SUA continua patrulele maritime in Marea Chinei de Sud, spune secretarul Carter

Tudor Despina | 08.11.2015

Statele Unite vor continua sa conduca misiuni bazate pe libertatea de navigare in Marea Chinei de Sud, a atras atentia Secretarul american al Apararii, in contextului regional al tensiunilor dintre cele doua puteri.

Pe aceeași temă

 

Prezent, sambata, in cadrul unui forum pe aparare organizat la Biblioteca Prezidentiala Ronald Reagan din California, comentariile lui Ash Carter au venit la finalul unei calatorii in Asia. Pe fondul tensiunilor in crestere in regiune pentru care Washingtonul acuza Beijingul, Carter a navigat la bordul unui portavion american in largul Marii Chinei de Sud.

 

In ce priveste misiunile de patrulare maritima, Secretarul Apararii a punctat ca “le-am facut inainte, peste tot pe glob, si le vom face din nou”, potrivit Reuters.

 

In Octombrie, distrugatorul american USS Lassen a contestat limitele teritoriale din jurul uneia dintre insulele artificiale ridicate de chinezi in arhipelagul Spratly cu ceea ce au numit o patrula a libertatii de navigatie.

 

Carter a subliniat faptul ca o China si o Rusie revizioniste si ambitioase fata de actuala ordine internationala obliga Washingtonul sa isi adapteze strategia militara.

 

“Modul in care China se comporta este adevaratul test de pace si securitate”, a continuat oficialul american. “Acesta e motivul pentru care natiunile din regiune urmaresc cu atentie actiunile Beijingului privitoare la spatiul maritim si activitatea cibernetica”.

 

Marea Chinei de Sud a devenit un focar de tensiunie dupa ce regiunea a inceput sa fie contestata de chinezi pe de o parte si de celelalte state din zona – Vietnam, Malaezia, Filipine, Taiwan si Brunei –, de cealalta parte. Prin aceasta regiune circula anual marfuri in valoare de peste cinci trilioane de dolari.

 

Asta in conditiile in care “China a reclamat mai mult teritoriu decat orice alta tara in toata istoria regiunii”, a precizat Ash Carter.

 

Washingtonul se arata profund ingrijorat fata de actiunile chinezilor si de prospectul unei viitoare militarizari a regiunii si atrage atentia asupra riscului de conflict.

 

Astfel, americanii raspund la mutarile Beijingului prin plasarea celor mai bune echipamente in regiunea Asia-Pacific, a mai aratat Carter.

 

El nu a uitat nici de problemele pe care rusii le fac in Europa si in Orientul Mijlociu, aratand ca Moscova a violat suveranitatea Ucrainei si incearca sa intimideze statele Baltice. Si interventia militara ruseasca in Siria a fost criticata de secretarul american al Apararii, subliniind posibilitatea Kremlinului de a se implica intr-un scenariu constructiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22