Americanii cer rusilor sa sprijine o tranzitie politica in Siria: Avem o problema

Tudor Despina | 02.11.2015

Rusia trebuie sa ajute la atingerea unei solutii politice in criza din Siria, sustine Secretarul de Stat american John Kerry.

Pe aceeași temă

 

Depinde, intr-adevar, de deciziile pe care Rusia le ia daca se afla acolo (in Siria – n.r.) pentru a gasi o solutie politica sau daca e acolo doar ca sa sprijine regimul Assad”, a spus Kerry intr-un transcript emis de Departamentul american de Stat si citat de Reuters.

 

Daca sprijina regimul, e o problema”, a continuat Secretarul de Stat american. De mai bine de o luna de zile, de cand rusii au intervenit militar in Siria, tensiunile dintre Moscova si Washington sunt la cote foarte ridicate, cele doua capitale avand perceptii opuse asupra evolutiei lucrurilor in Orientul Mijlociu.

 

Rusii, in Siria: Improvizatie, oportunism, impulsivitate

 

De la Washington, seful serviciilor americane de informatii arata ca strategia rusilor e bazata pe improvizatie.

 

Personal ma intreb daca exista o strategie pe termen lung sau daca el (Vladimir Putin – n.r.) este foarte opportunist, (ia decizii) de la o zi la alta”, a spus James Clapper, joi seara, pentru postul TV CNN.

 

Care este planul sau pe termen lung? Nu sunt sigur ca el are vreunul”, a adaugat seful National Intelligence, centru in subordinea caruia se afla 17 agentii de informatii.

 

Pentru oficialul american, Vladimir Putin improvizeaza, fiind “foarte impulsiv si oportunist”.

 

Fortele lui Assad continua sa ucida civili

 

In tot acest timp, in cealalta parte a globului, oamenii continua sa moara in razboiul civil din Siria. Nu stim exact daca uciderea a 40 de persoane si ranirea altor 100 in urma unui atac cu rachete lansat de fortele lui Bashar al-Assad a fost o improvizatie sau un plan atent pregatit.

 

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului – o Organizatie Non-Guvernamentala care monitorizeaza razboiul –, fortele siriene guvernamentale sustinute de rusi au lansat 12 rachete in Douma, la 15 km nord-est de capitala Damasc.

 

In ultimele luni, regiunea a suferit bombardamente intense pe care armata loiala lui Assad le-au mascat sub asa-zise atacuri asupra insurgentilor.

 

Multi dintre rezidentii din Douma au fugit de razboiul care se intinde de acum pe o durata de patru ani, oamenii mutandu-se in zonele rurale din apropiere. Medicii din regiune se zbat sa faca fata numarului mare de raniti ca urmare a atacurilor repetate, transmite Reuters.

 

Sangerosul razboi civil din Siria a marcat o lume intreaga. PEste 250.000 de oameni au fost ucisi si alte zece milioane au devenit refugiati.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22