Chisinau. Harta Romaniei Mari, rupta in Parlament: Umblati cu drapelul Moscovei in frunte

Tudor Despina | 10.12.2015

Harta Romaniei Mari provoaca scene inedite in Parlamentul Republicii Moldova. Un deputat rusofil a rupt o harta privind organizarea Regatului Romaniei la 1930.

Pe aceeași temă

 

Incidentul a avut loc in cadrul unor dezbateri cu privire la ordinea de zi. Nemultumiti de un ordin emis de Ministerul Educatiei, parlamentarii pro-rusi (socialistii si comunistii) au vrut sa il audieze pe ministru. Insa cum nu a cumulat voturile necesare pentru a intra pe ordinea de zi, acest lucru l-a determinat pe deputatul socialist Vlad Batrincea sa rupa, in semn de protest, o harta a Romaniei Mari, arata Publika.md.

 

Ordinul care a agitat spiritele permite unei asociatii sa doneze scolilor din Moldova mai multe harti cu organizarea Regului Romaniei la 1930, materiale cu scop didactic destinate orelor de istorie. Socialistii pro-rusi au reactionat agresiv, vorbind despre un act “anticonstitutional” si de “propaganda”. “Ce-s cu prostiile astea? Eu nu mai spun ca va bateti joc cu BAC-ul, dar cu ce ocazie va bateti joc de copii. Noi nu permite asta. O sa va ia oamenii in furci. Vreti sa o luati in cap, o sa o luati”, a spus liderul socialist Igor Dodon, citat de Agora.md.



 

Iata avem aici un ordin semnat de viceministrul Nadejda Cristea, conform caruia au fost repartizate materiale cu caracter anticonstitutional in scoli si licee si anume asa-zisa harta a Romaniei Mari”, a spus si Vlad Batrincea, deputatul care a rupt harta Romaniei Mari.

 

Actul a fost aparat de liberalul Mihai Ghimpu, care si-a sustinut colega de partid: “Ordinul e ordin, iar harta e harta. Si in ordin nu e scris ca se transmite harta. Vreti voi nu vreti, asta e istorie si nu e interzis nimanui sa vorbeasca. Voi umblati cu drapelul Moscovei si cu steaua in frunte”, a replicat Ghimpu, potrivit sursei citate.

 

Vocali au fost si comunistii lui Vladimir Voronin. “Ca influenteaza asupra materialului didactic insusit de elevi nici nu discuta nimeni, cu exceptia lui Ghimpu care nu a terminat nimic in viata lui. Ghimpu, hai acuma…”, a spus liderul comunistilor moldoveni.

 

Propunerea socialistilor si comunistilor nu a intrunit, insa, numarul necesar de voturi pentru a fi inclusa pe ordinea de zi, fiind sustinuta de 42 de deputati socialisti si comunisti. La acel moment, nemultumit, deputatul Batrincea a rupt harta Romaniei Mari. “Sa rupeti voi harta ca oricum unirea se va produce si veti muri de ciuda si va veti duce in Novosibirsk”, a conchis Ghimpu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22