Iohannis: ”Avem cea mai gravă criză de încredere a cetățeanului față de politician”

Fara Autor | 17.11.2015

Dacian Ciolos si cei 21 de ministri ai Cabinetului sau au depus juramantul in fata presedintelui Romaniei. Imediat dupa depunerea juramantului la Cotroceni, membrii guvernului s-au deplasat la Palatul Victoria pentru a prelua atributiile de la guvernul interimar. Presedintele Iohannis a participat la preluarea mandatului noului guvern.

Pe aceeași temă

 

Klaus Iohannis a vorbit in discursul ceremoniei de investitura despre sansa pe care noul guvern o reprezinta pentru Romania, oferind ocazia ca in urmatorul an partidele ”sa se reconecteze la alegatori”, presedintele accentuand in mai multe randuri instrainarea politicienilor de alegatori si invers.

 

Seful statului si-a exprimat speranta ca acest lucru sa se intample si a incurajat guvernul Ciolos sa mearga ”drept inainte”, sa-si puna in practica proiectele in beneficiul Romaniei, cu siguranta legitimarii sale prin votul dat de catre parlamentari.

 

Discursul lui Klaus Iohannis, la depunerea jurământului:

 

”Societatea se schimba, societatea romaneasca s-a schimbat. Societatea de azi are alte asteptari decat societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani.

Societatea se schimba si se schimba asteptarile societatii fata de clasa politica, iar daca diferenta intre asteptari si realitati devine prea mare, intram in criza.

Multi au vorbit in aceste zile despre criza in care ne aflam. Multi au vorbit despre criza, putini au definit-o.

S-au tinut cuvantari, s-a spus ca nu am avut o criza guvernamentala, ca nu am avut si nu avem o criza parlamentara, nici macar o criza politica.

Si atunci se pune intrebarea legitima: dar ce fel de criza avem?

Avem cea mai grava forma de criza, de incredere. A cetateanului fata de politicianul pe care l-a ales sa-i reprezinte interesele.

Increderea e bunul cel mai valoros in politica, se castiga greu, se pierde foarte usor.

 

Am vorbit mult cu liderii politici, cu oameni din strada, cu reprezentantii societatii civile.Protestatarii ne-au spus ca sunt nemultumiti de clasa politica, vor alta clasa politica.

 

Politicienii au spus ca au inteles solicitarile, dar politica fara partide, asa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevarat, politica fara partide nu se poate, dar intr-o democratie nici fara popor nu se poate.Daca politicienii se indeparteaza de alegator, atunci apare o situatie similara cu cea in care am ajuns noi azi. Constatam o instrainare din ce in ce mai profunda intre alegatori si clasa politica.

 

Asa s-a facut ca niciun partid nu a venit sa propuna un politician care sa preia functia de premier.

Asa am ajuns eu sa propun un independent pentru functia de premier, cu recomandarea de a pregati un guvern independent politic.

 

Acest guvern este o sansa pentru Romania, fiindca in timp ce acest guvern va guverna, partidele vor avea ocazia un an de zile sa se reconecteze la alegatori. Ar fi exceptional daca partidele ar folosi aceasta oportunitate pentru a-si defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegator, sa avem dupa alegeri o clasa politica care reprezinta fara discutie alegatorii, fara criza si care cu multa energie va putea sa continue sa contruiasca Romania prospera si puternica pe care ne-o dorim cu totii.

 

Sper ca acest lucru sa se intample.

 

Domnule premier, onoroati membri ai Guvernului, va felicit pentru ca ati primit un vot hotarat ”Da” in Parlament, dar va felicit pe fiecare pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu e usor!

 

Politicienii, mai devreme sau mai tarziu, va vor spune ca nu ii reprezentati. E o eroare fundamentala.

 

Acest Guvern are absolut toata legitimitatea, a primit-o prin votul de investitura. Puteti sa mergeti drepti inainte, sa va puneti in practica proiectele, in folosul Romaniei.

 

Acest Guvern e un pas inspre clasa politica reconectata la alegator, inspre clasa politica pe care si-o doresc oamenii.

Va dura un an de zile. Folositi acest an din plin!

 

Un an este putin, foarte putin in politica, dar e suficient de lung pentru a guverna Romania bine, pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegerile locale si parlamentare si pentru partidele politice care doresc sa se reformeze”.

 

Noul guvern are următoarea componență:

 

Prim Ministru- Dacian Ciolos

 

1. Costin Grigore Borc - Ministerul Economiei. este absolvent al Politehnicii Bucuresti, are vasta experinta in managament, este director general la CRH, fosta Lafarge.

 

2. Vasile Dâncu - Ministerul Administrației și Devoltării Regionale

 

3. Lazăr Comănescu - Ministerul Afaceilor Externe. In prezent e consilier prezidential

 

4. Mihnea Motoc - Ministerul Apărării Naționale. Acum e ambasador la Londra, a fost ambasador la ONU si la Comisia Europeana

 

5. Anca Dana Dragu Paliu - Ministerul Finanțelor. Este analist economic la Comisia Europeana. A lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru Romania al FMI. Cunoaste bine Ministerul Finantelor.

 

6. Petre Tobă - Ministerul de Interne. Are o cariera indelungata in domeniu.

 

7. Raluca Pruna - Ministerul Justiției. Pruna este expert la Comisia Europeana.

 

8. Marian Costescu - Ministerul Transporturilor. Este manager executiv la CFR. Are experienta bogata in domeniul transporturilor.

 

9. Adrian Curaj - Ministerul Educației Naționale și cercetării Științifice. Are experienta bogata in managemetul educatiei, a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO, Comisia Europeana. 

 

10. Claudia Ana Moarcăș - Ministerul Muncii. Experienta de peste 25 de ani in domeniu 

 

11. Patriciu Achimas-Cadariu - Ministerul Sănătății. Cadariu este directorul Institutului Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca, din februarie 2012.

 

12. Achim Irimescu - Ministerul Agriculturii. A mai fost secretar de stat, cunoaste bine domeniul, este reprezentant al Romaniei la CE

 

13. Aura Carmen Răducu - Ministerul Fondurilor Europene.  A lucrat la Directia REGIO la Comisia Europeana. Acum e expert la BERD.

 

14. Cristiana Pașca Palmer - Ministerul Mediului. E sef de Unitate la Comisia Europeana. Are studii in strainatate.

 

15. Victor Vlad Grigorescu - Ministrul Energiei. A lucrat la reprezentanta Romaniei pe langa Comisia Europeana

 

16. Marius Raul Bostan - Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Experienta in sector

 

17. Vlad Alexandrescu - Ministerul Culturii. Este profesor la Universitatea Bucuresti, a fost ambasador in Luxemburg

 

18. Elisabeta Lipă - Ministerul Sportului. O mare campioana, cu experienta manageriala la Clubul Dinamo, dar si la COSR.

 

19. Violeta Alexandru - Ministerul pentru Dialog Social. Este director al ONG-ului IPP.

 

20. Dan Stoenescu - Ministrul penrtu românii de pretutindeni. Este un tanar diplomat, acum la Ambasada Romaniei din Spania.

 

21. Cristian Ciprian Bucur - ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. 

 

Ioan Dragoș Tudorache - șef al Cancelariei primului ministru. Jurist de profesie, mare experienta de manager, a lucrat pentru ONU in Kosovo, acum la Comisia Europeana.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22