Gabriel Oprea a demisionat de la Interne. Generalul a pierdut si functia de vicepremier

Tudor Despina | 09.11.2015

Gabriel Oprea si-a anuntat astazi demisia din functia de ministru de Interne, pierzand si functia de vicepremier. Desi a mai participat la o sedinta de Guvern dupa demisia lui Ponta, Oprea a anuntat ulterior ca a fost ultima la care ia parte.

Pe aceeași temă

Atributiile sale au fost preluate de secretarul de stat Ilie Botos, dupa cum chiar Oprea a declarat. Sorin Cimpeanu, premierul interimar, a preluat si interimatul la Interne dupa demisia vicepremierului Oprea. De altfel, numele lui Gabriel Oprea a disparut de pe site-ul Guvernului.

 

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul, iar in locul lui Oprea a fost numit interimar Sorin Cimpeanu, la rindul sau premier interimar - surse politice

 

Demisia a ajuns la Senat, in conditiile in care Oprea este si senator: "Am luat si noi act, din partea Guvernului, de aceasta demisie adresata premierului interimar, demisia din functia de viceprim-ministru pentru securitate nationala si din cea de ministru de Interne si delegarea atributiilor domnului secretar de stat Ilie Botos. Demisia este din 6 noiembrie si are rezolutia favorabila a premierului interimar", a afirmat luni vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, citat de Agerpres. 
 

Gabriel Oprea, plagiatul si moartea politistului Gigina



Gabriel Oprea a fost una dintre tintele politice majore ale zecilor de mii de protestatari care au iesit in pietele din marile orase. El a fost protagonistul a doua scandaluri uriase in ultimele luni: moartea politistului Bogdan Gigina, aflat in coloana sa, si scandalul de plagiat in lucrarea sa de doctorat si ale unor doctoranzi de-ai sai.



Oprea era asteptat luni la "Ora Guvernului" in plenul Camerei Deputatilor pentru a raspunde pe tema respectarea Codului rutier si utilizarea Politiei Rutiere la insotirea demnitarilor, tema propusa de liberali ca urmare a accidentului tragic in care a murit Bogdan Gigina. 

 

DNA intra pe fir

 

Cazul privind moartea agentului de la Rutiera Bogdan Gigina si folosirea de catre generalul Oprea a coloanelor oficiale a fost preluat de catre DNA. Parchetul Instantei Supreme si-a declinat compententa.

 

Anchetatorii au in vedere posibile acte de abuz in serviciu in ce priveste utilizarea coloanelor oficiale.

 

“Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin ordonanta din data de 6 noiembrie 2015, declinarea cauzei privind accidentul rutier produs la data de 20 noiembrie 2015 in Bucuresti, soldat cu decesul numitului Gigina Cosmin Bogdan (agent de politie), in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie, apreciind ca in cauza exista indicii de savarsire a infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la modul de constituire si folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Parchetului.

 

Mai mult, Inspectia Judiciara s-a autosesizat in privinta eventualelor abateri disciplinare comise in instrumentarea dosarului care vizeaza moartea agentului de Politie Bogdan Gigina in timp ce rula in coloana oficiala a fostului vicepremier G. Oprea.

 

Inspectia Judiciara a avut in vedere „posibile incalcari ale dispozitiilor procedurale referitoare la competenta de efectuare sau supraveghere a urmaririi penale” in dosarul mortii lui Gigina.

 

La acest moment este vorba despre o etapa premergatoare cercetarii disciplinare. Articolul 45, alin. 3 si 4 din Legea 317/2004 prevede capacitatea „de a stabili daca exista indiciile savarsirii de catre magistrati a unei abateri disciplinare si de a se pronunta dupa caz, in functie de rezultatul verificarilor”, transmite IJ.

 

Context

 

Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit pe 20 Octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost transportat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala, in timp ce conducea coloana oficiala care deschidea calea vicepremierului Oprea.

 

Bogdan Gigina a fost inmormantat in 23 Octombrie, cu onoruri militare, in prezenta a sute de colegi in uniforma.

 

Initial, Parchetul Capitalei a deschis cercetari pentru ucidere din culpa in rem in cazul politistului Gigina, in ancheta fiind cerute de la MAI, Politia Capitalei si Politia Romana actele normative interne care reglementeaza cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficiala din care facea parte politistul Bogdan Gigina si date cu privire la componenta coloanei la momentul accidentului. Anchetatorii sustin ca au primit doar partial informatiile solicitate.

 

Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul General, existand suspiciunea ca Gabriel Oprea a folosit abuziv coloana oficiala.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22