Raport: Companii de stat au platit milioane de euro pentru consultanta juridica inutila

Iulian Popescu | 22.11.2015

Un raport recent al ANAF arată că CET Govora (implicată în noul dosar de corupție deschis pe numele lui Dan Șova) plătea inutil mai multe firme de avocatură pentru servicii de consultanță, deoarece avea proprii angajați juriști. Aceeași situație apare și la CNADNR, scrie Realitatea Tv.

Pe aceeași temă

Deşi compania de stat merge pe pierderi, în 2011 CET Govora a achitat 20 de mii de euro, lunar, avocatului Cristian Sârbu şi 10 mii de euro Societăţii Civile de Avocaţi Voinescu şi Asociaţii, pentru preluarea dosarelor în zece litigii.

 

CET Govora a mai plătit Societăţii Civile Profesionale Dragne aproape 180 de mii de lei, în 2014, pentru asistenţă juridică şi reprezentare în cadrul procedurii de transfer a minelor de cărbune de la Berbeşti şi Alunu, care au aparţinut Complexului Energetic Oltenia.

 

CITIȚI ȘI: DNA: Directorul GET Govora actiona la ordinul si in interesul lui Sova. Unde au mers banii

 

În 2014 şi 2015, CET a virat şi în conturile firmei Ţuca Zbârcea şi Asociaţii peste 720 de mii de lei pentru consiliere juridică şi reprezentare în faţa instanţelor de judecată.

 

Verificările ANAF au scos la iveală că reprezentanţii CET Govora au încheiat contractele de asistenţă juridică fără aprobarea Consiliului Judeţean Vâlcea, acţionarul unic al CET Govora. În plus, inspectorii fiscali susţin că aceste cheltuieli sunt nejustificate întrucât firma avea angajaţi şase consilieri juridici.

 

ANAF a dispus conducerii CET Govora să recupereze sumele facturate fără temei caselor şi cabinetelor de avocatură.

 

În nota explicativă dată autorităţilor fiscale despre contractele de consultanţă juridică încheiate în 2014, Mihai Bălan, şeful CET GOVORA a precizat că serviciile de asistenţă juridică au fost aprobate în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie, şedinţe la care participă şi reprezentantul Consiliului Judeţean Vâlcea, în AGA CET. De asemenea, Bălan motivează că aceste contracte derivă din complexitatea cazurilor aflate pe rolul instanţelor.

 

CITIȚI ȘI: Ministerul Justitiei trimite Parlamentului cererea DNA de arestare a senatorului Dan Sova

 

CNADNR – contracte de consultanță acordate când Șova era ministru

 

Şi CNADNR, potrivit documentelor obţinute de Realitatea TV, numai în 2013, a apelat la serviciile unei case de avocaturi (Raţiu şi Raţiu) în 11 rânduri, pentru diverse contracte de studiu, redactarea unor analize şi asistenţă juridică. În schimbul serviciilor, firma de avocatură a primit peste un milion de euro. Raţiu şi Raţiu este una dintre societăţile de avocaţi care au obţinut, în ultimii ani, cele mai bănoase contracte de la instituţii de stat.

 

Până să-şi faca propria casă de avocatură, Adrian Raţiu a fost partenerul lui Dan Şova, iar la firma lor a lucrat o perioadă şi Victor Ponta.

 

Şi între 2014 şi 2015, sub ministeriatul lui Şova, CNADNR a virat sume importante în conturile firmei de avocatură Raţiu şi Raţiu. Peste trei milioane de lei.

 

În 2013, Dan Şova era în fruntea Ministerului delegat pentru proiecte de infrastructură, iar în 2014 a preluat Transporturile. În ambele cazuri, în subordinea instituţiilor se afla Compania Naţională de Drumuri. Deşi se pare că jocurile ar fi fost făcute de către fostul ministru, în CNADNR documentele erau parafate de către directorul general Narcis Neaga, sub supravegherea şefilor Direcţiei Juridice, Mihai Radu Şaptefraţi şi ulterior Andrei Filipescu.

 

Mai mult, Narcis Neaga a dat şase hotărâri la nivelul Companiei de Drumuri prin care ar fi creat cadrul instituţional pentru a se lucra doar cu ANUMITE case de avocatură. Primul pas a fost făcut în 6 februarie 2014 când, prin decizia lui Neaga, s-a transferat derularea contractelor subsecvente la acordurile-cadru de servicii de consultanţă exclusiv către Direcţia Juridică.

 

În alt caz, angajaţilor CNADNR li s-a impus să facă "o descriere detaliată a nevoii/riscului juridic identificat, astfel încât societăţile de avocaţi, în baza datelor furnizate, să poată comunica numărul total de ore ce va fi alocat pentru respectivul serviciu juridic". Cu alte cuvinte, să le fie oferite avocaţilor argumente pentru a umfla cât mai mult nota de plată a Companiei de Drumuri.

 

Contactat telefonic de Realitatea TV, Narcis Neaga a declarat că toate serviciile s-au derulat legal, fără ca Dan Şova să intervină în vreun fel. Şova nu a putut fi contactat.

 

În 2013, un studiu al Forumului Economic Mondial, desfăşurat în 140 de ţări, plasa România pe locul 138 din 140 la capitolul „starea drumurilor”. Doar Haiti şi Republica Moldova se situau sub noi. În 2015, raportul aceluiaşi forum ne plasa în fruntea clasamentului în rândul ţărilor europene cu cele mai proaste infrastructuri.

 

Noul dosar al lui Șova

 

DNA a cerut miercuri, 18 noiembrie, retinerea si arestarea senatorului Dan Sova, acuzat de trafic de influenta intr-un nou dosar. Procurorul sef al Directiei Anticoruptie, Laura Kovesi, a sesizat procurorul general al Romaniei in vederea transmiterii unei solicitari catre seful Senatului pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Sova.

 

Procurorii anticoruptie sustin in acest nou caz ca senatorul Dan Sova a primit 100.000 de euro de la un denuntator pentru ca senatorul sa-si traficheze influenta pe care o avea la directorul general al centralei de energie termica CET Govora SA, Mihai Balan. DNA l-a retinut astazi pentru 24 de ore pe Mihai Balan, directorul CET Govora, el fiind cercetat pentru abuz in serviciu in forma continuata.

 

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

 

Sova nu e la primul dosar

 

Senatorul PSD mai este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA. E vorba despre cauza complexurilor energetice Rovinari si Turceni. Aici, procurorii anticoruptie il acuza pe Sova de fals in inscrisuri sub semnatura private, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Tot in acel dosar, fata de Sova sunt dispuse acte de urmarire penala pentru complicitate la abuz in serviciu. Alaturi de Sova, in dosarul Rovinari-Turceni e urmarit penal si fostul premier Victor Ponta.

 

In 16 Noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins exceptiile ridicate de avocatii fostului premier in cauza Rovinari-Turceni. Curtea Suprema a dispus inceperea judecatii in dosar.

 

CITIȚI ȘI: LIVE: Senatul l-a SCAPAT a doua oara pe Dan Sova de arestare. A respins cererea DNA

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22