Franta asteapta explicatii din partea Germaniei referitor la spionarea ministrului Fabius

Iulian Popescu | 11.11.2015

Franța va cere explicații Germaniei după relatările din presă potrivit cărora Ministrul său de Externe, Laurent Fabius, a fost spionat de serviciile secrete germane.

Pe aceeași temă

 

Informația potrivit căreia Fabius a fost spionat de serviciile germane a apărut miercuri, pe postul public german Radio Berlin-Brandenburg (rbb), scrie Agerpres

 

Ea nu a fost confirmată, dar nici dezmințită de guvernul german, care s-a limitat să afirme că va clarifica „complet” această chestiune și va informa Comisia pentru secrete de stat a Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german).

 

„A fost foarte neplăcut să aud așa ceva”, a spus șeful diplomației franceze, într-o declarație acordată în marja summitului UE-Africa pe tema migrației, ce se desfășoară miercuri și joi în Malta.

 

Informația privind spionarea lui Fabius se regăsește într-un raport pe care Serviciul Federal de Informații german (BND) l-a remis comisiei parlamentare însărcinate cu investigarea acțiunilor de spionaj pe scară extinsă ce ar fi fost desfășurate de SUA împotriva aliaților europeni, comisie care trebuie să investigheze și posibila colaborare a serviciilor secrete germane cu cele americane în activități de spionaj în Europa.

 

În respectivul raport se mai menționează că printre alte obiective vizate de serviciile secrete germane se numără Tribunalul Internațional de la Haga, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Biroul Federal de Investigații american (FBI), companii europene și americane, inclusiv societatea americană Lockheed, dar și un diplomat german de rang înalt din structurile Uniunii Europene, mai scrie Agerpres.

 

Acest scandal survine după un lung șir de dezvăluiri ale presei despre operațiunile de spionaj care au implicat Germania, unele desfășurate de serviciile secrete americane împotriva acestei țări, altele în colaborare între acestea și cele germane împotriva altor state europene.

 

În luna aprilie, presa germană a relatat că Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a beneficiat de colaborarea BND în culegerea de informații despre politicieni germani și companii europene, mai ales din sectorul apărării, operațiuni despre care guvernul de la Berlin ar fi fost informat de contraspionajul său încă din anul 2008, dar nu a luat nicio măsură.

 

Tot atunci, cotidianul Suddeutsche Zeitung și posturile NDR și WDR au anunțat — citând surse neprecizate din guvernul de la Berlin și din cadrul serviciilor secrete germane — că Statele Unite au folosit un centru de interceptări german din Bad Aibling (landul Bavaria) pentru a asculta convorbiri ale unor înalți funcționari din Ministerul francez de Externe, Palatul Elysee și Comisia Europeană.

 

O lună mai târziu, tot presa germană a relatat că BND a furnizat de-a lungul anilor către NSA circa 1,3 miliarde de 'metadate', informație care a amintit de o dezvăluire a fostului consultat NSA, Edward Snowden, care a vorbit despre 500 de milioane de metadate livrate de BND pentru NSA.

 

Ulterior, în luna iulie, o nouă serie de documente publicate de Wikileaks au arătat că Statele Unite au spionat sistematic cancelarii germani și guvernele lor decenii la rând. Pe lângă guvernele actualului cancelar Angela Merkel, despre care se știe deja — în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden — că au fost spionate de NSA, această agenție ar fi interceptat și comunicațiile cancelarilor Gerhard Schroeder și Helmut Kohl.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22