UE, ingrijorata de consecintele pe care le poate avea executarea clericului al-Nimr

Iulian Popescu | 03.01.2016

Uniunea Europeana este ingrijorata de consecintele periculoase pe care le poate avea executarea in Arabia Saudita a lui Nimr Baqer al-Nimr, influent cleric siit si contestatar recunoscut al regimului din aceasta tara, relateaza agentii de presa internationale preluate de Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Clericul a fost executat sambata alaturi de alte 46 de persoane membri ai organizatiei al-Quaida acuzati de terorism.

 

"Cazul lui Nimr Al-Nimr ridica ingrijorari serioase cu privire la libertatea de exprimare si la repsectarea drepturilor civile si politice de baza, care trebuie sa fie pastrate in toate cazurile, inclusiv in contextul luptei impotriva terorismului", declara intr-un comunicat Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE.

 

Mai multi reprezentanti ai diplomatiei din Europa au reactionat asemanator sambata, dupa aflarea executarii seicului, iar lideri din Orientul Mijlociu au afirmat ca vor exista consecinta grave pe care Arabia Saudita le va suporta dupa aceasta executie.

 

Ministrul german de Externe a atras atentia ca exista riscul ca tensiunile sa creasca in regiune, iar ministrul iranian de Externe a amenintat ca "Arabia Saudita va plati un pret scump".

 

Un alt cleric influent, avand legaturi stranse cu conducerea Iranului, a prezis sambata caderea Guvernului saudit.

 

Al-Nimr (56 de ani), a fost cel care a catalizat protestele izbucnite în 2011 în provincia de Est, unde minoritatea șiită din Arabia Saudită a acuzat că este marginalizată.

 

La Teheran se anunță pentru duminică un mare protest în fața ambasadei Arabiei Saudite.

 

Cei mai mulți dintre cei executați au fost condamnați pentru implicarea lor în atacurile al-Qaeda din perioada 2003 – 2006, în care au murit mai mulți saudiți și cetățeni străini.

 

Printre cei executați se numără și Fares Al- Shuwail, considerat de presa din zonă drept cel mai important lider religios al al-Qaida în Arabia Saudită. El a fost arestat în august 2004.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22