Austriecii de la OMV promit ca activele Petrom nu vor ajunge la rusii de la Gazprom

Iulian Popescu | 08.01.2016

Austriecii de la OMV au negat vineri informația potrivit căreia active ale Petrom, printre care și rafinăria Petrobrazi, ar urma să fie transferate companiei ruse Gazprom în cadrul unei tranzacții de proporții ce se pregătește între cele două firme.

Pe aceeași temă

 

OMV și Gazprom negociază un schimb în urma căruia, porivit unei informații publicate vineri în presă, rafinăria Petrobrazi de la Ploieşti ar fi ajuns la Gazprom.

 

În cadrul tranzacției, OMV va ceda active europene în schimbul unei participaţii minoritare, de 25%, la un zăcământ de gaze din Siberia.

 

OMV a comunicat vineri că Rafinăria Petrobrazi nu este și nu va fi inclusă în tranzacția pusă la cale de cel două importante companii.

 

''Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens'', au declarat oficiali OMV.

 

Petrobrazi este un punct strategic al economiei româneşti, și una dintre cele trei rafinării importante din România: cea de la Năvodari, care este deţinută acum de kazahi, dar urmează să ajungă la chinezi, şi două la Ploieşti – Petrobrazi (a austriecilor de la OMV),și Petrotel ( a rușilor de la Lukoil).

 

Potrivit presei austriece, două rafinării OMV, cea uriaşă de la Viena şi una din Bavaria, ar fi fost pe lista schimbului de active cu Gazprom. Acestea ar fi urmat să fie transferate către o nouă entitate, la care să participe ruşii, potrivit Digi24.

 

La sfârșitul anului, şeful OMV, Rainer Seele, spunea că a pregatit o listă scurtă cu trei nume de active pentru schimbul de active cu ruşii. Seele are relații destul de apropiate cu Rusia. A condus Wintershall, grup german care are un parteneriat trandițional cu Gazprom, care chiar prin intermediul firmei germane și-a extins afacerile europene. A fost și președinte al Camerei de Comerț Germania - Rusia.

 

Ministrul Energiei reacționează

 

"Am luat notă de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor apărute în presă, în ultima perioadă. Vom urmări atent, în perioada următoare, cele prezentate în comunicat și vom avea aceste teme pe agenda prioritară de discuții cu compania mai sus menționată. OMV Petrom este o companie de succes și sunt convins că anul 2016 va însemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa în România", a declarat ministrul Victor Grigorescu citat într-un comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22