PSD refuza inghetarea salariului minim pe economie. Asteapta studiul de impact

Iulian Popescu | 07.12.2015

Social-democraţii nu acceptă înghețarea salariului minim pe economie, cum a propus Guvernul Dacian Cioloș, și cere executivului să decidă, până în februarie, cu cât va creşte acesta, a declarat Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

 

"Au spus că au nevoie de un studiu de impact asupra nivelului până la care să se mărească salariul minim şi asupra calendarului de implementare. Nu suntem de acord ca salariul minim din România să nu se mărească, sub nicio formă", a declarat luni Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

 

Executivul trebuie să ia rapid o decizie şi să decidă care este intervalul în care vrea să finalizeze studiul de impact asupra creşterii salariului minim, astfel încât cel mai târziu în primăvară să fie aplicată măsura.

 

Mai mult, Dragnea a spus că există deja un studiu pe această temă lăsat la Ministerul Muncii, după ce FMI a solicitat, în vara acestui an, detalii cu privire la creşterea salariului minim.

 

"Până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, poate să fie suficient timp până când să se dumirească până la ce nivel de salariu minim - poate vor să-l mărească peste 1.200", a spus Dragnea, afirmând că măsura nu ar afecta bugetul de stat, având în vedere că nu mai există decât în mediul privat salarii de sub 1.200 de lei.

 

***

 

"Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a spus ministrul Anca Dragu, citată de ZF.

 

Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“. Astfel, salariul minim nu va creşte de la 1 ianuarie, întrucât guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt, astfel că majorarea nu este cuprinsă în proiectul de buget pentru anul viitor.

 

„Degeaba vrem noi să impulsionăm economia cu un pachet atât de generos fiscal, pe care am făcut eforturi semnificative să-l introducem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privată“, a spus Dragu.

 

Ministrul a subliniat că există riscul unui impact asupra economiei „albe-gri-negre“, astfel că pot exista migrări ale angajatorilor către zonele pieţei gri şi negre.

 

Liderii confederaţiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR arată, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, că au fost surprinşi de anunţul ministrului Finanţelor privind intenţia de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 și îi solicită premierului Dacian Cioloş să convoace de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22