Cristian Pirvulescu: Guvernul lui Ciolos raspunde promisiunilor si asteptarilor

Iulian Popescu | 15.11.2015

Analistul Cristian Pîrvulescu crede că, la prima vedere, Cabinetul propus de Dacian Cioloș este unul căruia îi lipsește coerența și în care rolul premierului va fi esențial, dar răspunde promisiunilor și așteptărilor.

Pe aceeași temă

 

''La prima vedere este un Guvern căruia îi lipsește coerența, care nu formează încă o orchestră și în care rolul primului-ministru va deveni esențial pentru coordonarea politicilor. Pentru că un Guvern, chiar dacă se numește tehnocrat și apolitic, face politică și avem nevoie de o viziune politică. Mi se pare că viziunea este destul de diferită, deși există o dominantă, dacă vreți, neoliberală, pentru că domnul Cioloș a adus mulți apropiați cu care a lucrat sau la delegația Comisiei Europene la București sau la Comisia Europeană, persoane din societatea civilă, care i-au fost recomandate, cel mai probabil, pe filieră de la Cotroceni de Sandra Pralong, și persoane venite din mediul privat, care nu au, în general, experiență guvernamentală. Este foarte diversă această echipă și va fi un efort foarte important pentru a fi sudată. Dar, pe de altă parte, răspunde promisiunilor și așteptărilor, este o echipă în care, cu mici excepții, nu există persoane controversate'', a declarat Cristian Pîrvulescu, pentru Agerpres.

 

Referitor la prezența în Cabinetul propus de Dacian Cioloș a lui Vasile Dâncu, politologul consideră că se exagerează legătura acestuia cu PSD, ''care este una mai degrabă cu diferiți lideri sociali-democrați decât cu partidul'', și care poate, din acest punct de vedere, să asigure un vot pozitiv Guvernului.

 

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, PSD este avantajat de un astfel de Guvern, pentru că poate să-și păstreze pozițiile în administrație și să câștige alegerile locale în 2016.

 

''Cred că PSD este, în acest moment, avantajat de un astfel de Guvern, pentru că speră să poată să-și păstreze pozițiile în ceea ce privește administrația și să câștige alegerile locale din iunie 2016. Acest Guvern îi oferă posibilitatea de a se prezenta ca un partid de Opoziție constructivă și nu ca un partid de guvernare, deci să scadă, dacă vreți, presiunea în marile orașe, acolo unde PSD va fi obligat să pornească de la zero'', a arătat Cristian Pîrvulescu.

 

Acesta a dat exemplul orașelor Iași, București sau Constanța, ''unde PSD nu prea mai are candidați la primărie și unde trebuie să se confrunte, de la egal la egal, cu celelalte partide'', context în care ''o astfel de situație îl poate favoriza''.

 

Analistul este de părere că acest Guvern poate obține o majoritate puternică și este soluția pe care politicienii o au pentru a depăși momentul de criză și de a ataca apoi Guvernul, în momente dificile.

 

''M-aș mira să nu obțină o majoritate eclatantă, spre unanimitate. Nu am auzit alte persoane care să afirme că nu vor vota acest Guvern. Este soluția pe care politicienii o au pentru a depăși momentul de criză, pentru ca, apoi, din Parlament, de pe poziții de Opoziție constructivă cu toții să poată, în momentele dificile, ataca fără nicio problemă Guvernul'', a conchis Cristian Pîrvulescu.

 

***

Dacian Cioloș și-a prezentat duminică echipa, formată, după cum a promis, din profesioniști care nu sunt membri de partid și nici nu sunt susținuți de vreo formațiune.

Declarațiile premierului desemnat Dacian Cioloș:

Sunt în măsură să vă prezint lista membrilor Guvernului pe care o voi propune Parlamentului

Am urmărit să aleg oameni cu competență, cu experiență pe domeniul propus, oameni care vin din sectorul privat, din administrația românească sau europeană, sau cu experiență internațională, oameni cu viziune și experiență de management din societatea civilă.

Am urmărit și un echilibru de genuri. Este primul Guvern care are o treime din membri propusi femei.

Sunt oameni tineri, dar cu experiență. Am urmărit să fie profesioniști, integri, deschiși spre dialog.

Cu ei voi merge în Parlament și sper să am votul parlamentarilor.

Sper ca marti sa incheiem procedurile.

 

1. Costin Grigore Borc - Ministerul Economiei. este absolvent al Politehnicii Bucuresti, are vasta experinta in managament, este director general la CRH, fosta Lafarge.

 

2. Vasile Dâncu - Ministerul Administrației și Devoltării Regionale

 

3. Lazăr Comănescu - Ministerul Afaceilor Externe. In prezent e consilier prezidential

 

4. Mihnea Motoc - Ministerul Apărării Naționale. Acum e ambasador la Londra, a fost ambasador la ONU si la Comisia Europeana

 

5. Anca Dana Dragu Paliu - Ministerul Finanțelor. Este analist economic la Comisia Europeana. A lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru Romania al FMI. Cunoaste bine Ministerul Finantelor.

 

6. Petre Tobă - Ministerul de Interne. Are o cariera indelungata in domeniu.

 

7. Cristina Guseth - Ministerul Justiției. Lucreaza la Freedom House, a coordonat multe proiecte care au promovat statul de drept. Si-a adus contributia la lupta impotriva coruptiei

 

8. Marian Costescu - Ministerul Transporturilor. Este manager executiv la CFR. Are experienta bogata in domeniul transporturilor.

 

9. Adrian Curaj - Ministerul Educației Naționale și cercetării Științifice. Are experienta bogata in managemetul educatiei, a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO, Comisia Europeana. 

 

10. Claudia Ana Moarcăș - Ministerul Muncii. Experienta de peste 25 de ani in domeniu 

 

11. Andrei Baciu - Ministerul Sănătății. Este un tanar medic chirurg, cu experienta in strainatate, dar si experienta privind mediul spitalicesc.

 

12. Achim Irimescu - Ministerul Agriculturii. A mai fost secretar de stat, cunoaste bine domeniul, este reprezentant al Romaniei la CE

 

13. Aura Carmen Răducu - Ministerul Fondurilor Europene.  A lucrat la Directia REGIO la Comisia Europeana. Acum e expert la BERD.

 

14. Cristiana Pașca Palmer - Ministerul Mediului. E sef de Unitate la Comisia Europeana. Are studii in strainatate.

 

15. Victor Vlad Grigorescu - Ministrul Energiei. A lucrat la reprezentanta Romaniei pe langa Comisia Europeana

 

16. Marius Raul Bostan - Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Experienta in sector

 

17. Vlad Alexandrescu - Ministerul Culturii. Este profesor la Universitatea Bucuresti, a fost ambasador in Luxemburg

 

18. Elisabeta Lipă - Ministerul Sportului. O mare campioana, cu experienta manageriala la Clubul Dinamo, dar si la COSR.

 

19. Violeta Alexandru - Ministerul pentru Dialog Social. Este director al ONG-ului IPP.

 

20. Dan Stoenescu - Ministrul penrtu românii de pretutindeni. Este un tanar diplomat, acum la Ambasada Romaniei din Spania.

 

21. Cristian Ciprian Bucur - ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul

 

Ioan Dragoș Tudorache - șef al Cancelariei primului ministru. Jurist de profesie, mare experienta de manager, a lucrat pentru ONU in Kosovo, acum la Comisia Europeana.

 

CITIȚI ȘI: Cei 21 de ministri din Cabinetul de tehnocrati al lui Dacian Ciolos

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22