Beke Istvan Attila ar fi fost arestat in urma unei interceptari despre o bomba improvizata

Tudor Despina | 02.12.2015

Beke Istvan Attila, arestat preventiv pentru 30 de zile pentru ca ar fi intentionat sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la o manifestatie de 1 Decembrie. Informatia apare in rechizitoriul procurorilor.

Pe aceeași temă

 

 

Membru al Miscarii de Tineret 64 de Comitate, Beke Istvan Attila este acuzat ca voia sa detoneze un dispozitiv explozibil la manifestatiile de 1 Decembrie din Targu Secuies si urma sa dea vina pe teroristi dupa comiterea faptei.

 

Anchetatorii au mai aratat ca barbatul acuzat de terorism nu lucra singur, ci avea complici, el planuind sa detoneze dispozitivul improvizat cu ajutorul unui telefon mobil, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestarea preventiva a cetateanului roman de etnie maghiara.

 

Decizia ar fi fost luata in urma unei intalniri a liderilor Miscarii de Tineret 64 de Comitate - grupare extremista maghiara din care face parte Attila -, organizata pe 10 octombrie la Bucuresti. Suspectul ar fi fost ales sa se ocupe de complotul terorist, pentru ca era inginer electronist.



"Pentru conspirarea activitatilor desfasurate, a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat sa se cumpere 'o cartela nou-nouta si un telefon la fel, apelezi si apoi le distrugi', Beke Istvan precizand ca 'la ce am avut noi, puteai sa fixezi un cronometru la maxim 24 de ore'", se arata in documentul prezentat de procurorii DIICOT instantei.

 

Potrivit celor de la Hot News, care citeaza Transindex, unul dintre cei implicati in ancheta sustine ca neintelegerea cu SRI ar fi aparut in urma unei convorbiri telefonice interceptate, in care Beke Istvan ar fi vorbit despre fabricarea unei bombe. H. Istvan, la a carui proprietate au fost facute perchezitii si care e simpatizant al “Miscarii de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), spune ca era vorba despre o “bomba” care imprastie bile de plastic, pe care inculpatul ar fi intentionat sa o foloseasca pe terenul de sport militar airsoft din localitatea Estelnic, in jud. Covasna.

 

Potrivit Mediafax, care face referire la surse din interiorul anchetei, marti dimineata au avut loc mai multe perchezitii legate de tentativa detonarii unei bombe la Târgu-Secuiesc. Cu aceasta ocazie au fost ridicate mai multe materiale pirotehnice. Persoana, retinuta si arestata, B.I ., a avut în proprietate si administrare si un poligon pentru tir sportiv dar anchetatorii nu au gasit arme sau alte instrumente care necesita autorizatie – se arata în stire.

 

Atunci când B.Istvan a declarat ca el poate sa confectioneze si acasa bomba, a fost vorba despre o  “bomba de joaca” care împrastie bile de plastic la o distanta de 5 metri, ce poate fi declansata prin telecomanda – temporizor, dispozitiv care este folosit la jocurile militare de airsoft. Din aceasta convorbire, cei care efectuau filajul au tras concluzia ca este vorba despre o bomba adevarata. O a treia persoana perchezitionata a fost SZ. O., la proprietatea acestuia nu s-a gasit nimic, el a fost implicat pentru ca facea sport împreuna cu cei doi membri ai organizatiei HVIM.

 

Context

 

Beke Istvan Attila, cetateanul roman de etnie maghiara care a fost retinut de procurorii DIICOT pentru o presupusa intentie de a detona un dispozitiv exploziv, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis marti judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Desi nu e definitiva, decizia e executorie. Mișcarea de tineret 64 de comitate (HVIM) a transmis un comunicat în care neagă acuzația autorităților române potrivit cărora aceasta ar ar fi organizat detonarea unei bombe la Târgu Secuiesc.

 

HVIM, care se descrie ca "radicali naționaliști", a mai declarat că organizația sa din Ținutul Secuiesc a fost expusă la "hărțuieli și calomnii din partea serviciilor secrete" pe parcursul zilei trecute (1 Decembrie), notează MTI, citată de Agerpres. Comunicatul de presă emis de serviciul român de informații SRI este "plin de minciuni", mai spune organizația, deoarece autoritățile nu au găsit "niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI". În timpul perchezițiilor efectuate, autoritățile nu au găsit nimic altceva decât "steaguri, T-shirt-uri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft și artificii pentru un tort de zi de naștere", mai afirmă HVIM.

 

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, marți, că extremistul maghiar suspectat de plănuirea unui atac cu explozibil la Târgu Secuiesc era de mai mult timp în atenția SRI, iar viața cetățenilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă. Beke Istvan Attila, presupusul atentator, este președintele filialei Târgu Secuiesc a ceea ce procurorii numesc „structura naționalist-extremista HVIM Ungaria, ce are ca obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului Ținut Secuiesc”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22