James Bond la Chișinău. Via Moscova

Alexandru Lazescu 03.11.2015

De același autor

Atmosfera politică din Republica Moldova pare desprinsă dintr-un film cu James Bond. În care multe dintre sfori sunt destul de probabil manevrate din afară, mai precis de la Moscova.

 

La o zi după ce Executivul de la Chișinău, condus de Valeriu Streleț, a fost demis printr-o moțiune de cenzură votată și de către unii dintre partenerii din alianța de guvernare (Partidul Democrat controlat de controversatul om de afa­ceri Vladimir Plahotniuc), a fost postat de un site porno un film de 95 de minute, în­registrat cu o cameră as­cunsă, ai cărui presupuși pro­tagoniști sunt fostul premier Vlad Filat și amanta acestuia. Vlad Filat este în prezent arestat pentru acuzații de co­rupție, în baza unui denunț scris de Renato Usatîi, primarul orașului Bălți (al doilea ca mărime din republică), care și-a asumat pe Facebook și postarea clipului cu pri­cina. Trebuie menționat că dezvăluirile lui Renato Usatîi se fac de la distanță. De la Mos­cova. Și, conform propriilor afirmații, vor ur­ma pe bandă rulantă și altele. El spune că deține înregistrări ale unor convorbiri tele­fo­nice ale liderului Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleț, ale fos­tului premier Iurie Leancă și ale oligarhului Vlad Plahotniuc.

 

Contextul difuzării clipului video menționat an­terior merită cu siguranță o discuție mai lar­gă. În primul rând, e vorba de o înre­gis­trare mai veche de doi ani, din vara anului 2013, la câteva luni după ce Vlad Filat fusese nevoit să renunțe la poziția de prim-ministru. Cu toate acestea, în guvernul condus pe atunci de Iurie Leancă, par­ti­dul său era totuși vioara întâi, așa că, în principiu, ar fi tre­buit protejat de serviciile se­crete din Moldova de astfel de interceptări com­pro­mi­ță­toare. Oricum, dacă aceste servicii nu sunt responsabile chiar ele de întâmplare (even­tual, în urma demersurilor lui Vladimir Plahotniuc), nu e de­loc exclus ca la mijloc să fie mâ­na FSB, serviciile secrete rusești. Faptul că Renato Usatîi este considerat o simplă ma­rio­netă a Moscovei, fiind finanțat și sprijinit lo­gistic de Rusia, nu face decât să întărească astfel de supoziții.

 

Pe de altă parte, clipul este scos de la sertar imediat după demiterea Guvernului Streleț și, demn de semnalat, nu conține în fapt nimic nou din perspectiva acuzațiilor de corupție de care este acuzat Vlad Filat, în baza denunțului lui Usatîi. Rostul său, tocmai pentru faptul că se știa că o postare cu conotații sexuale va fi amplu circulată pe Internet nu doar în Re­pu­blica Moldova, ci și în România, nu este doar acela de a-l compromite și mai mult, dar într-un alt registru, aparent nonpolitic, pe fos­tul premier moldovean, ci și de a evidenția relația apropiată dintre Chișinău și București. Convorbirea dintre personajul filmat, se pre­supune Vlad Filat, și Traian Băsescu, despre aranjamente legate de o vizită a acestuia din urmă în Republica Moldova, nu are în sine nimic compromițător, dar faptul că are loc între două partide de amor ale primului e o formulă insidioasă de a trimite în derizoriu legăturile dintre cele două state.

 

Toate aceste elemente, plus potențial ur­mă­toarele dezvăluiri anunțate de Renato Usatîi denotă în mod clar o intensificare a prezenței Krem­linului la Chișinău și anunță foarte pro­babil o apropiată preluare a controlului politic asupra Republicii Moldova. Conform unui son­daj realizat de Centrul de Investigații So­cio­logice și Marketing CBS Axa la sfârșitul lunii septembrie, Partidul Nostru condus de Renato Usatîi conduce în topul preferințelor elec­to­rale, cu aproape 23 procente, fiind urmat de o altă formațiune prorusă, Partidul Socialist al lui Igor Dodon, creditat cu circa 21 procente. În timp ce partidele declarat proeuropene sunt toate la mare distanță, sub 10 procente din opțiuni.

 

După cum scrie și Bogdan Oprea chiar în acest număr din revista 22, Moscova a în­vățat să utilizeze „creativ“ și eficient ins­trumentele și tematica occidentale în fa­voa­rea sa, întorcându-le împotriva adversarilor săi. Un exemplu fiind chiar lupta anticorupție. Din această perspectivă, e mai dificil să vor­bești despre jocuri politice în cazul arestării lui Vlad Filat, chiar dacă e destul de limpede că exact despre asta este vorba. Sigur, ni­meni nu crede cu adevărat că Vlad Filat e inocent, deși în cazul pentru care este arestat lucrurile nu sunt deloc clare. Dar atunci când cineva, la Chișinău sau la Moscova, decide cine trebuie arestat și cine trebuie protejat (în condițiile în care mai toți au schelete în dulap), rezultatul final este previzibil. Pare destul de limpede că Rusia va utiliza eficient acest gen de instrumente sofisticate de inf­lu­ență, așa cum o face, cu mult succes, și în spațiul media prin vectori ca televiziunea RT, agenția de știri Ruptly sau rețeaua de website-uri Sputnik.

 

Iar Occidentul nu pare în stare să găsească mijloace de reacție adecvate. Pe fundalul cri­zei politice de la Chișinău. Uniunea Europeană a dat o declarație prin care îndeamnă la dialog toate forțele politice și sociale inte­re­sate, „pentru a evita adâncirea conflictului, dar și pentru a lansa reforme structurale ce ar putea reface unitatea la nivel de clasă politică și societate“. Însă par doar vorbe de circumstanță. În discuțiile particulare, oficialii europenii sunt sceptici. La Berlin s-au cam abandonat, de altfel, chiar dacă nu se spune asta explicit, eforturile legate de menținerea Republicii Moldova în orbita UE. Iar recentele demersuri, în principal ale Germaniei (dar și ale altora), de „normalizare“ a relațiilor cu Mos­co­va nu fac decât să consolideze această linie de conduită. Ceea ce înseamnă că rușii vor fi în măsură să tranșeze destul repede în fa­voarea lor încă una dintre disputele lor cu Oc­cidentul. Chiar la granița cu România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22