LIVE: 129 morti si 352 raniti. Franta declara razboi Statului Islamic. Vom distruge jihadistii

Iulian Popescu | 13.11.2015

Cel puțin 129 de persoane au fost ucise și 352 sunt internate după ce au fost rănite în atacurile teroriste ce au avut loc vineri seara la Paris. Președintele Hollande a decretat stare de urgență și au fost reintroduse controalele la granițe. Atentatele au fost calificate drept act de război.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Cadavrul unui al doilea atentator sinucigaș din seara de vineri de la Paris a fost identificat, au declarat surse apropiate anchetei, transmite AFP.

 

Potrivit acestora, printre cei vizați de anchetă se află trei frați.

 

Unul dintre frați a murit în atentate, iar al doilea a fost reținut în Belgia, fără a se ști însă dacă a participat sau nu la atacuri. Al treilea frate, despre care serviciile nu au informații recente, ar putea fi unul dintre kamikaze sau ar putea fi fugar, au indicat sursele citate.

 

UPDATE: Doi francezi având reședința la Bruxelles, dintre care unul în cartierul Molenbeek, figurează printre autorii atentatelor de vineri seară de la Paris, ei decedând la locul faptei, a indicat duminică Parchetul federal belgian, într-un comunicat, transmite AFP.

 

UPDATE: Președinția luxemburgheză în exercițiu a Uniunii Europene a decis duminică să convoace un consiliu de urgență al miniștrilor de interne și ai justiției din cele 28 de state membre, vineri, 20 noiembrie, la Bruxelles, în urma atentatelor sângeroase de la Paris.

 

UPDATE: VOIP, Facebook Messenger, Google Chat, WhatsApp par depășite - noul dispozitiv de comunicare pentru teroriști este PlayStation 4, scrie www.techworm.net.

 

Ministrul federal belgian al afacerilor interne, Jan Jambon, a declarat că PS4 este folosit de agenți ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham, cum mai este cunoscută gruparea Statul Islamic) pentru a comunica și a fost aleasă datorită faptului de notorietate că este greu de monitorizat.

 

UPDATE; Încă o mașină despre care se crede că ar fi fost folosită vineri seară de către unul dintre teroriștii care au comis atentatele din Paris, în atacul împotriva a două restaurante din estul capitalei franceze, a fost găsită în Montreuil, la periferia estică a Parisului, scrie Agerpres.

 

Vehiculul, un Seat Leon negru, a fost localizat la Montreuil, a informat postul France Info. Un alt autoturism, un Volkswagen Polo, a fost descoperit anterior în apropierea sălii de concerte din Bataclan.

 

Totodată, surse judiciare și polițienești au declarat că șase persoane din anturajul lui Ismail Omar Mostefai, teroristul kamikaze francez identificat drept unul dintre autorii atacului de la Bataclan, au fost reținuți și sunt interogați de poliție. Printre ei se află tatăl lui Mostefai, fratele acestuia, precum și soția fratelui.

 

UPDATE10.50, duminică: Un kamikaze al grupării teroriste Statul Islamic s-a aruncat în aer în timpul unui raid al poliției turce desfășurat sâmbătă în orașul Gaziantep, în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria.

Au fost răniți și patru polițiști, dintre care unul se află în stare gravă.

 

UPDATE 09.00, duminică: Unul dintre atacatorii de la Bataclan este Ismail Omar Mostefai, născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, provine dintr-o familie emigrată din Algeria și avea doi frați și două surori.

 

Ar fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 și 2014.

 

Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis.

 

Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

 

CITIȚI ȘI: A inceput identificarea teroristilor. Toti erau tineri, unul avea cetatenie franceza

 

De asemenea, se verifică identitatea teroristului kamikaze asupra căruia s-a găsit un pașaport sirian, pentru a stabili dacă el este posesorul acestui document.

 

Potrivit autorităților unor state de pe ruta balcanică, pașaportul aparține unui tânăr care a juns în Grecia și a fost înregistrat pe 3 octombrie 2015. 

 

Din Grecia, el ar fi trecut prin Serbia și Croația, potrivit informațiilor din bazele de date europene.

 

UPDATE: 08.30, duminică Franta este in razboi si isi va lovi dusmanul, organizatia terorista Statul Islamic, care a revendicat atentatele de vineri seara de la Paris, a declarat sambata premierul francez Manuel Valls. El a promis "distrugerea" Statului Islamic, potrivit AFP.


"Suntem in razboi, vom actiona si vom lovi acest inamic" jihadist "pentru a il distruge", in Franta, in Europa, in Siria si in Irak, a declarat Valls la postului de televiziune TF1, adaugand ca raspunsul francez va fi la "acelasi nivel" al atacului de la Paris.

 

UPDATE: "Bilanțul provizoriu și în evoluție" al atentatelor de la Paris arată că s-au înregistrat 129 de morți și 352 de răniți, a declarat sâmbătă procurorul Parisului, François Molins.

 

Din numărul total de 352 de răniți, 99 se află în stare foarte gravă. 

 

 

UPDATE: Cronologia tragediei (Reuters):

Vineri, 13 noiembrie:

 

orele 21:20 — Un atacator sinucigaș detonează o centură explozivă în apropierea uneia dintre porțile Stade de France, în cartierul Saint-Denis (nordul Parisului), unde președintele Franței și șeful diplomației germane urmăreau meciul amical de fotbal dintre selecționatele celor două țări. În explozie și-a pierdut viața un trecător, precum și teroristul kamikaze.

 

orele 21:25 — În arondismentul XX al Parisului, la intersecția străzilor Bichat și Alibert, bărbați înarmați au deschis focul asupra clienților aflați pe terasele barului "Le Carillon" și a restaurantului "Petit Cambodge", ucigând 15 persoane și rănind grav 10.

 

orele 21:30 — În afara Stade de France, un al doilea atacator kamikaze detonează bomba pe care o avea asupra sa, pierzându-și viața.

 

orele 21:32 — Mai mulți indivizi deschid focul în fața barului "A La Bonne Biere", situat la intersecția străzilor Fontaine au Roi și Faubourg du Temple, în arondismentul XXI, ucigând cinci oameni și rănind grav opt.

 

orele 21:36 — Bărbați înarmați ucid 19 persoane care se aflau pe terasa restaurantului "La Belle Equipe" de pe Rue de Charrone. În atac au mai fost răniți grav nouă oameni.

 

în jurul orelor 21:40 — Un atacator sinucigaș se aruncă în aer în interiorul restaurantului "Le Comptoir Voltaire" de pe bulevardul Voltaire, situat tot în arondismentul XXI, rănind grav o persoană.

 

orele 21:40 — O mașină se oprește în fața sălii de concerte din Bataclan. Mai mulți bărbați înarmați intră în sală, în timpul unui concert susținut de formația americană de rock Eagles of Death Metal, și deschid focul la întâmplare în direcția mulțimii, ucigând 89 de oameni și rănind mulți alții. Atacatorii fac referiri la situația din Siria și Irak.

 

orele 21:53 — Un al treilea atacator sinucigaș se aruncă în aer în apropiere de Stade de France.

 

Sâmbătă, 14 noiembrie:

 

orele 00:20 — Forțele de securitate franceze dau asaltul asupra sălii de concerte din Bataclan, în încercarea de a-i elibera pe cei aflați înăuntru. Trei atacatori sunt uciși: unul este împușcat de forțele de ordine, iar alți doi se aruncă în aer, detonându-și centurile explozive pe care le aveau asupra lor.

 

UPDATE: Posesorul pașaportului sirian găsit asupra unuia dintre atacatorii de la State de France a fost înregistrat ca refugiat din Siria în insula greacă Lesbos în 3 octombrie 2015, a declarat un oficial guvernamental grec pentru agenția Reuters.

 

„Titularul pașaportului a trecut prin insula Lesbos în 3 octombrie, unde a fost înregistrat conform regulilor Uniunii Europene”, a declarat Nikos Toscas, viceministru grec responsabil de poliție.

 

Nu se știe încă dacă documentul aparținea atentatorului kamikaze.

 

UPDATE 18.40: Operațiuni ale poliției belgiene sunt în curs de desfășurare sâmbătă după-amiază în cartierul Molenbeek din Bruxelles,în legătură cu seria de atentate de vineri seară din Paris, soldate cu cel puțin 128 de morți și 300 de răniți.

Potrivit RTBF, au loc percheziții și a fost arestat un bărbat.

 

 

UPDATE: Atacatorii din sala de concerte pariziană Bataclan, unde s-au înregistrat cele mai multe victime din cele 128 de decese și peste 300 de răniți înregistrați în seria de atentate de vineri seară din Paris, vorbeau franceză "foarte bine", scrie Le Figaro.

 

Anchetatorii sunt în posesia unei înregistrări a conversațiilor purtate de teroriști în timpul atacului, lucru neconfirmat pentru moment de Prefectura Poliției din Paris.

 

UPDATE: Aproximativ 300 de persoane au fost internate după atentatele de vineri seară din Paris, dintre care 80 de răniți în "situație de urgență absolută" și 177 în urgență relativă, transmite AFP.

 

UODATE: În noua situație din Europa, Polonia nu va prelua cotele de refugiați ce-i revin, a comentat ministrul de externe polonez desemnat, Konrad Szymanski, sâmbătă, imediat după atentatele de la Paris. Polonia a votat pentru cote la Consiliul JAI din 22 septembrie.

 

UPDATE: Cozi la spitalele din Paris, oamenii așteaptă răbdători să doneze sânge pentru cei răniți în atentatele de vineri:

 

 

UPDATE: Liberation scrie că unul dintre teroriștii de la Bataclan era un francez extremist, cunoscut autorităților pentru radicalismul său. Acesta a fost identificat după amprente.

 

La locul exploziilor de lângă Stade de France, unde doi kamikaze s-au aruncat în aer,  au fost descoperite două pașapoarte, unul egiptean și unul sirian, au confirmat oficiali citați de Liberation.

 

Premierul Bavariei a declarat că poliția germană are indicii pentru a susține că un bărbat arestat la începutul lui noiembrie avea legătură cu teroriștii implicați în atacurile de vineri seara.

                                           

Bărbatul avea în mașină explozibili și arme.

 

UPDATE: Cel puțin un autoturism în care s-ar afla complici ai teroriștilor de vineri seara a fost dat în urmărire, spune presa franceză, iar elementele obținute până acum de anchetatori par să confirme pista siriană, despre care vorbea și președintele Franței – atentatori sirieni care au avut sprijin local.

 

CITIȚI ȘI: Autoritatile au dat in urmarire un autoturism, ancheta pare sa confirme "pista siriana"

 

UPDATE: Doi cetățeni români au murit în atentatele care au avut loc la Paris în cursul nopții, a informat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe.

 

"Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că decesul a doi cetățeni români în atacurile produse în cursul nopții trecute în capitala Franței a fost confirmat de autoritățile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora și le va acorda asistența consulară necesară", se spune într-un comunicat al MAE. 

 

 

CITIȚI ȘI: Atentatele de la Paris: Doi cetateni romani au murit in atacurile islamiste de vineri

 

UPDATE: Președintele Francois Hollande a decretat sâmbătă trei zile de doliu național și a confirmat că există informații potrivit cărora atentatele au fost comise de membri ai grupării teroriste Stat Islamic.

 

Seful statului francez a spus ca atacurile sunt “un act de razboi”, organizat din strainatate de Statul Islamic cu ajutor intern, scrie Hotnews.

 

 

CITIȚI ȘI: Hollande a decretat 3 zile de doliu national. Confirma ca teroristii sunt membri ISIS

 

UPDATE: "Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant), revendicând atacurile teroriste de la Paris.

 

Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.

 

Simpatizanții ISIS au susținut acest lucru în mesajele lor de pe rețelele de socializare, imediat după comiterea atentatelor.

 

CITIȚI ȘI: Stat Islamic a revendicat atentatele din Paris: Urmeaza Londra, Roma si Washington

 

UPDATE: Franţa s-a confruntat vineri seară cu situaţia prin care Siria trece de cinci ani, a reacţionat preşedintele sirian, Bashar al-Assad, la atentatele din Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi.

 

"Franţa a descoperit vineri seară o situaţie cu care Siria se confruntă de cinci ani", a declarat liderul regimului de la Damasc, contestat puternic de Administraţia Francois Hollande, scrie Mediafax.

 

UPDATE: Premierul David Cameron a convocat pentru sâmbătă la ora 10.00 ședința Comitetului guvernamental pentru situații de urgență COBRA.

 

CITIȚI ȘI: Stat Islamic a revendicat atentatele din Paris: Urmeaza Londra, Roma si Washington

 

UPDATE: Potrivit procurorilor sunt 128 de morți și 99 de răniți în stare critică. Sunt primele cifre oficiale.

 

UPDATE: Jurnalistul Daniel Psenny, de la Le Monde, a fost rănit în timp ce ajuta răniții care au reușit să fugă din sala de concerte de la Bataclan.

 

Psenny locuiește în imediata vecinătate a centrului de arte și era acasă când a auzit exploziile. S-a uitat pe fereastra ce dă chiar spre ieșirea de urgență de la Bataclan și a văzut oamenii ieșind în fugă din sala de concert, unii dintre ei răniți sau cărând răniți.

 

 

Imediat a ieșit să-i ajute pe oamenii panicați să se refugieze în clădirea unde locuiește și să-i transporte pe răniți.

 

La un moment dat a fost și el împușcat, în braț, de unul dintre teroriști, care trăgea de la o fereastră a sălii.

 

După puțin timp au venit forțele de ordine.

 

CITIȚI ȘI: Marturiile dramatice ale unor jurnalisti francezi care se aflau la locul atentatelor

 

UPDATE: Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a a convocat pentru sâmbătă dimineața, de la 10,30, la Guvern, Consiliul Operativ al Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.

 

UPDATE: Preşedinţia Franţei a oferit clarificări după ce preşedintele Francois Hollande a anunţat închiderea frontierelor, explicând că au fost reintroduse controale temporare la punctele vamale, dar circulaţia rămâne deschisă.

 

UPDATE: Bilanțul provizoriu, așa cum a fost rectificat: cel puțin 120 de morți și aproximativ 200 de persoane au fost rănite, din care 80 sunt în stare gravă.

 

Au murit opt dintre teroriști, șapte dintre ei detonând vestele cu explozibili pe care le purtau.

 

CITIȚI ȘI: Cum se va schimba Europa după atentatele de la Paris

 

 

UPDATE: - The Guardian a vorbit cu Mark Colclough, un psihoterapeut britanic in varsta de 43 de ani, care se afla cu un coleg pe Rue de la Fontaine, cand a vazut cum un atentator deschide focul intr-o cafenea.

"Era stangaci si tragea in rafale de trei sau patru impuscaturi. A fost complet intentionat, rafale profesioniste de trei sau patru impuscaturi. A omorat trei sau patru inidivizi care stateau pe scaune in fata cafenelei. Am vazut cum au fost impuscati. Au cazut de pe scaune pe pamant. Apoi s-a rotit si a tras intr-o masina prin geamul soferului. Apoi l-am vazut cum a mers in cafenea. S-a rotit spre dreapta si apoi spre stanga si a deschis focul. Asta a fost momentul cand ne-am acoperit. Am auzit un total de poate 15 sau 20 de impuscaturi, apoi s-a facut liniste", a povestit supravietuitorul.

 

UPDATE 8.50 Simpatizanţii organizaţiilor teroriste sugerează că atentatele de la Paris sunt opera reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă Institutul SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

 

 „Parisul arde şi, în curând, toată lumea va simţi amărăciunea", au transmis prin Twitter simpatizanţi islamişti. Aceştia au creat grupuri speciale pe platforma de microblogging Twitter - „#Paris_On_Fire” - („Parisul în flăcări”), „#FranceUnderAttack” („Franţa sub asediu”), salutând atacuri atribuite reţelei teroriste Stat Islamic.

 

UPDATE 06.00 Biroul procurorului şef din Paris a anunţat că opt terorişti sunt morţi. O purtătoare de cuvânt a spus, însă, că e posibil ca alţi terorişti să fie liberi.

 

Preşedintele SUA, Barack Obama, a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Francois Hollande. „Preşedintele a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru poporul francez, cel mai vechi aliat şi prieten al nostru, şi a reafirmat că va oferi orice sprijin necesar Franţei în investigaţie. Cei doi lideri au promis să lucreze împreună, şi alături de alte naţiuni din lume, pentru a învinge flagelul terorismului”, se spune într-un comunicat al Casei Albe.
 

UPDATE 4.45: Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, anunţă procurorul regional Francois Molins.

"Unii atacatori probabil sunt încă în libertate, fugind de autorităţi", a declarat François Molins, dând asigurări că teroriştii vor fi capturaţi.

 

UPDATE: Autorii unuia dintre atentatele teroriste care au avut loc vineri seara în Paris au invocat intervenția franceză în Siria pentru a-și justifica atacul, a relatat un martor de la fața locului pentru AFP.

 

"I-am auzit foarte clar spunându-le ostaticilor: "Este vina lui Hollande, este vina președintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria". Ei au mai vorbit și despre Irak", a spus Pierre Janaszak, de 35 de ani, care se afla în sala de spectacole Bataclan, unde zeci de persoane au fost ucise.

 

 

UPDATE: 03.45: Cel puțin 158 de persoane au murit în atacurile teroriste coordonate ce au avut loc la Paris. Dintre aceștia, 118 au fost uciși la Bataclan, iar 4 dintre ei sunt atacatorii.

 

Teroriștii care au luat ostatici la această sală de concerte purtau veste cu explozibili și s-au aruncat în aer când trupele de intervenție au declanșat asaltul.

 

UPDATE: "Am vrut să fim aici, printre cei care au văzut aceste situații atroce, pentru a spune că vom duce o luptă nemiloasă" contra terorismului, a afirmat șeful statului francez, care s-a deplasat la sala de spectacole Bataclan, unde au fost luați zeci de ostatici în timpul unui concert și unde atacatorii au făcut un carnagiu.

 

UPDATE: "Un consiliu al apărării a fost convocat pentru sâmbătă la orele 09:00 (08:00). Deja au fost mobilizați 1.500 de militari suplimentari", se menționează într-un comunicat de presă al președinției franceze.

 

 

UPDATE: "Este un 11 septembrie, Franta nu a cunoscut atacuri de o asemenea amploare pe teritoriul ei in ultimele zeci de ani. Starea de urgenta pe intreg teritoriul nu a mai fost decretata de la razboiul din Algeria din anii '60", a declarat pentru HotNews.ro Luca Niculescu, redactor-sef RFI Romania.

 

UPDATE: Președintele francez, François Hollande, însoțit de premierul Manuel Valls, ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, și de ministrul justiției, Christiane Taubira, s-au dus la Bataclan și au discutat cu șeful echipelor de pompieri și al Serviciului de ajutor medical de urgență (SAMU), despre situația tragică de la sala de concerte.

 

UPDATE: Jurnalistul Dorin Ilie de la France Télévisions a declarat, vineri noapte, pentru Mediafax, că Prefectura Poliţiei din Paris anunţă pe toate canalele media ca populaţia să nu iasă din case, fiind mobilizată armata, în condiţiile în care a fost decretată stare de urgenţă în Franţa, pentru prima dată, printr-o lege din 1955.

 

"Se pare că aceşti terorişti nu sunt persoane cu care se poate negocia, nu se ştie dacă au şi bombe. Un martor care a reuşit să iasă spunea că două-trei persoane au intrat în sală înarmate şi au început să deschidă focul în mulţime. În acelaşi timp, a avut loc şi o explozie în teatru", a spus jurnalistul.

 

UPDATE: Președintele francez, François Hollande, și-a anulat deplasarea prevăzută pentru duminică în Turcia la summitul G20, unde va fi reprezentat de miniștrii de externe și de finanțe, au informat surse de la Palatul Elysee, potrivit AFP.

 

UPDATE: Supraviețuitorii de la Bataclan povestesc masacrul care a avut loc la concertul de vineri seara. Unii s-au salvat urcând pe acoperiș, alții au reușit să folosească ieșirea de urgență în momentul în care atacatorii și-au reîncărcat mitralierele.

 

 

UPDATE: Toate școlile și universitățile din regiunea Parisului vor rămâne închise sâmbătă, au anunțat autoritățile, după valul de atentate comise vineri noapte în capitala Franței, unde au rămas închise și toate liniile de metrou, informează sâmbătă EFE.

 

Academia din Paris, de care depind instituțiile de învățământ din regiune, a anunțat pe contul său de Twitter închiderea centrelor "după valul de atentate din această noapte din capitală", în care au murit peste o sută de persoane.

 

La rândul său, regia de transport metropolitan din Paris, RATP, a menționat pe pagina sa de internet, cu puțin înaintea orei locale 01:00 (00:00 GMT), că se închid toate liniile de metrou.

 

 

Pe de altă parte, Ministerul de Externe francez a anunțat că aeroporturile din Franța vor rămâne deschise, iar zborurile și serviciile feroviare vor continua să aibă loc, transmite Reuters. "Aeroporturile continuă să funcționeze. Zborurile și serviciile feroviare vor fi asigurate", a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

 

UPDATE: Surse din primăria Paris, citate de The Telegraph, au anunțat că ar fi 100 de morți la Bataclan și peste 40 în celelalte locuri unde au avut loc atacuri.

 

Au fost eliberate câteva zeci de  persoane luate ostatici.

 

 

UPDATE: Poliția a confirmat numărul de peste 100 de victime la Bataclan.

Trei teroriști au fost uciși în timpul asaltului.

 

UPDTAE: Forțele de ordine franceze au identificat cel puțin șapte puncte în care au fost comise vineri noaptea atentate la Paris, inclusiv la Stade de France, au declarat pentru EFE surse apropiate anchetei.

 

Potrivit AFP, unul dintre atacuri, cel de la Stade de France (nordul Parisului), a fost comis de un kamikaze. Un alt atac s-a produs în sala de spectacole Bataclan (centrul Parisului), unde are loc o luare de ostatici.

 

Alte atacuri s-au mai produs în alte cinci locuri, în cartiere din centrul Parisului, foarte frecventate vineri seara, în cartiere situate aproape de Piața Republicii, aflată la nici 200 de metri de sediul publicației Charlie Hebdo, ținta unui atac terorist în ianuarie.

 

 

UPDATE: În interiorul sălii s-a produs un adevărat masacru, a transmis postul de televiziune citat.

 

Anterior, AFP anunțase că poliția franceză dă asaltul la Bataclan, la sala de spectacole unde avea loc o luare de ostatici și unde se auziseră mai multe focuri de armă și explozii. Totodată, un martor declarase că mai mulți indivizi au deschis focul și au tras în plin în mulțimea strânsă la un concert, în timp ce strigau "Allahu Akbar".

 

UPDATE Asaltul fortelor de ordine de la Bataclan a luat sfarsit, 2 teroristi au fost ucisi, anunta BFMTV

 

UPDATE Fortele de ordine au luat cu asalt sala de spectacole, se aud focuri de arma la Bataclan. O serie de explozii si focuri de arma au fost auzite in jurul salii de concerte Bataclan, unde sunt tinuti zeci de ostatici, au relatat doi martori Reuters aflati la fata locului

 

UPDATE Postul France 24- atacurile au avut loc simultam  in 7 puncte din Paris.

 

UPDATE Cinci noi explozii auzite langa sala de concerte Bataclan, unde sunt tinuti ostatici, dupa ce presedintele francez a declarat ca un asalt al politiei este in curs - martor Reuters. Un kamikaze ar fi la originea unei explozii de la Stade de France



UPDATE 01.22  Ambasada Romaniei la Paris verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani. MAE spune ca nu eixsta pina acum vreo confirmare ca printre victime s-ar afla romani.

 

 

UPDATE 01.20: Președintele Franței, Francois Hollande, a decretat sâmbătă stare de urgență pe întreg teritoriul Franței și închiderea frontierelor țării pe fondul "atentatelor teroriste fără precedent" asupra Parisului, soldate cu zeci de morți, informează AFP și EFE.

 

Într-o scurtă intervenție la televiziune, Hollande a declarat că s-a întrunit cabinetul de urgență. "Va fi decretată starea de urgență. A doua măsură va fi închiderea frontierelor naționale", a spus el.

 

Președintele Hollande a vorbit de existența a "zeci de morți" în urma unor atacuri teroriste "în desfășurare", pentru a căror combatere a cerut întăriri militare.

 

 

UPDATE 01.10: Un corespondent al BBC a scris pe contul său de Twitter că deocamdată nicio grupare nu a revendicat atacurile de la Paris, dar că susținători ai Statului Islamic salută atacurile prin intermediul rețelelor sociale, folosind hashtagul "Paris in flames".

 

Oficiali americani din serviciile de securitate consideră că seria de atacuri care au avut loc vineri seara la Paris au fost, cel mai probabil, coordonate, conform primelor informații de la fața locului, a declarat o sursă apropiată domeniului de intelligence, potrivit Reuters.

 

"Arată exact ca o serie de atacuri coordonate", a spus sursa citată.

 

UPDATE 01.05: Planul Rouge Alpha în caz de atacuri multiple a fost declanșat. Toate locurile sensibile de pe teritoriul Franței sunt plasate în stare de alertă, scrie Le Figaro.

 

Mai mulți oameni sunt ținuți ostatici în sala de concerte Bataclan din centrul Parisului, după ce mai multe focuri de armă s-au auzit vineri seara din interiorul sălii, a informat postul tv francez BFM TV, potrivit Reuters.

 

Focurile de armă s-au auzit la circa o oră după ce începuse un concert al unei trupe rock din California — Eagles of Death Metal. Conform sursei citate, una sau două persoane au intrat în sala de concerte și au început să tragă focuri de armă în aer.

 

Autorii unuia dintre atacurile armate comise vineri noapte în centrul Parisului strigau "Allahu Akbar" (Allah este cel mai mare — n.red.) în timp ce trăgeau cu armele automate, potrivit unui martor care a fost intervievat de postul France Info, transmite sâmbătă EFE.

 

Un martor, care a povestit ceea ce a văzut printre hohote de plâns, a declarat că se afla împreună cu mama sa în sala de spectacole Bataclan, din arondismentul XI, când mai mulți indivizi au intrat în forță și au început să tragă. Martorul a povestit că i-a auzit de mai multe ori pe autorii atacului strigând "Allahu Akbar" și că, după o rafală de împușcături, când se părea că presupușii teroriști au plecat, a reușit să fugă și el împreună cu mama sa.

 

Spectatorii care au asistat vineri seară la partida amicală de fotbal dintre Franța și Germania pe Stade de France au fost invitați de către crainic, dar și cu ajutorul mesajelor înscrise pe ecranele gigant să părăsească incinta prin trei porți — nord, sud și vest, transmite AFP.

 

Potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului, câteva mii de suporteri s-au refugiat într-o peluză și se aflau în continuare acolo la orele 23:10, totul desfășurându-se cu calm.

 

Accesul ziariștilor în zona mixtă (locurile în care se țin interviurile cu jucătorii) și în sala de conferințe de presă a antrenorilor era imposibil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22