Si Qatarul isi recheama ambasadorul din Iran dupa tensionarea relatiilor Teheran - Riad

Iulian Popescu | 06.01.2016

Qatarul a anunțat miercuri că și-a rechemat ambasadorul din Iran, după atacarea de către protestatari șiiți a ambasadei din Teheran a Arabiei Saudite, ca reacție la executarea șeicul Nimr al-Nimr, scrie BBC.

Pe aceeași temă

 

Este cel de-al șaselea stat care-și retrage diplomații, după ce luni au anunțat acest lucru Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite și Sudanul, iar marți - Kuweitul.

 

Toate aceste țări și-au retras diplomații din cauza recentelor atacuri împotriva ambasadei Arabiei Saudite la Teheran.

 

Ele au acuzat că acțiunile împotriva ambasadei saudite sunt o “încălcare flagrantă a convențiilor internaționale” și o încălcare a angajamentului Iranului de a asigura “pe teritoriul său securitatea și siguranța misiunilor diplomatice”.

 

Sâmbătă, 2 ianuarie, Arabia Saudită a executat 47 de persoane condamnate pentru terorism.

 

Printre ei se afla și șeicul Nimr Al-Nimr (56 de ani), cel mai respectat și influent cleric șiit din Arabia Saudită, țară condusă de o monarhie sunită.

 

Al- Nimr nu era însă terorist, cum au pretins oficialii de la Riad, ci liderul care a catalizat protestele izbucnite în 2011 în provincia de Est, unde minoritatea șiită din Arabia Saudită a acuzat că este marginalizată.

 

Cei mai mulți dintre cei executați au fost condamnați pentru implicarea lor în atacurile al-Qaeda din perioada 2003 – 2006, în care au murit mai mulți saudiți și cetățeni străini.

 

Printre cei executați se numără și Fares Al- Shuwail, considerat de presa din zonă drept cel mai important lider religios al al-Qaida în Arabia Saudită. El a fost arestat în august 2004.

 

Situația a inflamat situația din Orientul Mijlociu și riscă să destabilizeze regiunea și să pună în pericol negocierile de pace din Siria.

 

Escaladarea conflictului dintre Arabia Saudită și Iran riscă să tensioneze și mai mult regiunea aflată deja pe punctul de a exploda, a avertizat luni vicepremierul de la Ankara, Numan Kurtulmus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22