Liderul Al Qaida: Islamiștii să se unească împotriva Rusiei și a Occidentului

Paul Cristescu | 02.11.2015

Ayman al-Zawahri, liderul rețelei teroriste Al Qaida, a cerut islamistilor sa renunte la orice lupta care are loc intre ei si sa-si unifice eforturilor impotriva americanilor, a rusilor, a alawiților si a gruparii Hezbollah.

Pe aceeași temă

 

'Americanii, rușii, iranienii, alawiții ( doctrină religioasă de care aparțin Bashar al-Assad și clanul său) și Hezbollah își coordonează războiul împotriva noastră. Oare nu putem să punem capăt luptei dintre noi pentru a ne direcționa eforturile împotriva lor?', întreabă Al-Zawahri, într-o înregistrare video, postată pe internet duminică și care sugerează o mai mare unitate între Al Qaida și Statul Islamic (SI), notează agenția Reuters, conform Agerpres.

 

Referirile la intervenția rusă în Siria sugerează că inregistrarea ar fi fost făcută după ce Rusia, un aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat raiduri aeriene împotriva grupărilor de opoziție (siriene) și grupării jihadiste Statul Islamic în Siria la 30 septembrie.

 

CITITI SI: Statele Unite sunt pregatite sa lanseze operatiuni militare la sol in Siria, sustine secretarul Apararii Carter

 

Într-o înregistrare difuzată în luna septembrie, Al—Zawahri denunța 'califatul' instituit de Statul Islamic și de liderul acestuia Abu Bakr al-Baghdad, calificându-l drept 'nelegitim', dar chema combatanții SI să se alăture Al Qaida în lupta împotriva coaliției occidentale în Irak și Siria.'Frații mei mujahedini din toate locurile și din toate grupările ... ne confruntăm cu agresiunea Americii, Europei și Rusiei... așa că depinde de noi să ne unim începând cu Turkestanul de est până în Maroc', a pledat șeful Al Qaida.

 

Statul Islamic, gruparea radicală jihadistă care controlează vaste zone în Siria și Irak, a declarat 'război sfânt' împotriva Rusiei și a SUA, ca răspuns la atacurile aeriene împotriva luptătorilor săi din Siria.

 

O eventuala cooperare între Al Qaida și Statul Islamic ar complica și mai mult eforturile pentru stabilizarea situației din Orientul Mijlociu, unde grupările militante au câștigat influență și și-au intensificat atacurile de la revoltele 'Primăverii arabe' din 2011, avertizează experții.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22