Situatie alarmanta: O treime din jihadistii francezi ai Stat Islamic sunt femei

Iulian Popescu | 09.01.2016

O treime din jihadiştii francezi ai organizației Stat Islamic, adică aproximativ 200 de persoane, sunt femei, scrie RFI Romania, citând un raport confidenţial al serviciilor secrete franceze.

Pe aceeași temă

 

Numărul femeilor care se alătură în Siria sau Irak grupării teroriste a crescut alarmant, constată raportul citat de RFI România.

 

Cel mai adesea este vorba despre tinere care sunt a doua sau a treia generație de imigranți, iar cazuri de acest fel, parte din fenomenul radicalizării înregistrat în toată Europa occidentală, au fost și în Germania, Marea Britanie sau Belgia.

 

În noiembrie 2015, presa internațională a relatatat cazul adolescentei austriece de 17 ani, cunoscută deja ca 'poster girl', care a fost ucisă în bătaie după  ce a încercat să fugă din baza Stat Islamic Raqqa, așa-zisa capitală a teroriștilor.

 

Samra Selimovic Kesinovic și Sabina, 17 ani și 15 ani, austriece de origine bosniacă,  au dispărut de acasă în 2014, după ce au lăsat familiilor un bilețel: "Nu ne căutați. Îl vom servi pe Allah și vom muri pentru el”.

 

Samra și Sabina au fost îndoctrinate la Viena de către predicatorul islamist bosniac Ebu Tejma, care acum neagă toate acuzațiile.

 

 

Au ajuns în Siria trecând prin Turcia și la scurt timp s-au măritat cu soldați Stat Islamic.

 

După puțin timp au fost fotografiate îmbrăcate în burqa completă, purtând arme Kalashnikov și înconjurate de bărbați înarmați, o imagine ce a fost folosită ulterior de propaganda ISIS pentru a atrage în Siria alte tinere din statele occidentale și pentru a face noi recrutări.

 

Sabina a declarat pentru Paris Match, într-o serie de tweet-uri: "Aici mă simt cu adevărat liberă. Pot să îmi practic religia, ceea ce nu puteam face în Viena".

 

La puțin timp după aceasta, Sabina a murit într-un schimb de focuri.

 

Samra a reușit să ia legătura cu familia ei și le-a spus rudelor  că vrea să se întoarcă în Austria, că este îngrozită de brutalitatea ISIS.

 

La scurt timp, serviciile secrete au aflat că adolescenta de numai 15 ani a fost bătută până a murit, după ce a încercat să fugă din Raqqa.

 

Anul trecut, aproximativ 150 de tineri austrieci se alăturaseră ISIS în Siria.

 

Tot în Siria au fugit și Kadiza Sultana, Shamima Begum and Amira Abase, din Marea Britanie, și multe alte tinere atrase de propagandă făcută Stat Islamic pe net.

 

Ce se întâmplă cu femeile din Occident care se alătură Stat Islamic?

 

Raportul confidențial prezentat de RFI reușește să redea o parte din cele întâmplate în Siria cu frantuzoaicele ajunse acolo.

 

Ele nu sunt folosite pe front, pentru că în concepţia mişcării jihadiste lupta pe teren e rezervată bărbaţilor.

 

Respectivele femei doar pentru a fi neveste de combatanţi şi să nască copiii acestora și să pregătească viitoarea generaţie de luptători.

 

Unele dintre ele, care dețin diplome de studii superioare, sunt angajate în administraţie sau în aparatul acre se ocupă de propagandă.

 

Câteva dintre ele sunt înrolate în brigăzile feminine ale poliţiei islamice, brigăzi care verifică respectarea legii coranice de către femeile din Raqqa.

 

Iniţal, explică RFI România, aceste brigăzi, create acum doi ani de Daech în parte din foste prostituate siriene, erau trimise să controleze identitatea femeilor ascunse sub burqa – vălul islamic integral. Pe atunci, avuseseră loc o serie de atentate comise de opozanţii organizaţiei Stat Islamic ascunşi sub astfel de văluri.

 

Mai recent, aceste brigăzi, formate din femei-polițist de o cruzime deosebită, verifică și amendează femeile din Raqqa întâlnite pe stradă.

“Amenzile sunt date pe diverse motive : că femeia nu poartă mănuşi, că are ojă pe unghi, că nu are pantofi destul e groşi sau destul de negri. Se dau amenzi şi femeilor considerate prea frumoase, cu ochi prea frumoşi, pe motiv că sunt provocatori sau seducători”, povestește una dintre tinerele opozante ISIS din Siria care a ajuns în Franța.

 

Una dintre tinerele franceze care s-au alăturat ISIS și a reușit să se întoarcă acasă a povestit într-o carte („În bezna lui Daesh”) experiența din Siria.

De obicei, aceste tinere venite din Occident locuiesc în « maqqars »și rareori ies de acolo: „E vorba de un soi de creşă, de grădinţă pentru femei unde acestea stau închise sub supravegherea unor matroane. Eventualii copii ai acestor femei stau şi ei închişi acolo. Intr-una din săli există un televizor pe care sunt difuzate non-stop filme video cu violenţele comise de jihadişti : decapitări, tăieri de beregate – totul este vizibil şi arătat copiilor care se uită şi râd. Unii nu au decât 2-3 ani, alţii sunt ceva mai mari dar toţi par a fi obişnuiţi cu aceste violenţe”, a povestit franţuzoaica revenită în ţară după o scurtă perioadă petrecută în rândul organizaţiei stat islamic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22