CSM a suspendat-o din funcție pe judecătoarea Terceanu, arestata pentru coruptie

Iulia Mincu | 23.11.2015

Secția pentru judecători a CSM a decis suspendarea din funcție a Geaninei Terceanu, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, arestata la finele saptaminii trecute sub acuza de coruptie, mai exat pentru perceperea unei spagi de 220.000 euro de la Cristian Borcea și frații Ioan și Victor Becali.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată la data de 23 noiembrie 2015, a anunțat CSM.

 

Suspendarea din funcție a judecătoarei a fost decisă "ca urmare a dispunerii faţă de aceasta a măsurii arestării preventive".

 

Măsura arestării preventive a fost dispusă pentru o perioadă de 30 de zile prin încheierea nedefinitivă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală la data de 20 noiembrie 2015, la propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie.

 

Hotărârea de suspendare din funcţie a fost luată de Secţia pentru judecători în temeiul Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, precum şi a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit cărora judecătorul este suspendat din funcţie când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă.

 

CSM reamintește că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări în cadrul unei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

 

Judecătoarea Geanina Terceanu de la TMB și frații Ioan și Victor Becali au fost arestați preventiv vineri, 20 noiembrie. Magistratul este acuzat că a primit o mită de 220.000 de euro de la cei doi pentru a-i achita în dosarul Transferurilor. Lucru care s-a și întâmplat, dar sentința a fost anulată de CAB.

 

Sentința dată vineri seara de către Curtea de Apel București este executorie, dar poate fi contestată.

 

Geanina Terceanu este judecătoarea căreia i-a fost repartizat, în 2009, dosarul transferurilor de fotbaliști, în care Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

 

În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968, potrivit căruia fapta nu există.

 

CITESTE SI  Judecatoarea Terceanu: Am cheltuit banii! Nu spuneti nimic de mine! (stenograme)

 

DNA A reținut-o săptămâna aceasta pe Terceanu și așa s-a aflat că achitarea respectivă a fost cumpărată de Cristian Borcea și frații Ioan și Victor Becali cu 220.000 de euro.

 

"Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că — pentru a pronunța această soluție de achitare — Geanina Terceanu a primit de la inculpații Ioan și Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea în mai multe tranșe suma totală de 220.000 de euro, începând cu aprilie 2009 și până în mai 2012. Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județele Ilfov și Ialomița. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți au fost folosiți de Terceanu la achiziționarea unei locuințe", susțin procurorii anticorupție, citați de Agerpres.

 

Parte din bani, potrivit referatului, au fost dați pe stadion, într-un birou. I-a încasat intermediarul, crae i-a înmânat judecătoarei abia după plecarea de la Steaua.

 

La 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, iar inculpații condamnați la pedepse privative de libertate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22