VIDEO Iohannis, dupa primele negocieri: O solutie, saptamana viitoare. Voi merge in piata

Paul Cristescu | 06.11.2015

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, va continua astazi discutiile cu partidele, dar si cu reprezentantii societatii civile si ai protestatarilor, pentru formarea unui nou Guvern.

Pe aceeași temă

UPDATE: Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și fals intelectual, pentru că a eliberat ilegal autorizația de funcționare pentru Club Colectiv, anunță DNA.

 

UPDATE: Câteva sute de persoane s-au adunat, vineri seara, în centrul Reșiței pentru a se alătura tinerilor din întreaga țară și pentru a aprinde câte o lumânare în memoria celor care și-au pierdut viața în Clubul Colectiv.

 

 

UPDATE: Peste 100 de persoane, majoritatea tineri, au protestat în centrul municipiului Ploiești împotriva politicienilor, manifestanții cerând libertate și stoparea corupției.

 

UPDATE: Peste 5 000 de persoane s-au adunat pentru a patra zi consecutiv în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta împotriva corupției și, totodată, pentru a comemora victimele incendiului din Clubul "Colectiv" din București.

 

 

UPDATE: Circa 5.000 de constănțeni protestează pe bulevardele din centrul Constanței, fiind vorba de cel mai mare număr de protestatari comparativ cu cel înregistrat în serile trecute.

 

 

Protestatarii cer schimbarea întregii clase politice și scandează diverse lozinci precum "Nu plecăm, nu plecăm", "CNA, demisia", "Corupția ucide", "Afară, afară, cu mafia din țară", "Demisia", scrie Agerpres.

 

UPDATE: Numarul manifestantilor din Piața Universității a ajuns la circa 10.000, in jurul orei 21.00, scrie Hotnews. Se striga "Jos parlamentul!", "Nicaieri justitie, peste tot coruptie". Multimea este foarte animata. 

 

 

UPDATE: În Piața Universității a existat și un incident între masa obișnuită de protestatari și un grup de provocatori, scrie Hotnews.

 

Grupul respectiv s-a așezat în fața Teatrului Național și a scandat “Jos Iohannis”.

 

Demonstranții s-au dus la ei și i-au huiduit, i-au trimis acasă și le-au strigat: "Nu ne luati protestul", "Rusine, rusine, rusine sa va fie".

 

UPDATE 20.10: Peste 6.000 de persoane se află la această oră în București, scandează și afișează pancarte pe care se poate citi: "România trezește-te", "Fără comuniști și membri de partide", "Demisia Parlamentului, alegeri anticipate", "Vrem acasă Diaspora".

 

 

Într-un manifest distribuit de către manifestanți i se solicită președintelui României, în conformitate cu Constituția, declanșarea unui referendum care să vizeze "desființarea tuturor partidelor politice și scoaterea lor în afara legii". De asemenea, se solicită simplificarea aparatului de conducere a statului și ocuparea noilor posturi prin concurs, scrie Agerpres.

 

De asemenea, și în această seară, manifestanții îi cer președintelui Klaus Iohannis să vină în piață.

 

Unii dintre ei au afișat și pancarte pe care este scris "Iohannis vino în piață, să ne faci față!", "Iohannis demisia!".

 

În replică, alți protestatari au reacționat verbal, acuzându-i pe aceștia că ar fi plătiți.

 

UPDATE: In timp ce presedintele Iohannis sustinea o declaratie de presa, in aceasta dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, dupa prima runda de consultari politice, primarul demisionar de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, a fost adus cu mandat la DNA.

 

DNA a anuntat astazi ca a inceput urmarirea penala in rem in cazul incendiul de la clubul Colectiv. Procurorii arata ca exista suspiciuni legate de indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre cadrele militare al ISU si de catre functionari ai Primariei Sectorului 4.

 

"Serviciul pentru infractiunile de coruptie savarsite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neindeplinire sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre cadrele militare ale I.S.U. Bucuresti-Ilfov", arata DNA intr-un comunicat.

 

 

UPDATE: Klaus Iohannis a sustinut in aceasta dupa-amiaza o declaratie de presa, la Cotroceni, dupa prima runda de consultari pe fondul protestelor de strada:

 

 

Întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile a fost una foarte bună. Cu toţii aşteaptă politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal, care nu au făcut afaceri dubioase. Sper că au înţeles asta şi liderii politici care, din câte am putut observa după prima rundă de consultări, sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate. Voi avea noi consultări cu partidele şi cred că e posibil ca la finalul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care să pot veni în faţa românilor.

Posted by Klaus Iohannis on Friday, November 6, 2015

 

 
 
  • Am terminat prima runda de consultari, de data aceasta consultarile au avut un specific aparte. E vorba despre reprezentanti ai societatii civile si ai pietei
  • Aceasta ultima intalnire a fost foarte buna, cu oameni care au venit cu idei forte bune, concepte gandite, abordari cu un real folos.
  • Voi prelua buna parte din aceste idei si le voi duce inspre partidele politice
  • In discutia cu acesti oameni a fost evident faptul ca asteptarile sunt multiple, toate fiind indreptatite.
  • In aceasta etapa am constatat ca nu e nevoie de o simpla de guvern, ci de o schimbare complexa in politica romaneasca. Toti asteapta sa vina in fata politicieni noi, oameni care nu sunt corupti, aceste lucruri sunt clare. Aceste lucruri au fost intelese si de liderii politici.
  • In cursul acestei ultime intalniri am primit multiple invitatii de a merge in piata. Voi merge, dar nu voi anunta ora si ziua, pentru ca nu vreau sa fac din asta un eveniment de presa, ci vreau sa discut cu oamenii.
  • In discutiile cu liderii politici am constatat cateva lucruri imbucuratoare. Toata lumea a inteles ca e vorba de mai mult decat o schimbare de guvern. Toti au inteles ca electoratul asteapta schimbari in abordarea politica, asteapta mai multa curatenie si mai multe solutii. Aceste lucruri au fost bine intelese.
  • Am constatat, alaturi de dvs., ca nu a venit nimeni cu o propunere de premier. E o noutate in politica romaneasca. Nu a venit nimeni cu idei fixe, toti au venit cu deschidere, toti au venit cu deschidere spre solutii dorite.
  • Cu fiecare grup in parte, am convenit cateva lucruri si vreau sa le spun. O singura runda de consultari nu e suficienta, situatia e speciala. Nu e nici pe departe suficient un nume, dimpotriva, a veni cu un nume e relativ simplu.
  • Ce vrem sa facem e sa ne intelegem asupra unei abordari. Prima data sa stim cum abordam chestiunea. Sunt multe variante: anticipate, premier politic, prim-ministru technocrat, tot felul de variante in discutii. Concluzia mea din aceasta prima runda de consultari este ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate. Majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre un guvern technocrat.
  • Nimeni nu e dispus sa discute despre un guvern politic. E o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu o propunere de premier. Aceste concluzii sunt foarte importante.
  • Indiferent in ce varianta vom merge mai departe, e evident ca trebuie ca partidele sa se inteleaga asupra unui program minimal. Bugetul, spitalele, scolile, s.a.m.d. Aceste lucruri trebuie convenite politic.
  • Sunt optimist. Voi convoca o noua runda de consultari pentru inceputul saptamanii viitoare, iar la finalul saptamanii viitoare pot avea o concluzie pe care sa o prezint publicului.

 

UPDATE: S-au incheiat consultarile presedintelui cu reprezentantii societatii civile. Cei prezenti la discutiile de la Palatul Cotroceni au vorbit despre punctele de vedere prezentate sefului statului.

 

Mihai Dragos, reprezentantul Consiliului Tineretului din Romania la consultarile cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, a declarat, la iesirea de la intalnirea cu seful statului, ca el si ceilalti membri ai societatii civile i-au transmis presedintelui mesajele protestatarilor din Piata Universitatii si ale grupurilor care i-au desemnat sa mearga la consultari.



"Frustrarea generala a pietei - in noul Guvern sa fie oameni curati, care nu sunt urmariti penal, care nu sunt traseisti, ofiteri sau colaboratori ai securitatii", a spus Mihai Dragos

 

El a adaugat ca administratia trebuie sa fie depolitizata: "Daca nu avem o administratie puternica si care sa depinda mai putin de fetele politice, va fi greu sa avem o reforma reala".



Sorin Ionita, de la Expert Forum, a anuntat ca presedintele va veni in Piata Universitatii, "dar cand nu vom sti nici noi nici dvs". Acesta a precizat ca i-a propus sefului statului sa stabileasca un mecanism clar de selectie a societatii civile si a subliniat ca actuala selectie a fost realizata de Administratia Prezidentiala. Potrivit lui Sorin Ionita, Klaus Iohannis a fost de acord cu aceasta propunere.

 

In opinia sa, este mai bine ca presedintele  sa propuna un "premier mai putin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate", in conditiile in care o guvernare cu actualul Parlament, care ar include colaborarea cu partidul "balam" (cu privire la UNPR, ALDE n.r.), "o formatiune nealeasa care reprezinta serviciile secrete", este "inacceptabil", arata Hot News.

 

Tudor Benga: "Fara o afiliere. Sunt un reprezentant al strazii, i-am transmis presedintelui ca strada este mult mai desteapta decat i se da credit de clasa politica. Intelege fiecare dribling pe care incearca sa ni-l dea. Piata are nevoie sa fie respectata, din cauza asta tot procesul pe mai departe trebuie sa fie extrem de transparent".


Claudia Postelnicescu, Initiativa Romania: "Am cerut sa mentina contactul cu societatea civila".



Cristina Guseth, Freedom House: "Am cerut diminuarea membrilor parlamentului, renuntarea la imunitate, vot in doua tururi, vot prin corespondenta corect. Fete noi nu vor avea acces pe televiziunile din Romania, avem nevoie ca ele sa fie cunoscute. Presedintele a incurajat intrarea in politica".



Alexandru Bindar, Uniunea Studentilor: "Noi am iesit in strada dupa tragedia de la Colectiv, constienti ca e nevoie de o resetare a clasei politice. I-am cerut presedintelui sa nu faca niciun compromis cand va numi noul premier si noul guvern. A spus ca inca mai cantareste foarte atent doua variante - guvern tehnocrat sau alegeri anticipate. Vor mai avea loc consultari cu societatea civila".



Liviu Mihaiu - "Presedintele va veni in piata, nu se stie cand si cum, din motive lesne de inteles. A fost o discutie exceptionala. Majoritatea cerintelor au fost si in 1990: depolitizarea statului, reforma statului radicala. S-a abordat cazul Avocatului Poporului, care nu e cand poporul se revolta. Acest post sa fie totalmente depolitizat. Societatea civila sa fie un partener oficial, nu de catastrofa, nu atunci cand e bine sa dai in poza cu reprezentanti ai ei. S-a discutat si despre dezastrul accesarii fondurilor europene. S-a cerut umanism, demnitate, respect, meritocratie si libertate."



"Presedintele ne-a spus ca daca vrem o alta clasa politica sa ne implicam, ne va lua partener, cu noi va incerca sa construiasca o alta clasa politica. Ne-a invitat la modul cel mai ferm sa venim, noi, oameni buni, sa se formeze un nou corp al clasei politice. Exista doua moduri de a te implica - din societatea civila si in interiorul sistemului. Noi putem sa provocam socuri, amendamente la o lege, printr-o revolta ca cea din 16 noiembrie sa avem o lege a alegerilor mult mai buna, dar o reforma radicala nu se poate face decat din interior. Ne-a invitat sa facem partide noi".

 

UPDATE: Social-democratii nu vor sa renunte la ideea de a propune un premier, sustine liderul partidului, Liviu Dragnea, subliniind ca dreptul constitutional ramane la presedinte.

 


(Iohannis si Dragnea, la consultarile de la Cotroceni)

 

“Dreptul constitutional de a face o propunere este al presedintelui”, a spus vineri Dragnea, la sediu PSD, adaugand ca “PSD nu renunta la ideea de a propune un premier, are variante de propuneri, nu membri de partid, ci tehnocrati, care pot gestiona Guvernul”.

 

 

UPDATE: Vremurile deosebite produc rezultate deosebite, a spus Klaus Iohannis, astazi, in cadrul intalnirii cu mai multi reprezentanti ai societatii civile.

 

Intalnirea cu reprezentantii societatii civile este una atipica, a aratat presedintele, aflat la masa discutiilor pe fondul protestelor de strada. Rolul sau, a punctat seful statului, este sa preia cererile celor prezenti la Cotroceni si sa le transmita mai departe partidelor politice in calitatea sa de mediator, arata Digi 24.

 

Aceasta este o intalnire atipica, pentru ca vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranta mea. Tragedia care a avut loc in clubul Colectiv a fost un declansator foarte puternic pentru o adevarata revolta, pentru o miscare care a dus la caderea Guvernului.

 

Eu cred ca miscarea cu care avem de-a face este mai mult decat o schimbare de Guvern. Eu cred ca e vorba despre o schimbare de paradigma si trebuie sa recunosc ca lumea, pe buna dreptate, asteapta o noua abordare a politicii, o noua abordare din partea politicienilor. Am considerat ca, in aceasta situatie, cand strada a jucat un rol decisiv, cand societatea civila a formulat cereri, solicitari, abordari specifice, este foarte important sa avem aceasta intalnire”, a spus presedintele la inceputul intrevederii cu mai multi reprezentanti ai societatii civile.

 

Cine sunt cei care au mers la discutiile de la Palatul Cotroceni:

Adrian Despot

Tudor Benga (patronul librariilor Okian), ca reprezentant al strazii

Elena Calistru de la Funky Citizens

Sorin Ionita (Efor)

Catalin Drula (Asociatia Pro Infrastructura)

Edmond Niculusca (ARCEN) 

Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul). Amintim ca Nicusor Dan este presedintele partidului Uniunea Salvati Bucurestiul 

Cristina Guseth, reprezentanta Freedom House.

Claudia Postelnicescu de la Initiativa Romania.

Liviu Mihaiu, realizator TVR, reprezentant Salvati Dunarea si Delta

Mihai Dragos (Consiliul Tineretului din Romania)

Ionut Sibian (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii)

Ema Stoica (studenta Facultatea de Jurnalism)

Alexandru Bindar (Uniunea Studentilor din Romania)

Horia Onita (Consliul National al Elevilor)

Stefan Darabus (HHC Romania)

Andrei Cornea (GDS)

Clara Matei (Asociata Medicilor Rezidenti din Romania)

Octavian Bercean (Uniti Salvam)

 

Administrația Prezidențială a anuntat intr-un comunicat ca procedura de selectare a reprezentanților societății civile care se vor întâlni vineri cu președintele Klaus Iohannis este în curs de finalizare. Administratia Prezidentiala a anuntat ca "pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor".

***

Consultarile incep la ora 11:30, cand la Palatul Cotroceni va sosi delegatia UNPR. De la ora 12:30 urmeaza sa discute cu presedintele Iohannis si reprezentantii ALDE, conform Hotnews.
 

UNPR s-a pronuntat, in declaratiile publice, in favoarea continuarii guvernarii alaturi de PSD si de ALDE, in actuala coalitie, insa fara prezenta lui Gabriel Oprea in Guvern. 
 

ALDE nu a prezentat un mandat clar, insa copresedintele Calin Popescu Tariceanu s-a aratat impotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmand ca acestea ar "paraliza" institutiile statului.
 

CITITI SI: Prima runda de consultari la Cotroceni. PSD isi nuanteaza pozitia. Liberalii cer dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate

 

                               Iohannis a avut ieri consultari cu PSD si PNL. In imagine, reprezentantii PNL

 

Context


Klaus Iohannis a anuntat ieri ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20.
 

Presedintia a anuntat ca au fost invitate "coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior". Mai mult, Klaus Iohannis "invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile".
 

Administratia Prezidentiala a anuntat ca "pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor".

 

Ulterior, va fi facuta o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finala a celor care ar putea fi invitati vor fi verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se va ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22