Beke Istvan, acuzat de presupuse intentii teroriste, ramane inchis, decide Inalta Curte

Tudor Despina | 04.01.2016

Beke Istvan, extremistul maghiar acuzat ca ar fi intentionat sa detoneze o bomba in Targul Secuiesc, ramane in inchisoare. Decizia a fost luata, luni, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe aceeași temă

 

Istvan urmeaza sa ramana dupa gratii pentru inca 30 de zile, potrivit deciziei luate de Instanta Suprema in urma sedintei de astazi, arata Digi 24.

 

Beke Istvan Attila e un cetățean român de etnie maghiară si a fost reținut de procurorii DIICOT pentru că ar fi intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc. "La data de 1 decembrie, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale (...) și nerespectarea regimului materiilor explozive (...) privind prevenirea și combaterea terorismului”, anunța la începutul lunii Decembrie DIICOT.

 

Asta pentru ca la finalul lunii Decembrie si al anului 2015, liderul pe Transilvania al organizatiei extremiste “64 de comitate” – din care facea parte din Beke Isvan – sa fie arestat preventiv pentru instigare la atentate. E vorba despre Szocs Zoltan.

 

Organizația extremistă din Transilvania plănuia pentru manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc declanșarea simultană a 20 de dispozitive explozive. Intenția era de a produce cât mai multă panică și de a fi mediatizați nu numai în România, ci și presa din străinătate.

 

Vă închipuiți, tocmai când defilează……trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi, să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă”, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă, citat de Evz.

 

Pe 10 octombrie, Szocs Zoltan a participat la o ultimă ședință, înainte să plece din țară pentru a-și asigura un alibi. „Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc……trebuie să facem o încercare……nu mănânci pizza  (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e…mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru .…înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie….”, ar fi spus pe 10 Octombrie Szocs Zoltan, portivit unor stenograme prezentate de stiripesurse.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22