Ministerul Culturii primeste 1,1 milioane de euro pentru a cumpăra ”Cuminţenia Pamântului”

Vlad Toma | 11.12.2015

Comisiile pentru cultura din Parlamentul României au avizat favorabil bugetul Ministerului Culturii pe 2016, acesta ridicandu-se la 773 de milioane de lei.

Pe aceeași temă

 

A fost votat de asemenea un amendament care suplimentează bugetul ministerului cu 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro) pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brancuşi ”Cuminţenia Pământului,” transmite Hotnews.



Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a cerut comisiile de specialitate suplimentarea bugetului pentru achizitionarea acestei sculpturi. Ministrul a precizat ca familia care detine sculptura cere 20 de milioane de euro, însa opera de arta a fost evaluata de doi experti independenti la 4 milioane de euro si, respectiv, la 7-9 milioane de euro. 



Alexandrescu considera ca alocarea unei sume de bani în acest scop ar facilita derularea negocierilor, putându-se deruala de asemenea o campanie de subscriptie publica. 
 

In luna septembrie 2014, sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 de milioane de euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune. Ministerul Culturii a oferit, la inceputul anului 2015, suma de 2 milioane de lei pentru achizitionarea sculpturii ”Cumitenia Pamantului”. Oferta a fost refuzata de proprietari, iar dreptul de preemptiune al statului a expirat.


Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.
 

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L. R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22