Germania: Taxa europeana pe benzina pentru a strange banii necesari primirii imigrantilor

Iulian Popescu | 17.01.2016

Germania vrea o taxă europeană pe benzină din care să fie finanțate toate cheltuielile cu refugiații intrați în Uniune, a declarat ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schauble, informează B1 TV.

Pe aceeași temă

 

În opinia sa, agresiunile comise în noaptea de Anul Nou în Koln de către imigranţi amplifică presiunea pentru a găsi cât mai repede o soluţie la problema controlului la frontierele externe ale Uniunii Europene.

 

Problema trebuie să fie reglată la nivel european. În caz contrar, nu doar Germania va suporta consecinţele, ci şi ţările din Balcani, inclusiv Grecia, care vor fi masiv afectate, este de părere ministrul.

 

În Germania au intrat în 2015 peste 1,1 milioane de refugiați, iar mai mulți oficiali germani au criticat restul statelor membre pentru refuzul de a se implica în rezolvarea acestei crize care amenință nu doar spațiul Schengen, ci însăți proiectul european.

 

Restrângerea sau dispariţia spaţiului Schengen ameninţă şi euro, a explicat vineri președintele Cosieiei Europene, Jean-Claude Juncker: “La ce bun să ai o monedă unică, dacă nu poţi călători pe continent”, s-a întrebat retoric preşedintele Juncker, în conferinţa de presă în care şi-a prezentat planul pentru 2016.

 

„Dacă cineva vrea să omoare spaţiul Schengen, atunci va elimina şi piaţa unică. Iar acest lucru va duce la probleme de şomaj în Europa”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: .

 

Juncker a mărturisit că nu-şi face iluzii, bătălia e grea, dar va insista în continuare pe soluţii europene pentru a împiedica ţările din Schengen să reinstituie controalele la graniţă.

 

Şeful Comisiei se declară nemulţumit că statele Uniunii Europene nu-şi respectă promisiunile: din cei 160.00 de refugiaţi care ar fi trenuit relocați potrivit mecanismului de cote obligatorii stabilit în septembrie 2015, doar 272 au fost preluaţi.

 

***

 

Martin Schäfer, purtătorul de cuvânt al ministrului german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat recent că, deşi libera circulaţie este un bun preţios, principiile Schengen care o fac posibilă sunt în pericol.

 

eacţia ministerului german de Externe a fost făcută în contextul deciziilor luate de Danemarca de a introduce controalele la frontiera cu Germania, relatează Le Figaro, citat de Gandul.

 

"Libera circulaţie este un bun preţios (...)", a declarat Schäfer. "Spaţiul Schengen este foarte important, dar este în pericol", a adăugat acesta.

 

Danemarca a decis să introducă controale temporare la frontiera cu Germania, la câteva ore după ce în Suedia au intrat în vigoare controalele de identificare a persoanelor care intră pe teritoriul ţării.

"Introducem controale temporare la frontiera cu Germania, dar într-un mod adecvat", a declarat premierul danez, adăugând că aceste controale nu vor pune probleme cetăţenilor danezi sau germani "obişnuiţi", dacă aceştia doresc să traverseze graniţa.

 

"Dacă Uniunea Europeană nu poate să-şi protejeze frontierele externe, şi mai multe ţări vor fi forţate să introducă la graniţe controale temporare", a avertizat Rasmussen, explicând că decizia de luni a fost luată ca reacţie la hotărârea Suediei de a introduce controale de identificare la frontiera celor două state.

 

Suedia a anunţat luni intrarea în vigoare a unui sistem privind controale de identificare a persoanelor care intră în ţară din Danemarca, într-o încercare de a limita numărul de imigranţi din ţară. Călătorii vor fi nevoiţi să prezinte un document de identificare pentru a fi lăsaţi să pătrundă în zona de traversare a Podului Öresund, principala poartă de intrare a refugiaţilor în ţară, care face legătura între Suedia şi aeroportul din Copenhaga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22