Bruxelles, operatiune antitero: Metroul si scolile raman inchise, 16 persoane arestate

Iulian Popescu | 21.11.2015

Nivelul de alertă teroristă pentru orașul Bruxelles a fost ridcat la maxim, a anunțat Centrul național de criză OCAM, referindu-se la o "amenințare serioasa si iminentă", potrivit AFP. Metroul a fost închis în capitala Belgiei.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Politia belgiana a arestat 16 persoane in noaptea de duminica spre luni, la capatul unei operatiuni antiteroriste de 5 ore desfasurata in mai multe zone din Bruxelles. Printre cei arestati nu se afla insa si Salah Abdeslam, suspect-cheie in atacurile din 13 noiembrie de la Paris, cautat de 9 zile, anunta Reuters. Nivelul alertei a fost ridicat de la 3 la 4, foarte grav, iar circulatia metroului bruxellez a fost sistata, anunta Hotnews.


Autoritatile au cerut populatiei sa evite "locurile cu concentrare masiva de persoane", citand "concertele, marile evenimente, garile si aeroporturile, transportul in comun", precum si zonele comerciale foarte frecventate.

 

UPDATE 20.30: Stațiile de metrou și școlile din Bruxelles vor rămâne închise și luni a anunțat duminică prim-ministrul Charles Michel, potrivit AFP.

 

"Amenințarea este considerată drept una serioasă și iminentă. Restul țării rămâne la nivelul 3 (amenințare posibilă și aparentă). Situațiile de care ne temem sunt atentate similare celor de la Paris, cu mai mulți indivizi, cu atacuri în mai multe locuri și cu potențiale ținte în locuri foarte frecventate", a afirmat premierul Charles Michel, citat de Agerpres.

 

"Se face tot posibilul pentru a reveni la o situație normală, ne asumăm responsabilitățile", a spus premierul belgian.

 

Nivelul de alertă teroristă a fost menținut la maximum - amenințare serioasă și iminentă, nivelul 4 - duminică seara pentru zona Bruxelles-ului.

 

O nouă evaluare a situației de securitate va fi făcută luni după-amiază.

 

UPDATE: Precauții deosebite sunt luate în continuare și la Paris. Guvernul francez a autorizat sambata farmacia armatei sa distribuie imediat catre serviciile de urgenta un antidot in eventualitatea unor atacuri cu arme chimice, scrie Hotnews, citand AFP.

 

Toate masurile de precautie sunt luate, insa un eventual atac cu arme chimice sau bacteriologice "face parte din risc", a declarat duminica ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

 

UPDATE: Belgia mentine si duminica starea de alerta maxima pentru capitala Bruxelles, fiind programata o reevaluare a situatiei de catre serviciile secrete, politie si serviciile judiciare mai tarziu in cursul zilei de astazi, transmite Reuters.

 

Metroul este în continuare închis.

 

 

UPDATE: Ministrul pentru Securitate si Interne Jan Jambon a evocat prezenta "mai multor suspecti".

Amenintarea terorista in Belgia nu va disparea o data ce Salah Abdeslam, principalul suspect inca in libertate in urma atacurilor comise la Paris pe 13 noiembrie, va fi prins. Amenintarea este mai mare decat un presupus terorist, a declarat ministrul sambata seara pentru VRT.
 

UPDATE duminică 08.30: Starea de alertă se menține, Bruxelles este în continuare împânzit de forțe de ordine și soldați, se fac controale, iar populația preferă să stea în casă, de teama de anu fi prinși într-un atac precum cele care au avut loc pe 13 noiembrie în Paris.

 

În zona istorică, Grand Place, foarte aglomerată în mod obișnuit, este acum aproape pustie.

 

 

UPDATE 20.33: Jan Jambon, ministrul de Interne belgian, a anunțat că vrea verificarea fiecărei adrese din cartierul Molenbeek pentru a vedea cine trăiește acolo, întrucât există locuințe unde sunt înregistrate două persoane, dar unde locuiesc, în realitate, chiar și 10 persoane.

 

UPDATE 20.30: Potrivit publicației belgiene Sudpresse, cineva l-ar fi văzut pe Salah Abdeslam în Bruxelles: "Salah este în Molenbeek (cartier din Bruxelles – n. red.). L-am întâlnit marți noaptea. Este aici, dar nu pentru mult timp", ar fi declarat o persoană, sub protecția anonimatului, pentru Sudpresse.

 

UPDATE 20.20: Comandamentul american în Europa a emis o restricție de călătorie, pentru următoarele 72 de ore, care vizează tot personal militar american și personalul civil al Pentagonului, contractorii, precum și membri familiei acestora.

 

Cei care deja sunt în Bruxelles au fost sfătuiți să nu iasă din casă.

 

 

UPDATE: Salah Abdeslam ar fi vorbit pe Skype cu prietenii săi și le-ar fi spus că se ascunde în Bruxelles și le-ar fi cerut ajutor să se întoarcă în Siria.

 

Potrivit ABC, Abdeslam le-ar fi spus prietenilor că a jucat un rol minor în atacuri, dar este puțin probabil ca aceasta să fie realitatea.

 

Unul dintre frații săi a declarat pentru ABC că Saleh ar fi fost manipulat de organizatorul atentatelor, Abdelhamid Abaaoud.

 

Abaaoud and Abdeslam eau prieteni din copilărie și au fost arestați împreună în 2010, pentru tâlhărie, potrivit avocatului familiei Abaaoud.

 

UPDATE 19:33 - Barbatul cu bomba (sau centura cu explozibili) ar fi chiar Salah Abdeslam, cel mai cautat om din Europa, dupa rolul jucat in atentatele de la Paris. El ar fi avut in continuare asupra sa explozibilul cand a fugit din Franta in Belgia.

Informatia este in concordanta cu o declaratie anterioara a avocatei celui care l-a ajutat pe terorist sa ajunga in Bruxelles: "Potrivit ultimelor declaratii ale clientului meu, Salah ar fi foarte enervat si ar putea fi pregatit sa se arunce in aer", a declarat avocata Carine Couquelet, citata de presa belgiana.

 



 

UPDATE 19:23 - Anchetatorii belgieni cauta cel putin doi barbati, din care unul transporta o bomba de tipul celor folosite de atacatorii sinucigasi de la Paris.

Aceasta este informatia pe baza careia a fost ridicat sambata nivelul alertei teroriste in regiunea Bruxelles, informeaza publicatia Le Soir.



UPDATE 19:00 - Primaria Bruxelles a sfatuit patronii de restaurante si cafenele din centru sa inchida usile la ora locala 18:00.

 

 

UPDATE: Poliția a anunțat că persoanele arestate mai devreme pe Blackfriars Road sunt suspectați că ar fi hoți de mașini, de fapt.

 

Presa se întreabă de ce a fost nevoie de elicoptere care să survoleze acel perimetru și soldați trimiși acolo, în acest caz.

 

UPDATE: Fortele speciale ale Politiei belgiene au intervenit in jurul orei locale 15:00 in Piata Grand Sablon din Bruxelles, unde se afla un vehicul suspect cu 4 persoane, scrie Hotnews.

 

4 oameni au fost arestati, insa autoritatile nu au oferit mai multe detalii in acest caz.




UPDATE: Șeful guvernului a invocat sâmbătă, într-o conferință de presă, "riscul unui atentat comis de indivizi cu arme și explozibili în mai multe locuri din capitală" pentru a justifica trecerea la nivelul 4, maxim, al alertei teroriste pentru toată regiunea bruxelleză, pentru aeroportul din Bruxelles, precum și la Vilvorde, o comună din Flandra de unde au provenit mai mulți tineri care s-au radicalizat.

 

Concret, toate stațiile de metrou au fost închise sâmbătă în capitala belgiană, iar numeroase adunări și mari evenimente urmează să fie anulate, după ce Belgia a ridicat la maxim nivelul de alertă teroristă la Bruxelles. Un concert al interpretului francez Johnny Hallyday prevăzut pentru sâmbătă seară la Bruxelles a fost astfel anulat din cauza unor amenințări teroriste.

 

Premierul Charles Michel a reunit sâmbătă Consiliul Național de Securitate. "Avem suficiente elemente pentru a estima că amenințarea este precisă și iminentă", a afirmat ministrul de externe Didier Reynders. La întâlnire au fost de asemenea prezenți miniștrii de interne, Jan Jambon, al justiției, Koen Geens, și al economiei, Kris Peeters.

 

UPDATE: Metroul din Bruxelles a fost închis, sâmbătă dimineaţă.

 

Metroul din Bruxelles a fost închis sâmbătă, după ce autoritățile din capitala belgiană au ridicat la maxim nivelul de alertă teroristă și au atenționat populația să evite mulțimile din cauza unei 'amenințări grave și iminente', relatează AFP și Reuters.

 

"Ca urmare a unei noi evaluări", Organizația de coordonare pentru analiza amenințării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a declarat într-un comunicat că "nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului". "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul țării", a adăugat OCAM.

 

OCAM a descris "o amenințare serioasă și iminentă necesitând luarea de măsuri de securitate specifice, precum și recomandări speciale pentru populație".

 

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiția belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care au făcut 130 de morți la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

 

CITIȚI ȘI: Europa sub teroare:stare de urgenta, meciuri anulate, avioane deviate, raiduri antitero

 

Centrul a lansat un apel locuitorilor capitalei belgiene să evite "locurile cu concentrare masivă de persoane", citând "concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, transportul în comun", precum și zonele comerciale foarte frecventate.

 

De asemenea, OCAM a recomandat populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

 

Panică în Europa

 

După atentatele din Paris, la Bruxelles au avut loc mai multe percheziții fiindcă aici locuiau câțiva dintre atentatori, char dacă aveau cetățenie franceză.

 

Au fost vizate mai multe apartamente din cartierul Molenbeek, considerat o placă turnantă a jihadismului european, locul unde s-au ascuns și alți teroriști implicați în atacuri ce au avut loc în ultimul an în Europa.

 

Atacurile de vinerea trecuta asupra Parisului au lasat in urma o atmosfera marcata de incertitudine la nivelul Europei. Capitalele de pe continent isi intensifica masurile de securitate pentru a preveni un atentat precum cel din capitala franceza.

 

In Suedia, politia a decis sa ridice nivelul de precautie antiterorista la patru din cinci, spunand ca detine “informatii concrete” privind un posibil atac la mai putin de o saptamana de la atentatul din Paris. “Unul din motivele care stau la baza ridicarii nivelului de alerta este ca Politia a primit informatii concrete si a hotarat ca trebuie sa actionam in cadrul operatiunilor noastre antiteroriste”, a spus politia suedeza, miercuri, intr-o declaratie citata de Reuters.

 

Nivelul patru de alerta inseamna o probabilitate ridicata ca “persoane sa aiba intentia si capacitatea sa lanseze un atac”. Potrivit agentiei locale de stiri suedeze Six, citand surse neprecizate, un cetatean irakian antrenat in Siria ar fi intrat in Suedia miercuri cu intentia de a lansa un atac. Autoritatile nu stiu unde, cand sau cum ar putea fi provocat un astfel de atentat. Nici daca atacul ar urma sa aiba loc pe teritoriul suedez. Politia a refuzat sa comenteze asupra acestei informatii.

 

Tot miercuri, si politia din Danemarca a spus ca a decis sa ridice nivelul de alerta la al doilea cel mai ridicat punct, ca o consecinta a ceea ce s-a intampla la Paris saptamana trecuta. Un terminal al aeroportului din capitala Copenhaga a fost evacuat dupa ce a fost gasit un pachet suspect, bagajul fiind ridicat de genisti. Genisti au fost vazuti miercuri si in gara centrala din Dusseldorf, in Germania, acolo unde a fost reperat un alt pachet suspect. Cladirea a fost evacuata, iar trenurile redirectionate.

 

Crispare exista si in Marea Britanie. Potrivit The Daily Mirror, citat de Digi 24, statia de metrou Tooting Broadway din Londra a fost evacuata miercuri dupa aparitia unor informatii privind un individ care ar fi amenintat calatorii dintr-un tren.

 

CITIȚI ȘI: Politia franceza: Abdelhamid Abaoud, cetatean belgian aflat in Siria, creierul atentatelor

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22