Megadosarul Lukoil face cale intoarsa la procurori. Care e motivatia instantei de judecata

Tudor Despina | 12.01.2016

Dosarul Lukoil se intoarce la procurorii ploiesteni, dupa ce instanta de judecata a constatat nereguli in rechizitoriul intocmit.

Pe aceeași temă

 

Ar fi vorba despre anumite acte material care au fost dublate sau chiar triplate, arata Hot News, care citeaza Agerpres. Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti au in vedere in acest dosar un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde de euro.

 

In baza art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a C.p.p., dispune restituirea catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a cauzei avand ca obiect actiunea penala pusa in miscare in dosarul nr. 254/P/2014 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, cauza in care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: Bogdanov Andrey Iurevici (...), Rata Andrei (...); Dutu Dorel (...); Voinstev Alexey (...); Kuzina Olga (...); Danulescu Dan (...); SC Petrotel Lukoil SA (...) si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda (...)”, se arata in decizia magistratilor de la Tribunalul Prahova, publicata pe portalul instantelor de judecata. Decizia poate fi contestata in termen de trei zile de la comunicare.

 

Nu mai departe de luna Decembrie 2015, Tribunalul Prahova a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis in judecata. Magistratii au argumentat ca unele acte material au fost dublate sau chiar triplate, dar si ca procurorii nu au indicat activitatea infractionala concreta a inculpatilor.

 

Tribunalul Prahova a redus, în Septembrie anul trecut, cu peste 800 de milioane de euro valoarea sechestrului instituit în dosarul Lukoil, după ce a admis contestațiile formulate de SC Petrotel Lukoil Ploiești și SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda împotriva ordonanței Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești prin care anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro.

 

Astfel, în urma deciziei instanței, instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparținând inculpatei SC Petrotel Lukoil Ploiești și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 642.285.263,48 euro, iar instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparținând SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 542.262.283,28 euro.

 

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploiești la data de 3 August 2015, în acest dosar fiind deferite justiției SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și șase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești — Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și contabilul șef Dorel Duțu.

 

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22