Blocaj institutional in Grecia. Guvernul lui Alexis Tsipras, contestat in strada

Tudor Despina | 12.11.2015

Criza economica provoaca noi tensiuni sociale in Grecia. Cetatenii eleni au intrat in greva ca masura de protest fata de austeritatea ceruta de creditorii internationali. Pe strazile Atenei au avut loc ciocniri violente.

Pe aceeași temă

 

Aproape 25.000 de oamenii au participat in cadrul a trei mitinguri organizate in centrul capitalei grecesti, Atena. Nu a durat mult pana cand cocktailuri Molotov si sticle au inceput sa zboare prin aer, dupa ce protestatarii au reactionat violent in fata fortelor de ordine. Politistii detasati pe strazi au reactionat cu gaze lacrimogene si grenade sonore, potrivit Romania Libera.

 

Blocaj institutional

 

Dincolo de tensiunile din strada, criza elena blocheaza din nou institutiile. Asta dupa ce grecii au deciz sa intre in greve, nemultumiti de masurile de austeritate inainte de creditorii internationali in schimbul unui nou bailout pentru Atena, aflata la capatul puterilor financiare.

 

In acest context, o buna parte din sistemul public grecesc este blocat, astazi. Zborurile interne sunt suspendate, navele raman in porturi, iar birourile publice nu vor deschide. Spitalele vor functiona in regim de urgenta, iar unele scoli de stat vor fi inchise. Medicii, profesorii, studentii, jurnalistii, personalul din transporturi, cu totii s-au alaturat masivei greve declansate ca semnal de nemultumire fata de Executivul de stanga radicala condus de Alexis Tsipras.

 

Guvernul Tsipras, contestat in strada

 

Premierul de la Atena se afla intre ciocan si nicolava, in conditiile in care liderul Syriza a ajuns la putere cu un discurs profund anti-austeritate. El a produs o prima dezamagire publica atunci cand a acceptat termenii duri impusi de creditori in cadrul unui al treilea plan de salvare a economiei elene, aflata sub spectrul iesirii din zona euro.

 

Potrivit sindicatelor care au organizat greva, actiunea este “raspunsul poporului la insistenta dogmatica in politici distructive ce i-au stors de puteri pe lucratori si i-au facut pe tineri sa-si piarda speranta”.

 

In incercarea de a domoli tensiunile, Syriza a iesit in intampinarea protestatarilor, aratand ca “pe fondul negocierilor, cererile si actiunea de protest a lucratorilor sunt de o importanta semnificativa si acest lucru trebuie utilizat impotriva politicilor neoliberale si a santajului”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22