RFI. Liiceanu: Demnitarul plagiator trebuie să dispară din peisajul public în două clipe

Iulia Mincu | 26.11.2015

Scriitorul si filozoful Gabriel Liiceanu sustine, in contextul noului scandal de plagiat in care este implicat ministrul de Interne, ca nu este nevoie de “comisii enorme", cum s-a facut in cazul lui Victor Ponta, ca sa se constate un plagiat ce poate fi deslusit si de “un elev de clasa a opta".

Pe aceeași temă

 

Scriitorul si filozoful Gabriel Liiceanu sustine, in contextul noului scandal de plagiat in care este implicat ministrul de Interne, Petre Toba, ca nu este nevoie de “comisii cu 40 de oameni”, cum s-a facut in cazul lui Victor Ponta, ca sa se constate un plagiat ce poate fi deslusit si de “un elev de clasa a opta şi de către orice om care ştiind să citească, poate să compare două pagini puse alături. E vorba de a stabili identitatea a două texte, pur şi simplu”. Un demnitar al unui stat “nu poate să reprezinte ţara cu pricina de pe poziţia hoţului sau a falsificatorului. Evident că trebuie să dispară din peisajul public în două clipe” spune Liiceanu intr-un interviu la RFI.

 

In opinia lui LIiceanu, una dintre probleme este timpul mult prea lung dintre “suspiciune si stabilire”. “O procedură pentru a stabili că e vorba de un plagiat nu trebuie să dureze mai mult de o zi-două. Deci ideea că se aruncă peste imaginea cuiva, peste persoana cuiva o suspiciune care durează săptămâni-luni, de fapt nici una dintre aceste discuţii nu a ajuns la un final. În cazul lui Gabriel Oprea, a tras un şir de plagiate, de suspiciuni de plagiat, după el, începând cu el însuşi şi cu toţi pe care i-a făcut doctori, devenind un şir lung de doctori în plagiat. S-a terminat într-un fel, există un deznodământ, s-a dat un verdict?”

 

Comisia Nationala de Etica l-a “albit” pe Gabriel Oprea, dar in cazurile de plagiat ale doctoranzilor coordonati de acesta, nu s-a dat niciun verdict, desi au trecut aproape trei luni.

 

“În cazul mai multor plagiate care ne-au bulversat pur şi simplu simţul moral în ultimii ani, se pare că majoritatea au fost făcute cu complicitatea conducătorului de doctorat. Faptul că nimeni din cei furaţi nu a ţipat vorbeşte de o complicitate. Ca ziarist, m-aş duce peste ei şi le-aş pune întrebarea. După câte ştiu, conducătorul de doctorat al tezei lui Victor Ponta a refuzat să comenteze, deşi se furase din lucrarea lui. E incalificabil cu adevărat”, spune Gabriel Liiceanu.

 

Curatenie ar trebui facuta in scolile doctorale, sustine Liiceanu, iar asta ar trebui sa fie o “sarcina prioritara” a noului ministru al Educatiei.

 

“Nu se poate continua în felul ăsta. Cine vrea şi cine nu vrea dă doctorate. Nu-i normal ca SRI-ul să aibă academie, făcută pe bani publici, atenţie şi să-şi dea doctorate ca academie. Nu este o academie cu tradiţie, nu are nici o justificare să înfiinţeze o academie care să poată să dea titluri într-un cerc atât de restrâns şi atât de bine focalizat, de oameni care imediat devin demnitari. Doctoratele pe lumea asta se dau de către universităţi care au o pondere în viaţa culturală, academică a unei ţări. Ministrul actual al Învăţământului are o sarcină urgentă. Ar trebui să cureţe terenul care s-a infectat. În clipa de faţă, spriritualitatea română, ca să spunem aşa, este infectată de sutele, pesemne miile de plagiatori”, afirma Liiceanu..​​

 

In ce priveste gravitatea plagiatului, scriitorul si filozoful Gabriel Liiceanu sustine: “In cazul plagiatului e vorba de două lucruri ignobile: de un furt, pentru că se fură din viaţa cuiva, care a muncit ca să scrie textul furat, timpul vieţii lui şi un fals, pentru că se câştigă în mod fraudulos onorabilitatea academică”.

 

Petre Tobă ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat, potrivit unei investigatii realizate de jurnalista Emilia Sercan. Demnitarul a cerut Consiliului Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei să-i analizeze teza de doctorat.

 

Gabriel Liiceanu este unul dintre semnatarii apelului "Doctorat fără plagiat", prin care mai mulţi oameni de cultură cer verificarea lucrărilor de doctorat susţinute după 1990 de persoane care deţin funcţii şi demnităţi în statul român. Totodata, Gabriel Liiceanu a sustinut protestul si stringerea de semnaturi initiata de Grupul pentru Dialog Social prin care i s-a cerut, in 2012, fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa-i retraga lui Victor Ponta titlul de doctor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22