Ultimele masuri ale Guvernului Ponta: alocari de fonduri cu dedicatie pentru baronii PSD

Tudor Despina | 24.11.2015

Pe ultima suta de metri la guvernare, social-democratii au vrut sa se asigure ca anumite Consilii Judetene conduse de PSD vor beneficia de un plus de fonduri. Astfel, in Octombrie, Ministerul Dezvoltarii a alocat peste 30 de milioane RON catre autoritatile locale cu o coloratura politica rosie.

Pe aceeași temă

 

Potrivit celor de la Romania Libera, banii au fost alocati in mandatul lui Sevil Shhaideh, recunoscuta ca o apropiata a sefului PSD, Liviu Dragnea, si fac parte din Programul National de Dezvoltare Locala. Acest program a fost demarat de Guvernul Victor Ponta in 2013 prin Ordonanta de Urgenta. Datele au fost publicate in lista de plati efectuate in Octombrie 2015, pe site-ul ministerului. De alocarile de fonduri sunt vizate consilii judetene, locale sau comunale.

 

Aproximativ sapte milioane de lei au ajuns la primarul social-democrat de la Sectorul 3 din Capitala. Cu o saptamana inaintea primei alocari de fonduri, in 1 Octombrie, Robert Negoita si-a anuntat retragerea din cursa pentru sefia PSD, Liviu Dragnea ramanand singurul candidat. In jur de 6,5 milioane de lei ajung la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaaud, autoritate locala la a carei conducere se afla social-democratul Radu Moldovan, unul dintre apropiatii fostului premier Victor Ponta, arata sursa citata.

 

Si Marian Oprisan de la Vrancea a primit aproape cinci milioane de lei. Oprisan e recunoscut ca fiind unul dintre cei mai influenta baroni PSD. El e si presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene. Alte patru milioane de lei merg la CJ Dambovita, acolo unde se afla social-democratul Adrian Tutuianu, cercetat pentru trafic de influenta. De altfel, nici Prahova nu a facut exceptie de la impartirea banilor, CJ-ul condus de controversatul Mircea Cosma (PSD), trimis in judecata pentru coruptie si urmarit penal pentru sprijinire de grup infractional organizat, a primit si el trei milioane de lei.

 

Alte alocari: 2,5 milioane de lei pentru CJ Sibiu (presedinte Ioan Cindrea, PSD) si 1,2 milioane de lei pentru CJ Dolj, condus de social-democratul Ion Prioteasa.

 

Mariri de salarii pentru toti bugetarii, tot pe ultima suta de metri

 

Acesta nu e singurul exemplu cu privire la buna-credinta in administrarea publica de care a dat dovata “cel mai cinstit Guvern post-decembrist”, asa cum ii placea lui Victor Ponta sa spuna. In 11 Noiembrie, Deputatii au votat in proportie covarsitoare marirea salariilor din sistemul medical. Totodata, Camera ca for decizional a aprobat si amendamentul PSD privind cresterea tuturor salariilor bugetarilor cu 10%. E vorba despre Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 35/2015 privind crestea cu 25% a salariilor personalului din sistemul medical, dar si despre amendamentul promovat de deputatul PSD Adrian Solomon, cel care a declarat ca este un comunist luminat si despre care revista 22 a scris.

 

  • Deputatul PSD de Barlad Adrian Solomon este cel care l-a amenintat pe Mihai Razvan Ungureanu, atunci cand acesta din urma era premier, ca va avea aceeasi soarta ca politicianul italian Aldo Moro, prim-ministrul italian asasinat de organizatia terorista marxist-leninista Brigazile Rosii. El a declarat anul trecut ca este comunist, dar unul luminat. "Sunt un pesedist adevarat si nu ma dezic de calitatea mea de membru de partid si nici de structura mea socialista si chiar, de multe ori, comunista. Cine are ceva de comentat sa vina sa-mi contraargumenteze. Da, recunosc ca sunt comunist. Dar un comunist luminat, unul care accepta armonia sociala si nu are in programul sau politic lupta de clasa", a spus Adrian Solomon, citat de cotidianul local Vremea Noua. Vremea Noua nota atunci ca Adrian Solomon locuia intr-un bloc ANL din Barlad si nu avea de gand sa renunte la aceasta casa: "Nici nu ma gandesc! Eu lucrez la stat si statul trebuie sa-mi asigure locuinta, ca de aia e stat!".

 

Cu 311 voturi pentru, sapte abtineri si un vot impotriva, masurile PSD au trecut de Camera. Totusi, desi au criticat cresterile ca fiind populiste, liberalii au votat si eu alaturi de social-democrati.

 

In ce priveste PSD si fosta coalitie de guvernare (UNPR-ALDE), votul din Camera Deputatilor poate fi inteles in logica politica, dat fiind ca proiectul a beneficiat de sustinere guvernamentala pe tot parcursul parlamentar. In plus, sunt recunoscute desele masuri populiste pe care social-democratii le lanseaza in incercarea de a capitaliza in randul electoratului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22