Ministrii lui Ciolos cer votul de incredere in Parlament, dupa audieri-maraton

Tudor Despina | 16.11.2015

In Parlamentul Romaniei au loc audieri maraton, luni. Timp de opt ore, ministrii Cabinetului Ciolos isi prezinta programul in comisiile de specialitate din Legislativ. Maine dimineata este programat votul in plen in vederea investirii in functie a noului Guvern.

Pe aceeași temă

 

Audierile de luni au inceput la ora 13, atunci cand comisia de Aparare l-a audiat pe Petre Toba, nominalizarea pentru Afaceri Interne. “Am 51 de ani, sunt chestor general de Politie, inspector general al Politiei Romane. Lucrez in Politie de 25 de ani. Am inceput ca lucrator operativ, am parcurs toate etapele”, a spus Toba in cadrul audierilor la finalul carora a primi un vot in unanimitate pentru numirea sa in functie. La sedinta de luni a participat si fostul ministru Gabriel Oprea, potrivit Hot News.

 

Multi dintre propunerile lui Dacian Ciolos pentru functiile de ministri nu au experienta politica, astfel incat ei au fost pregatiti pentru audieri de catre ministrul propus pentru Relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert in cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

 

Lui Petre Toba i-a urmat Mihnea Motoc, propunerea pentru Aparare. Si el a primit aviz favorabil unanim in Comisia pentru Aparare. “Acest vot unanim ma obliga si ma responsabilizeaza”, a spus el la finalul audierilor. Motoc a punctat ca are ca obiectiv atingerea cifrei de 2% din PIB pentru Aparare.

 

Consilierul prezidential Lazar Comanescu, propunerea pentru Afaceri Externe, a primit si el aviz, luni, in comisiile parlamentare de specialitate. Comanescu a fost audiat in comun de Comisiile pentru politica externa de la Camera Deputatilor si Senat, de Comisia pentru romanii de pretutindeni de la Senat si de Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor de la Camera Deputatilor. Aici insa nu a fost unanimitate, fiind inregistrate o abtinere si un vot contra.

 

Politica externa s-a dovedit a fi cu adevarat o politica de consens national si eu cred ca acest lucru trebuie sa ramana in continuare cadrul in care demersul nostru de politica externa se desfasoara. (...) MAE e un instrument esential in realizarea acestui demers, dar MAE fara o cooperare cu celelalte institutii care fiecare intr-un fel sau altul are responsabilitati in materie, demersul nu poate sa fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog si o cooperare interinstitutionala foarte bine pusa la punct”, a spus Comanescu.

 

Costin Grigore Borc, cel propus de Dacian Ciolos pentru functia de Ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri precum si pentru unul dintre cele doua functii de vicepremier, a primit aviz favorabil in unanimitate de la membrii comisiilor parlamentare care l-au audiat.

 

Borc a enumerat cateva elemente din CV-ul sau, apoi a primit cateva intrebari din partea unor deputati si senatori. "Eu vineri dupa-amiaza eram intr-o uzina din Medgidia, am incercat sa ma pun la curent cu dosarele dar este inca o cunoastere de la distanta. Sunt profund impresionat de colegii mei directori din minister care au venit cu mine, care sunt bine pusi la punct" a spus Borc in fata parlamentarilor.

 

Stimularea investitiilor publice este una dintre prioritatile prezentate de ministrul propus al Finantelor Anca Paliu in cadrul audierilor din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament. "Pentru stimularea investitiilor publice consider ca este necesar a face o prioritizare a tuturor proiectelor de investitii si de a asigura o bugetare multianuala a acestora. Avem proiecte care incep a fi finantate un an sau doi, dupa care sunt abandonate", a spus Anca Paliu. O alta prioritate este cresterea colectarii veniturilor publice, primordial fiind cresterea gradului de conformare voluntara. "Eu cred ca acest lucru este posibil prin plasarea contribuablului in centrul sistemului", a mai aratat ea.

 

Victoria-Violeta Alexandru, propunerea lui Dacian Ciolos pentru postul de ministru delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social, a primit, luni, aviz favorabil din partea membrilor comisiilor parlamentare care au participat la audiere. Doi dintre membri comisiilor s-au abtinut de la vot, insa nici unul nu a votat impotriva avizarii favorabile a Violetei Alexandru. 

 

Victor Vlad Grigorescu a primit, la fel ca restul colegilor sai din cabinetul lui Dacian Ciolos, un aviz favorabil in cadrul comisiilor de specialitate unde a fost audiat luni. Grigorescu este propunerea pentru ministerul Energiei.

 

Ce a spus Victor Grigorescu: "Intentionez sa convoc comandamentul de iarna pentru a evalua stocul de gaz natural, carbune, pacura pentru a ne asigura ca stocul poate rezista provocarilor pe care le pune sezonul rece. In sectorul resurselor regenerabile este nevoie de un dialog cu toate partile interesate, ma gandesc la ANRE, la Consiliul Concurentei pentru a identifica o solutie de echilibru in ceea ce priveste mecanismele de promovare a energiei din resurse regenerabile. Imi doresc sa contiuam sa atragem tineri, exista specialisti, dar si un decalaj de varsta. Am aceasta convingere ca este necesar sa facem un transfer de expertiza catre generatiile viitoare".

 

Claudia Ana Costea, propunerea lui Dacian Ciolos pentru postul de ministru al Muncii, a primit, luni, aviz favorabil in unanimitate din partea membrilor comisiilor parlamentare care au participat la audiere.

 

“Doresc sa va multumesc tuturor si sa va marturisesc ca ma ingrijoreaza unanimitatea pe care m-ati acordat-o, pentru ca asta inseamna ca raspunderea pe care eu insumi mi-am impus-o, cand am acceptat sa fiu nominalizata, este dublata de catre dumneavoastra. Sper sa fac fata, asta pot sa imi asum”, a declarat Claudia Ana Costea, la finalul audierilor din comsiile parlamentare. 

 

***

Procedural, fiecare candidat pentru functia de ministru este audiat in sedinta comuna a comisiilor permanente ale celor doua Camere parlamentare al caror obiect de activitate corespunde sferei de compententa.

 

In urma audierilor, comisiile dau un aviz comun consultativ. Ulterior, avizele sunt depuse la cele doua birouri permanente care dispun difuzarea loc deputatilor si senatorilor. Dat fiind ca avizele comisiilor au un caracter strict consultativ, premierul desemnat poate schimba un candidat cu aviz negativ sau, la fel de bine, poate mentine propunerea initiala.

 

Marti, incepand cu ora 10.00, Parlamentul reunit va lua in discutie lista de ministri si programul cu care Cabinetul Dacian Ciolos va cere votul de incredere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22