Rusii reiau exportul de tehnologie nucleara catre Iran. Rachete S-300 pentru Teheran

Tudor Despina | 23.11.2015

Moscova a decis sa relaxeze o interdictie la exportul de echipamente si tehnologie nucleare catre Iran, dupa ce Teheranul a atins un compromis cu puterile globale in ce priveste programul nuclear, in Iulie 2015.

Pe aceeași temă

 

Potrivit unui decret emis de Kremlin si citat de Reuters, firmele rusesti sunt autorizate acum sa exporte tehnologie si sa faciliteze consiliere financiara si tehnica in incercarea de a ajuta Iranul. Teheranul este recunoscut drept una dintre principalele capitale aliate ale Moscovei. Decretul vine in ziua in care Vladimir Putin a ajuns in Iran pentru o vizita oficiala.

 

Decretul in cauza vizeaza trei puncte specifice: ajutor in modificarea centralei de imbogatire a uraniului de la Fordow, sprijinirea Teheranului in eforturile de export al uraniului imbogatit contra rezervelor de uraniu brut si asistenta in modernizarea reactorului de apa grea de la Arak.

 

Decizia vine dupa un acord atins de sase puteri globale impreuna cu Teheranul in Iulie 2015, in urma caruia Iranul a acceptat sa deprecieze pe termen lung programul sau nuclear asupra caruia Occidentul suspecteaza ca avea ca scop construirea unei bombe nucleare.

 

Acordul atins in vara acestui an ridica sanctiunile internationale la care statul iranian a fost supus in ultima vreme in schimbul a cel putin zece ani de temperare a programului nuclear, ceea ce inseamna reducerea numarului de centrifuge folosite la imbogatirea uraniului si, de asemenea, reducerea stocurilor de uraniu imbogatit.

 

Inarmarea Iranului

 

Tot luni, rusii au confirmat lansarea unui program de inarmare a regimului de la Teheran cu sisteme de racheta. Decizia vine dupa ce ambele state au semnat un contract in acest sens, in 9 Noiembrie.

 

E vorba despre sistemul rusesc de racheta sol-aer S-300 pe care il va folosi si armata iraniana, acum ca rusii au decis sa le furnizeze aceasta tehnologie. Ambasadorul Iranului in Rusia a spus luni ca Moscova a inceput procedura de alimentare cu sisteme de racheta. “Iranul si Rusia au semnat un nou contract si procedura livrarii de rachete S-300 a inceput”, a spus ambasadorul iranian Mehdi Sanaei, potrivit sursei citate.

 

Dosarul sirian

 

Vizita lansata de presedintele rus Putin la Teheran este prima din 2007 incoace. Potrivit consilierului la Kremlin Iuri Usakov, Putin are programate convorbiri cu presedintele iranian Hassan Rouhani si cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. E de asteptat ca, dincolo de chestiunile comune, liderii celor doua state sa puna in discutie si problema momentului in regiune. Conflictul din Siria.

 

Vizita președintelui rus în Iran vine pe fondul intensificarii eforturilor diplomației ruse în dosarul sirian, Moscova dorind crearea unei coaliții internaționale din care să facă parte și Iranul, Iordania și alte țări din regiune, precum și occidentalii, pentru a lupta împotriva Statului Islamic, notează AFP.

 

După atentatele din Franța, Occidentul și Rusia au început să-și apropie pozițiile în ceea ce privește situația din Siria și au decis, împreună cu statele partenere din G20, să-și consolideze cooperarea împotriva amenințării jihadiste. Rusia și Iranul, pe de o parte, și occidentalii și țările arabe, pe de altă parte, continuă să aibă insa divergențe în ceea ce privește viitorul politic al președintelui sirian Bashar al-Assad.

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declara săptămâna trecută că, după atentatele de la Paris, “este inacceptabil” să ceri plecarea lui Bashar al-Assad ca o “condiție prealabilă pentru orice coaliție împotriva terorismului”. SUA insistă însă asupra unei tranziții în Siria fără Al-Assad, iar cele doua parti nu par sa gaseasca un teren comun de discutie in ce priveste viitorul tarii din Orientul Mijlociu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22