Marturiile dramatice ale unor jurnalisti francezi care se aflau la locul atentatelor

Iulian Popescu | 14.11.2015

Printre cei care au fost surprinși în atentatele de vineri seara, din Paris, se numără și mai mulți jurnaliști francezi - unul dintre ei se afla împreună cu fiul său la meciul de pe Stade de France, iar un ziarist de la Le Monde locuiește în imediata vecinătate a sălii de concerte Bataclan.

Pe aceeași temă

 

Jurnalistul francez Mathieu Sarfati, de la TV5 Monde, care se afla împreună cu fiul său de 7 ani la meci, pe stadionul ”Stade de France”, unde au avut loc primele explozii, a povestit, pentru România liberă, cea trăit el în timpul atentatelor.

 

”La minutul 20, am auzit o explozie, cea mai puternică explozie pe care am auzit-o vreodată. Nu am știut ce se întâmplă. Am crezut că s-a produs o explozie la o fabrică de produse chimice, fiind o zonă industrială. Jucătorii pe teren s-au oprit să joace. La minutul 25, o a doua explozie de aceeași intensitate; nu știam sigur că este o explozie și nu puteam verifica ce se întâmplă, pentru că toate rețelele erau căzute, nu mergea Internetul. M-am gândit că speakerul va anunța ceva, însă nu a spus nimic. Meciul a continuat și mi-am spus ”OK, rămânem”. Am rămas, dar era o ambianță foarte ciudată, începuseră să apară zvonuri despre explozii, se auzea că e posibil să fi fost atentate”, a povestit Sarfati, pentru România liberă.

 

Jurnalistul își amintește că, în minutul 70 al meciului, a auzit schimburi de focuri și atunci a decis că este momentul să își ia copilul și să plece de pe stadion. ”Toate ieșirile erau închise, o singură ușă era deschisă, de pe partea opusă față de unde eram noi. Am făcut turul stadionului pentru a putea pleca, dar era foarte aglomerat. În afara stadionului, toată lumea alerga, era panică, cei mai mulți încercau să ajungă mai repede la metrou. Unii au fost zdrobiți de alte persoane care fugeau. Eu am luat copilul în brațe și am început să alerg, până am ajuns și noi la metrou”.

 

Abia când a deschis televizorul a văzut Mathieu Sarfati ce se întâmplase în realitate: șase atentate în Paris, cu sute de morți și răniți. El a povestit că nu s-a speriat, pentru că, la stadion, toți suporterii erau ca într-o bulă, însă cum nimeni nu a făcut vreun anunț oficial, oamenii nu au intrat în panică. Jurnalistul a spus că s-a speriat în timpul meciului, când a auzit focurile de armă.

 

Despre copilul său, el a spus că i-a spus că probabil au fost focuri de artificii și abia sâmbătă dimineață i-a povestit ce s-a întâmplat de fapt, cu cuvintele potrivite. ”El mă întreba doar de ce alergam, iar eu îi spuneam: aleargă și tu”.

 

”E de nevăzut, toate redacțiile au fost mobilizate, este inadmisibil ca la un concert rock să mori, se trăgea în stradă, la întâmplare”, a spus jurnalistul.

 

Sâmbătă, în Franța, toate școlile sunt închise. Totodată, granițele țării sunt închise, iar spitalele au fost mobilizate pentru a prelua răniții. Sute de persoane au murit și au fost rănite, în cele șase atentate produse vineri noaptea la Paris. Primele suspiciuni indică anchetatorilor că ar fi fi vorba de membri ai organizației teroriste Stat Islamic.

 

Mărturia unui jurnalist Le Monde împușcat când îi ajuta pe răniții de la Bataclan

 

Un jurnalist de la Le Monde, care locuiește în apropiere de Bataclan, a fost rănit, vineri noaptea, în timp ce încerca să-i ajute pe răniții în atacuri.  Daniel Psenny  a fost împușcat în brațul stâng, când încerca să le dea o mână de ajutor răniților de la concert.

 

”Am auzit un zgomot, ca de petardă, și am crezut că se aude de la televizor. Dar zgmotul era puternic, așa că m-am dus la geam, să văd ce se întâmplă. Locuiesc la etajul doi, iar de pe fereastră văd ieșirea de urgență de la Bataclan. Am văzut că toată lumea se agita, fugea în toate părțile, era sânge peste tot, toate lumea se îndrepta spre strada Amelot sau bulevardul Voltaire. O femeie încerca să sară de la etaj. M-am gândit la imaginile cu atentatele din  11 septembrie 2001”, a povestit Psenny, de la Le Monde.

 

Sute de persoane asistau la un concert al trupei hard rock americane Eagles of Death Metal.

 

Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici.

 

Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti.

 

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise vineri noaptea, în ce le șapte atacuri teroriste ce au avut loc la Paris.

 

CITIȚI ȘI: LIVE: Atacuri teroriste la Paris: Peste 128 morti si circa 200 raniti. Stare de urgenta

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22