Directorul Europol: Este rezonabil sa ne asteptam si la alte atentate teroriste in Europa

Iulian Popescu | 19.11.2015

Agenţia poliţiei europene (Europol) a avertizat joi că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) ar putea comite și în alte state membre atentate precum cele care au avut loc vineri seara la Paris.

Pe aceeași temă

 

"Este rezonabil să presupunem că există probabilitatea unor noi atacuri", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, într-un discurs rostit joi în faţa membrilor Parlamentului European.

 

Wainwright a comparat atacurile comise la Paris, în care au fost ucise 129 de persoane, cu atentatele de la Bombay (India), unde în 2008 au fost omorâte 166 de persoane.

 

CITIȚI ȘI: Statul Islamic: Cum functioneaza cea mai bogata organizatie terorista din lume?

 

"Atacurile din Bombay au devenit realitate în Europa. Avem de-a face cu o formă de terorism mai semnificativă şi mai periculoasă. Am primit o declaraţie clară de intenţii din partea reţelei teroriste Stat Islamic, care vrea să exporte în Europa şi pe scena internaţională terorismul bruta", a adăugat Wainwright.

 

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatele comise în cursul nopţii de 13 spre 14 noiembrie la Paris. Cel puţin 129 de persoane au fost ucise în atacurile teroriste, iar aproximativ 400 au fost rănite. Organizaţia fundamentalistă sunnită a avertizat că toate ţările care participă la coaliţia ce efectuează bombardamente în Siria şi Irak se vor confrunta cu atentate de genul celor de la Paris.

 

Organizaţia teroristă Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, nordul Egiptului şi nordul Libiei, unde a proclamat un "califat islamic".

 

***

 

Un avertisment asemănător a fost rostit și de prim-ministrul francez Manuel Valls, luni.

 

“Cunoaștem că există operațiuni care se pregăteau și se pregătesc încă, dar nu numai împotriva Franței, ci și a altor țări europene”, a precizat premierul francez pentru RTL.

 

“Vom trăi mult timp cu această amenințare”, de aceea “trebuie să ne pregătim”, a declarat Manuel Valls, subliniind că atentatele comise vineri seara la Paris au fost “organizate, concepute, planificate în Siria”.

 

O serie de atentate au fost comise vineri seara în Paris, soldându-se, conform celui mai recent bilanț cu 132 de morți.

 

Panică în Europa

 

In urma atacurilor care au avut loc vineri la sala de concerte de la Bataclan, la Stade de France sau în terasele si restaurantele din Paris, teroristii au reusit sa induca o stare de şoc de care Europa nu va scăpa foarte uşor, cu atât mai mult cu cât ameninţările şi alarmele par să continue.

 

Doua avioane Air France cu destinatia Paris au fost deviate aseara dupa ce decolasera din SUA si au aterizat de urgenta, in urma unor amenintari telefonice privind prezenta unor bombe la bord. 

 

Raid antiterorist la Saint-Denis

 

Doi presupusi teroristi, o femeie si un barbat, au fost ucisi in aceasta dimineata in nordul Parisului, in zona Saint Denis, in urma unui schimb de focuri cu politia antiterorista franceza. Femeia s-a aruncat in aer cu explozibilul pe care il avea asupra sa. Au existat raniti si in randul politistilor, scrie AFP, conform Hotnews.

 

Tinta raidului era belgianul Abdelhamid Abaaoud, membru al organizatiei jihadiste Statul Islamic din Siria, presupusul organizator al atacuri teroriste de vineri. Fortele de ordine au deschis focul asupra unor suspecti care s-au baricadat intr-un apartament, iar acestia au ripostat.
 

Politia franceza a organizat de asemenea perchezitii in Toulouse si regiunea Ariege, unde s-au dezvoltat mari retele de islamisti radicalizati. Perchezitiile nu vizeaza suspecti in atentatele de vineri noaptea, ci demantelarea retelelor.
 

Posibil atentat cu bomba la Hanovra: un meci de fotbal anulat, o sala de concerte evacuata

 

Dupa ce luni seara meciul dintre Belgia și Spania a fost anulat din motive de securitate, meciul amical de fotbal dintre Germania și Olanda, care trebuia sa se desfasoare aseara, la Hanovra, a fost anulat, tot ''din motive de securitate'', existand informatii ca era prevazut un atentat cu bomba. După decizia de anulare a meciului, sala de concerte Hanovra TUI Arena a fost de asemenea evacuata.

 

Șeful poliției din Hanovra, Volker Kluwe, a declarat marți seară că au existat "indicii serioase conform cărora un atentat cu bombă era prevăzut" la stadion, unde urma să fie prezentă și cancelarul german, Angela Merkel, alături de alți miniștri ai cabinetului său.

 

CITIȚI ȘI: Europa sub teroare:stare de urgenta, meciuri anulate, avioane deviate, raiduri antitero

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22