UPDATE Explozia din centrul Istanbulului, posibil atac Daesh realizat de un sirian

Vlad Toma | 12.01.2016

O explozie a avut loc astăzi în piata Sultanahmet, o zonă turistică importantă din centrul Istanbului. Conform primelor informaţii aparute, 10 persoane au murit şi alte 15 au fost rănite, transmite Reuters, conform Hotnews.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, a condamnat atentatul comis marţi la Istanbul, denunţând o "crimă odioasă" şi cerând aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili.

"Este vorba de o crimă odioasă. Cei responsabili de acest atac trebuie aduşi rapid în faţa justiţiei", a declarat Ban Ki-Moon.

 

UPDATE: Atacul terorist provocat marti in Istanbul determina turistii romani sa se intoarca acasa mai rapid decat planificasera. Potrivit Agerpres, agentiile de turism au primit in ultimele ore zeci de solicitari din partea turistilor romani aflati in Turcia in vederea reintoarcerii in tara. La scurt timp dupa explozia care a avut loc intr-o zona turistica din Istanbul, tot mai multi turisti romani aflati in Turcia au sunat la agentiile de turism pentru a gasi o cale rapida de a se reintoarce in Romania.

 

UPDATE: Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) condamna atacul terorist provocat marti in centrul orasului Istanbul.​

 

UPDATE: Condamn incidentul tertorist din Istanbul, probabil un atac lansat de un atentator sinucigas cu bomba avand origini siriene. Din pacate, avem zece morti incluzand straini”, a declarat Erdogan in cadrul unui pranz organizat cu ambasadorii turci in capital tarii. Presedintele turc a intarit hotararea Ankarei de a continua lupta impotriva terorismului. “Incidentul ne-a demonstrat inca o data ca trebuie sa actionam cu o singura inima, ca natiune, un singur trup in lupta impotriva terorii”, a adaugat Erdogan, citat de Reuters.

 

UPDATE: Explozia din piata Sultanahmet ar fi fost provocata de un atentator sinucigas sirian, a spus in urma cu putin timp presedintele Turciei, Recep Erdogan, citat de Reuters. In lumina recentelor evenimente, premierul Ahmet Davutoglu a convocat o intalnire de urgenta, la Ankara, cu ministrul de Interne si sefii structurilor de securitate. O sursa de la biroul premierul a spus ca sunt suspiciuni privind “legaturi teroriste”, dar a refuzat sa dea alte detalii.

 

Turcia a devenit o tinta pentru loviturile jihadistilor Daesh (Statul Islamic), Ankara gasind vinovat grupul radical pentru alte doua explozii detonate in 2015, una in capitala tarii, iar alta in orasul Suruc, aproape de granita cu Siria. Explozia de anul trecut din Ankara a lasat in urma mai mult de 100 de morti.

 

Chiar acum un an, o femeie sinucigas cu bomba s-a aruncat in aer in preajma unei sectii de politie din aceeasi piata, lasand in urma un mort si un ranit. Initial, atacul a fost clamat de o grupare de stanga radicala, insa ulterior oficialii turci au concluzionat ca femeia care s-a aruncat in aer avea legaturi cu Daesh.

 

---

Conform sursei citate, un martor si un politist de la locul exploziei au declarat ca au vazut parti de trupuri umane dupa explozie. Reuters anunta ca autoritatile turce ar fi confirmat ca a fost vorba despre un atentat.

 

CNN Turk anunta ca printre cei raniti de explozie s-ar numara turisti din Germania si Norvegia si ca unele persoane dintre cele spitalizate se afla in stare critica iar bilantul mortilor ar putea creste.

 

Televiziunea AHaber a transmis ca explozia ar fi putut fi generata de un atacator sinucigas, informatie ce nu a fost confirmata independent, scrie Reuters.  



Explozia a fost foarte zgomotoasa. Am fugit si am vazut parti de trupuri umane”, a spus o martora ce lucreaza la un magazin de antichitati.  
 

Istanbulul nu este la primul atentat de acest tip, kurzii si militantii islamisti efectuand mai multe astfel de atacuri in Turcia.

Politia a inchis piata din centrul Istanbulului, a declarat un martor Reuters. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22