SAAB si BAE Systems, interesate de modernizarea celor doua fregate ale Armatei Romane

Iulian Popescu | 11.12.2015

Suedezii de la SAAB și şi britanicii de la BAE Systems și-au anunțat interesul pentru modernizarea celor două fregate din dotarea Armatei Române, Ferdinand şi Regia Maria.

Pe aceeași temă

 

Potrivit Digi24, subiectul ar fi fost discutat și în timpul vizitei de acum două zile pe care premierul britanic David Cameron a făcut-o în România, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș.

 

„Am discutat cum putem să ne întărim colaborarea și mai mult. România își modernizează flota navală, ceea ce înseamnă o posibilă oportunitate de a lucra împreună cu Marea Britanie”, a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii, la conferința de presă de la Cotroceni.

 

Fregatele au fost, de altfel achiziționate din Marea Britanie și se chemau HMS Conventry și HMS London înainte de a fi scoase din uz și vândute României printr-un contract care a făcut obiectul unui dosar DNA închis fără nicio concluzie.

 

Presa britanică a vorbit pe larg de scandalul celor două fregate vândute la sume mult mai mari decât ar fi valorat și care ar fi reprezentat plata pentru intrarea în NATO.

 

Afacerea a avut loc în 2002 și contractul a fost semnat de premierii de atunci ai celor țări, Adrian Năstase și Tony Blair, care au mai fost implicați și în altă tranzacție controversată, privatizarea SIDEX.

 

SAAB și-a prezentat produsele din portofoliul naval

 

Compania suedeza de aparare si securitate Saab a organizat miercuri la Bucuresti o prezentare a mai multor produse din portofoliul sau naval.

 

"Saab are un portofoliu vast si o experienta indelungata care pot furniza o gama larga de solutii care sa raspunda cerintelor marinei militare a Romaniei", se arata intr-un comunicat al companiei suedeze, citat de Hotnews.

 

"Saab poate sa ofere Marinei Militare a Romaniei solutii adaptate si eficiente pentru a-i spori capabilitatile. Suntem la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program", a declarat Bengt Ekholm, director pentru marketing si vanzari pentru Europa de Sud-Est al Saab.

 

După unele estimări, modernizarea fregatelor Ferdinand și Regina Maria va costa peste 300 de milioane de euro, potrivit Digi24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22