Presedintele Iohannis:2016, anul unei schimbari culturale, a reasezarii societatii pe valori

Vlad Toma | 15.01.2016

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat astazi, într-un discurs tinut la Academia Romana, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, ca infrastructura culturala a tarii noastre lasa de dorit. Iohannis a adaugat ca o cultura performanta nu poate exista fara investitii in educatie.

Pe aceeași temă

 

Iohannis a mentionat in discursul sau cateva dintre paradoxurile culturii romane: "Avem pe de-o parte filme premiate in plan international si un palmares de care putem fi realmente mandri, iar pe de alta parte o retea de cinematografe publice care nu este capabila sa le preia difuzarea. Acelasi contrast il gasim intre prestigiul international al dramaturgiei si teatrele care isi inchid salile aflate in imobile cu risc seismic, intre patrimoniul de exceptie si muzeele care se desfiinteaza din lipsa de spatii sau personal, intre monumentele istorice remarcabile si bugetul insuficient alocat intretinerii sau restaurarii lor."

 

Cititi discursul sustinut de presedintele Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala)

 

"Stimate domnule Presedinte al Academiei Romane,

Domnule Presedinte Emil Constantinescu,

Preafericite Parinte Patriarh Daniel,

Domnilor ministri,

Onorati membri ai Academiei Romane,

Distinsi invitati,

Doamnelor si domnilor,
 

La inceput de an aniversam nasterea poetului national Mihai Eminescu si, in acelasi timp, Ziua Culturii Nationale. 15 ianuarie devine astfel, de fiecare data, un moment festiv si un bun prilej de reflectie asupra rolului culturii in societatea noastra.
 

Dati-mi voie insa, la debut de 2016, sa exprim, inainte de toate, cateva ganduri care privesc mai degraba intreaga perspectiva a anului ce abia a inceput. Putem vorbi despre memoria marelui nostru poet national Mihai Eminescu, despre importanta culturii pentru progresul unei natiuni si nu e loc mai potrivit in acest sens decat cel in care ne aflam.
 

Dar tot aici, sub cupola Academiei Romane, imi doresc sa vorbim despre mai mult, despre ceea ce am numit deja 'Romania educata' ca proiect national. 'Romania educata' se refera la educatie si informare, dar nu numai. 'Romania educata' priveste identitatea noastra nationala, culturala si sociala.
 

Am auzit evaluari si analize despre ce urmeaza in 2016, despre cat de apriga se anunta batalia electorala, despre provocarile la care trebuie sa raspundem cu totii - presedinte, institutii ale statului, partide, societate civila. Ca Presedinte, sunt perfect constient de asteptarile anului 2016, dar nu le privesc cu ingrijorare, ci cu responsabilitate si incredere. Sper ca toti actorii politici sa trateze cu egala responsabilitate aceste asteptari pe care cetatenii le au.
 

 

 

Ani de zile clientelismul, nepotismul, lipsa de respect fata de legi, fata de cuvantul dat, dispretul fata de scoala, de cultura, de valori spirituale au fost afisate fara rezerve si, mai mult, au impregnat imaginea publica despre ce inseamna a avea succes in cariera, in viata si mai ales in politica.
 

Ce poate face din anul 2016 unul special nu sunt alegerile in sine, ca act politic, ci inceputul reasezarii societatii pe valori, al unei schimbari culturale. Ma refer aici la o cultura a succesului bazata pe performanta, munca, talent, onestitate si integritate. Aceasta este o alta expresie a proiectului 'Romania educata', caruia vreau  sa-i dedic anul 2016.
 

Doamnelor si domnilor,

In contextul zilei de astazi suntem datori sa privim cu atentie realitatile culturii romanesti, cu oameni, traditii si patrimoniu, cu specificul, exceptionalul si paradoxurile sale.
 

Ziua Culturii Nationale ne ofera ocazia sa cinstim creatorii si sa celebram cultura in integralitatea expresiilor sale. Bogatia si diversitatea manifestarilor noastre culturale reprezinta o sursa inestimabila pentru dezvoltarea societatii romanesti, pentru intarirea solidaritatii si a sentimentului demnitatii nationale.
 

Am avut, recent, prilejul de a ma afla in mijlocul a peste 30 de creatori populari distinsi cu titlul de 'Tezaur Uman Viu'. Am putut sa imi dau seama, inca o data, de faptul ca tara noastra are bogate rezerve de traditii si mestesuguri culturale ce o identifica drept un spatiu al patrimoniului umanitatii.
 

Fie ca apartin majoritatii sau minoritatilor etnice, culturii academice ori traditionale, in forme clasice sau dintre cele mai inovative, produse de creatori independenti ori de institutii publice, expresiile diversitatii noastre culturale sunt o resursa inestimabila pentru dezvoltarea durabila a colectivitatilor.
 

Intr-o lume competitiva si globalizata, atuurile localitatilor sau regiunilor din Romania se leaga tot mai mult de ceea ce pot oferi din punct de vedere al calitatii mediului si al infrastructurii culturale si educationale. Intr-o societate in continua miscare, legatura dintre oameni si locuri e asigurata din ce in ce mai mult de forta valorilor spirituale comune si a patrimoniului cultural.
 

Nu cu mult timp in urma s-a incheiat prima faza a selectiei candidaturilor pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii - 2021. Este impresionant ca 14 orase din Romania s-au inscris in aceasta competitie. Vad in aceasta un angajament al administratiilor locale in favoarea unui rol crescut al culturii in fructificarea identitatii si competitivitatii locale.
 

Cred ca, in preajma centenarului Marii Uniri si a asumarii pentru prima data a Presedintiei Consiliului European de catre tara noastra, avem datoria sa ne ocupam de patrimoniu si mai ales de oamenii care servesc si reprezinta mostenirea culturala. Nu intamplator, promovarea identitatii nationale, inclusiv prin prezervarea si valorificarea patrimoniului cultural, se numara chiar printre obiectivele noastre de securitate nationala.

Doamnelor si domnilor,

Din pacate, cultura este astazi si un spatiu al paradoxurilor.
 

Avem pe de-o parte filme premiate in plan international si un palmares de care putem fi realmente mandri, iar pe de alta parte o retea de cinematografe publice care nu este capabila sa le preia difuzarea. Acelasi contrast il gasim intre prestigiul international al dramaturgiei si teatrele care isi inchid salile aflate in imobile cu risc seismic, intre patrimoniul de exceptie si muzeele care se desfiinteaza din lipsa de spatii sau personal, intre monumentele istorice remarcabile si bugetul insuficient alocat intretinerii sau restaurarii lor.
 

Avem o infrastructura culturala fragila, de care nu ne-am ingrijit la timp si am permis ca actul de cultura sa se manifeste in spatii improprii, cu personal din ce in ce mai redus si slab motivat si in conditii inadecvate, dupa principiul - 'lasa ca merge si asa'.
 

Este momentul sa schimbam o asemenea stare de fapt, care nu onoreaza cultura romaneasca. Aceasta presupune in primul rand vointa in promovarea si sustinerea culturii, in toate formele sale de manifestare, o proiectie pe termen lung care sa vizeze inclusiv resurse, umane si materiale, o strategie marcata atat prin decizie responsabila, cat si prin continuitate si coeziune a sistemului in ansamblu.
 

In acelasi timp, nu putem avea o cultura performanta daca nu investim in educatie. Potentialul creator al tinerilor nostri nu va putea fi atins fara implicarea noastra in crearea cadrului potrivit pentru un invatamant bazat pe performanta, pe meritocratie si pe identificarea si promovarea la cel mai inalt nivel a adevaratelor talente. Sistemul de educatie si cercetare trebuie sa aiba mecanismele de a sanctiona abaterile de la principiile integritatii si meritocratiei, precum si de a sustine cultura calitatii.
 

Consider ca sunt intrunite toate premisele si oportunitatile pentru a genera, in orizontul anilor 2018 - 2019, un angajament institutional de a face o adevarata cauza nationala din promovarea creatiei contemporane, din protejarea si transmiterea catre noile generatii a patrimoniului cultural.
 

Doamnelor si domnilor,
 

Aniversam astazi nasterea 'omului deplin al culturii romanesti', asa cum a fost considerat Mihai Eminescu. Manuscrisele eminesciene din tezaurul Bibliotecii Academiei ne amintesc ca trebuie sa ne cinstim limba, cultura si patrimoniul national.
 

Prin semnificatie si simbolistica, Ziua Nationala de la  1 Decembrie si consacrarea zilei nasterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii nationale formeaza axa identitara a natiunii noastre. Exact acum 150 de ani, dupa ce cunoscuse Cernautiul, Eminescu strabatea in Transilvania locurile care urmau sa fie in toamna lui 1918 cetatile Marii Uniri.
 

Rolul operei lui Mihai Eminescu in desavarsirea constiintei de sine a Romaniei se leaga, nu intamplator, de infiintarea tot acum 150 de  ani a Societatii Literare Romane, precursoarea Academiei Romane.
 

Cultura este cea care face o natiune nemuritoare. Ne mandrim cu geniul lui Eminescu, pastram si onoram traditii si obiceiuri, citim istoria tarii noastre si suntem recunoscatori inaintasilor nostri care au luptat pentru ca Romania de astazi sa existe. Dar dincolo de a rememora si respecta trecutul, avem de construit un viitor.
 

Cu totii ne dorim, cred, sa traim intr-o lume mai buna, mai educata, mai corecta si mai decenta. Dar pentru a trai intr-o astfel de lume trebuie s-o cream zi de zi, impreuna si putem face acest lucru prin cultura.
 

Va multumesc!"

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22