Israelul suspenda o intalnire cu Donald Trump, dupa afirmatiile privind musulmanii din SUA

Tudor Despina | 10.12.2015

Declaratiile lui Donald Trump privind interzicerea accesului musulmanilor in SUA ii inchid republicanului usile in anumite cancelarii. Premierul Israelului a decis sa suspende o intalnire cu Trump.

Pe aceeași temă

 

Am decis sa aman drumul in Israel si sa programez o intalnire cu Netanyahu la o data ulterioara, dupa ce devin presedintele SUA”, a transmis echipa de campanie a lui Donald Trump pe Twitter, potrivit CNN.

 

Potrivit oficialilor israelieni, Trump si Benjamin Netanyahu aveau programata o intrevedere in 28 Decembrie in Israel, insa recentele afirmatii ale lui Trump cu privire la musulmani au obligat cabinetul lui Netanyahu sa suspende intalnirea. “Premierul Netanyahu respinge recentele remarci facute de Donald Trump cu privire la musulmani”, arata o declaratie a biroului sefului Executivului israelian.

 

Statul israelian respecta toate religiile si garanteaza drepturi tuturor cetatenilor sai. In acelasi timp, Israelul lupta impotriva Islamului militant care are ca tinta musulmani, crestini si evrei si ameninta intreaga lume”, mai arata declaratia. Si in Europa declaratiile lui Trump nu au fost bine primite. Reuters scrie ca peste 370.000 de britanici au semnat o petitie prin care cer guvernului Cameron sa interzica intrarea americanului pe teritoriul tarii lor.

 

Republicanul a atras critici si din Iran. Teheranul considera ca afirmatia facuta de Trump este ipocrita. “Sub pretextul luptei antiteroriste, unii oameni propun ca musulmanilor sa le fie interzis accesul in alte tari. Regretam asemenea remarci despre musulmani”, a comentat presedintele iranian Hassan Rouhani.
 


(Benjamin Netanyahu, premierul Israelului)
 

Declaratiile lui Donald Trump au fost desfiintate si de administratia democrata a lui Barack Obama. Propunerea sa privind interzicerea accesului musulmanilor in Statele Unite ale Americii este complet contrara valorilor americane, spune un oficial de la Casa Alba.

 

Avem, in Carta Drepturilor, respectul pentru libertatea religiei”, a spus Ben Rhodes, oficial al Casei Albe sub administratia Obama pentru CNN, citat de AFP. Reactia lui Rhodes vine dupa ce Donald Trump – candidatul situat in fruntea sondajelor republicanilor pentru nominalizarea la prezidentialele de anul viitor – a transmis un comunicat in care cerea interzicerea accesului musulmanilor pe teritoriul american.

 

"Donald Trump lanseaza un apel la interzicerea totala si completa a accesului musulmanilor in Statele Unite pana cand alesii tarii noastre vor intelege ce se intampla", a scris echipa sa de campanie intr-un comunicat intitulat "Comunicatul lui Donald Trump pentru a impiedica imigratia musulmana".

 

Referindu-se insa la un sondaj realizat in randul musulmanilor care traiesc in SUA, Donald Trump a afirmat ca numerosi musulmani intretin "ura" fata de americani. "Va trebui sa stabilim de unde vine aceasta ura si de ce. Pana cand vom fi capabili sa stabilim si sa intelegem aceasta problema si amenintarea serioasa pe care o reprezinta, tara noastra nu poate fi victima atacurilor oribile din partea indivizilor care nu cred decat in jihad si nu au niciun respect pentru viata omeneasca", a declarat Donald Trump in comunicatul mai sus citat.

 

Miliardarul, apreciat de aproape o treime dintre simpatizantii republicani in perspectiva primarelor care vor incepe in februarie, ii acuza tot mai frecvent pe musulmani dupa atentatele de la Paris. Trump se afla in fruntea sondajelor republicanilor pentru nominalizarea la alegerile prezidentiale de anul viitor. Conform unui sondaj recent prezentat de CNN, Trump ar fi votat de 36% dintre republicani, urmatorul clasat fiind Ted Cruz cu 16%, Ben Carson cu 14% si senatorul Marco Rubio cu 12%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22