Plagiatul nu crede în gratii. Dan Voiculescu acuzat de plagiat în închisoare

Silvia Simion | 20.01.2016

Fondatorul trustului Intact, condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul ICA, a ispasit un an si jumatate de pedeapsa, timp in care a scris opt carti, considerate lucrari stiintifice. Pentru fiecare carte tiparita, un detinut poate obtine o reducere a pedepsei cu 30 de zile. Una dintre cartile lui Voiculescu este acuzata de plagiat.

Pe aceeași temă

 

Hotnews a descoperit că volumul "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice" scris de Dan Voiculescu in Penitenciarul Rahova contine mai multe pasaje de text care par a fi copiate din alte carti, lucrari si documente de specialitate, fara ca respectivele pasaje sa fie puse intre ghilimele sau atribuite autorului in subsolul paginii - asa cum cer normele academice. Cartea a fost publicata in anul 2015 la Editura Niculescu si tiparita la tipografia trustului Intact, pe care Voiculescu il controleaza. 

 

Conform legii pentru executarea pedepselor privative de libertate, inainte de a elabora o ”lucrare stiintifica”, detinutii sunt obligati sa semneze o declaratie in care se angajeaza ca nu vor plagia, asumandu-si astfel raspunderea in fata legii.

 

”Presupusul plagiat este lucrat atent. Autorul cartii intercaleaza  bucati de text preluate din surse multiple. In unele cazuri, bucatile de text sunt preluate fara a efectua modificari, insa de cele mai multe ori sunt schimbate cuvinte sau sintagme cu altele sinonime, sunt adaugate semne de punctuatie, cuvinte de legatura si propozitii scurte care, in unele cazuri, au rolul de a lega continutul textului preluat de subiectul abordat in carte”, arata Hotnews.

 

”Cartea scrisa de Voiculescu dupa gratii in perioada 3 decembrie 2014 - martie 2015 pare a fi un puzzle de 176 de pagini alcatuit din texte preluate, unele fara a fi citate, altele citate. In cazul pasajelor citate, au fost identificate peste 150 de referinte, tabele preluate din diverse publicatii economice si mai multe pasaje de text care par fi copiate din alte publicatii fara citare.

 

Nu e clar cum a avut acces Voiculescu din inchisoare la atat de multe surse bibilorgrafice care nu pot fi consultate, multe dintre ele, online. Pe de alta parte, data fiind cantitatea mare de informatie preluata cu sau fara citare, nu mai este clar care este aportul autorului la lucrarea stiintifica", apreciaza agentia, care a identificat mai multe pasaje ca parand a fi copiate din alte lucrari. Articolul integral, pe Hotnews.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22