A fost respinsa suplimentarea bugetului Culturii pentru cumpararea Cuminteniei pamantului

Iulian Popescu | 13.12.2015

Comisiile de cultură au respins amendamentul prin care deputatul Gigel Știrbu cerea suplimentarea cu 5 milioane de lei a sumei alocateMinisterului Culturii, pentru ca din acești bani statul să cumpere sculpura Cumințenia pământului, a lui Constantin Brâncuși.

Pe aceeași temă

 

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a cerut în plus, la bugetul Ministerului Culturii, 5 milioane de lei, pentru ca statul să facă o ofertă proprietarilor operei Cumințenia pământului.

                                                                    

Opera de artă respectivă este expusă la Muzeul de Artă Cotroceni și este evaluată la 20 de milioane de euro.

 

Sculptura este proprietatea privată, iar cei care o dețin sunt dispuși să o vândă, statul având drept de preempțiune.

 

„Nu prin legea bugetară se pot face achiziții publice. Am crea un precedent periculos în tehnica bugetară”, a atras însă atenția deputatul Viorel Ștefan.

 

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.
 

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L. R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".

 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că susține punctul de vedere al liberalilor și a venit chiar cu o variantă care, în opinia sa, ar fi respectat tehnica bugetară:

„Ministerul Culturii își poate exercita dreptul de preempțiune în orice proces de vânzare – cumpărare de pe piața liberă. Actualmente, pentru dreptul de preempțiune are 0 lei. Cred că cheltuiala ar trebui cuprinsă ca drept de preempțiune, în general”, a fost de părere ministrul Culturii, în cadrul discuțiilor din comisii.

 

Viorel Ștefan a insistat că nu pot fi dați banii și apoi să fie aprobați parametrii:

„Guvernul paote să dea un mandat de negociere. Dacă vine cu rezultatul negocierii, cu mandat aprobat în Guvern, cu negocierile cu valoarea lor, la următoarea rectificare, Ministerul de Finanțe are temei legal să bugeteze”, a insistat Viorel Ștefan.

 

Amendamentul lui Gigel Știrbu a fost reformulat, dar chiar și așa a fost respins, iar bugetul Ministerului Culturii s-a adoptat fără amendamente.

 

Potrivit proiectului legii bugetului de stat aprobat de Guvern, Ministerului Culturii îi revin, pentru anul 2016, 773,261 miliaone de lei, în creştere cu 26,48% faţă de acest an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22