Verisoara lui Abaaoud nu s-a aruncat in aer. Cel care s-a sinucis in asalt e un barbat

Iulian Popescu | 20.11.2015

Hasna Aitboulahcen, verișoara lui Abdelhamid Abaaoud, cel bănuit că a organizat atentatele de la Paris, nu este prima femeie kamikaze din Europa, așa cum a comentat ppresa, pentru că nu ea este cea care a detonat o veste cu explozibili în timpul asaltului din St. Denis.

Pe aceeași temă

 

Anchetatorii au afirmat inițial că o persoană baricadată în apartamentul din suburbia pariziană Saint-Denis vizată de asalt a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa, ei crezând că era vorba despre o femeie.

 

Conform însă unei surse din poliție citată de AFP, persoana kamikaze a fost un bărbat, nu o femeie, informează Agerpres.

 

Potrivit unui comunicat emis vineri de procuratura din Paris, femeia găsită moartă în apartamentul în care a fost ucis Abdelhamid Abaaoud a fost identificată oficial drept Hasna Aitboulahcen.

 

Identificarea a fost făcută cu ajutorul amprentelor. În apartament a mai fost găsit un pașaport aparținând Hasnei Aitboulahcen.

 

În schimb, capul unei a treia persoane găsite decedate în apartamentul din Saint-Denis aparținea unui bărbat, au stabilit criminaliștii, conform site-ului Le Monde.

 

Cine era Hasna Aitboulahcen

 

Hasna Aitboulahcen (26 de ani) s-a nascut in Clichy-la-Garenne, un oras din zona suburbana a Parisului, intr-o familie de imigranti marocani, scrie Hotnews.

 

Potrivit relatarilor vecinilor sai, prezentate de ziarul francez Le Republicain Lorrain, era un copil extrovertit, desi "putin pierdut". Asemenea oricarui alt adolescent francez, obisnuia sa bea alcool, practica interzisa in Islam.

 

Povestea ei se s-a incheiat miercuri, intr-un bloc obisnuit din suburbia pariziana Saint-Denis, inconjurat de peste 100 de politisti francezi care efectuau un raid antiterorist in apartamentul in care aveau informatii ca s-ar afla Abdelhamid Abaaoud, suspectat ca ar fi orchestrat atacurile teroriste comise in Paris vineri noaptea.

 

In urma asediului care a durat 7 ore, 3 persoane si-au pierdut viata, printre care Abaaoud si Aitboulahcen.

 

In timpul raidurilor de la Saint-Denis, Aitboulahcen a aparut la o fereastra, strigand "ajutor, ajutor". I s-a ordonat sa stea pe loc, in caz contrar va fi impuscata, dar s-a intors in interior.

 

Ultimele cuvinte ale femeii au fost surprinse intr-o inregistrare, urmate de zgomot de gloante si de o explozie.

 

"Unde este prietenul tau?" intreaba un ofiter de politie

 

"Nu e prietenul meu!" se poate auzi raspunsul lui Aitboulahcen, cu un amestec de furie si groaza in voce.

 

"Unde e?", intreaba din nou ofiterul, insa femeia insista: "Nu e prietenul meu!"

 

Oficiali francezi au declarat pentru Associated Press ca acest schimb de replici a avut loc cu cateva momente inainte ca Aitboulahcen sa isi detoneze vesta cu explozibili, aruncandu-se in aer. Ulterior, parti din corpul femeii au fost gasite pana si pe o masina de politie parcata in fata cladirii, scrie Hotnews.

 

A inceput sa poarte valul in urma cu o luna

 

„Nu a avut nici un interes fata de religie si a inceput sa-si acopere fata cu un val acum o luna'', spune fratele ei, Youssouf Aitboulahcen, intr-o declaratie data presei.

 

"Ea critica totul. Traia in lumea ei. Nu a fost interesata de studierea religiei. N-am vazut-o sa deschida Coranul. Era in permanenta pe telefon, se uita pe Facebook sau WhatsApp''.

 

Un vecin, Hassane, in varsta de 62 de ani, o descrie ca fiind "baietoasa", imbracata mereu in blugi si hanorac. ''Nu ii era frica de nimeni. Era ca un mic soldat. Era saritoare si ma ajuta sa car cumparaturi grele. Nu pot sa cred ca face parte din aceasta secta''.

 

A fost plasata sub "supraveghere tripla" de serviciile de informatii franceze, judecatori si politisti pentru droguri si activitati teroriste.

 

Alte persoane o descriu ca fiind o fata extrovertita care bea alcool si a fost poreclita ''cowgirl'' pentru ca avea obiceiul sa poarte palarii de cowboy.

 

Dar acum este clar ca undeva dupa aceasta perioada s-a radicalizat.

 

Pe pagina ei de Facebook poarta un niqab, are arme de foc si a scris mesaje in care o lauda pe Hayat Boumeddienne - sotia lui Amedy Coulibaly, care a luat parte la atacul asupra supermarketului evreiesc din Paris din luna ianuarie - care a fugit in Siria, scrie site-ul de stiri belgian DH.be, citat de Hotnews.

 

Dupa ce a incercat, fara succes, sa calatoreasca in Siria sa se alature ISIS "si-a oferit serviciile pentru a comite atacuri teroriste in Franta", potrivit unor surse din politia franceza.

 

In aceeasi perioada a fost plasata sub "supraveghere tripla" de serviciile de informatii franceze, judecatori si politisti pentru droguri si activitati teroriste.

 

Aitboulahcen a studiat la Universitatea Paul Verlaine in Metz, unde, potrivit  relatarilor, a amenintat guvernul francez.

 

Aitboulahcen a fost directoare a unei firme de constructie numita Beko constructii, infiintata in 2011 la Épinay-sur-Seine. Firma a intrat in lichidare in 2014.

 

***

 

Hasna Aitboulahcen se afla în apartamenul din st. Denis luat cu asalt de forțele de intervenție, miercuri, după verificarea unor informații că acolo s-ar ascunde creierul atentatelor de vineri de la Paris.

 

Abdelhamid Abaaoud – un militant cu cetatenie belgiana in varsta de 28 de ani – a fost identificat dupa testele ADN. Abaaoud a fost acuzat de orchestrarea atentatelor organizate vinerea trecuta in capitala Frantei, atunci cand focuri de arma si detonari de bombe au lasat in urma sute de morti si raniti.

 

CITIȚI ȘI: Politia franceza: Abdelhamid Abaoud, cetatean belgian aflat in Siria, creierul atentatelor

 

Initial, Politia a crezut ca el se afla in Siria, dar investigatii ulterioare i-au condus la o casa conspirativa din suburbia pariziana Saint Denis. Forte de interventie puternic inarmate au luat cu asalt cladirea inaintea rasaritului, miercuri dimineata, provocat un lung schimb de focuri si multiple explozii.

 

Abdel Hamid Abaaoud a fost identificat oficial dupa compararea amprentelor, el fiind ucis in timpul raidului politiei. Am descoperit corpul sau plin de gloante in cladire”, se arata intr-un comunicat al procuraturii pariziene citat de Reuters.

 

Actiunea a fost lansta miercuri in nordul Parisului – zona Saint Denis, acolo unde autoritatile au suspectat existenta unei case conspirative. Fortele de ordine au deschis focul asupra unor suspecti care s-au baricadat intr-un apartament, iar acestia au ripostat.  Cel putin doua persoane si-au pierdut viata in schimbul de focuri. Operatiunea politiei a inceput la ora locala 4.30 si a durat sapte ore.

 

Trei persoane au fost arestate ca urmare a actiunii fortelor de ordine, a confirmat procurorul Parisului. Francois Molins a spus ca o femeie s-a detonat, aceasta nefiind inca identificata.

 

Vinerea trecuta, in 13 Noiembrie, Parisul a fost lovit de o serie de atacuri concertate. Focuri de arma si autodetonari in mai multe spatii publice intens populate au lasat in urma 129 de morti si alte cateva sute de raniti. Atentatele, revendicate de gruparea terorista Statul Islamic/Daesh, au fost produse la mai putin de un an de la un alt atac asupra Parisului. Atunci, cativa indivizi inarmati au tras asupra redactiei publicatiei satirice Charlie Hebdo, clamand o “razbunare pentru Profet”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22