Moscova neagă pregătirea de noi baze militare în Siria. Occidentul are altă variantă

Tudor Despina | 25.01.2016

După implicarea militară directă în conflictul din Siria, în Septembrie 2015, Federația Rusă a căutat să-și consolideze prezența în Orientul Mijlociu. Într-o regiune disputată de multiple interese, subiectul bazelor militare ruse rămâne neclar.

Pe aceeași temă

 

Oficial, Moscova nu intenționează să ridice noi baze militare aeriene pe teritoriul sirian. Cel puțin asta au ținut oficialii ruși să transmită la începutul acestei săptămâni. De la ministerul Apărării, varianta adoptată în dialogul cu presa neagă orice plan privind noi baze. “Nu există niciun plan pentru ridicarea de noi baze aeriene pentru avioanele de luptă ruse în Republica Arabă Siriană”, a transmis luni purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării, punctând un refuz al Kremlinului pentru comentarii pe marginea subiectului.

 

Declarația General Maiorului Igor Konașenkov, citat de TASS, face însă contradicție cu varianta Occidentului. Vesticii susțin că, de fapt, rușii plănuiesc să ridice o nouă bază militară în regiunea siriană Al-Qamishli. Konașenkov a mai spus că nu mai “persoane absolut ignorante” pot discuta serios despre desfășurarea de tehnică de aviație militară rusă în acea regiune din Siria.

 

Dar subiectul nu e nou, mediile de informare occidentale și oficiali militari americani vorbind despre intenția rușilor pentru noi baze militare în Siria încă din Septembrie, odată cu declanșarea campaniei aeriene a Moscovei în Orientul Mijlociu.

 

La începutul lunii Decembrie a anului trecut, presa scria despre o presupusă intenție a Kremlinului de a-și consolida prezența militară în Orientul Mijlociu. Astfel, potrivit informațiilor de la acel moment, Moscova ar pregăti instalarea unei noi baze militare aeriene în centrul Siriei, la Homs, fapt ce ar deveni a doua astfel de facilitate, după cea din Lattakia, în nord-vestul țării. Rușii au negat această variantă.

 

Trei luni mai devreme, în Septembrie, presa occidental scria că moscoviții au pe masă opțiunea suplimentării prezenței militare în fieful aliatului lor, Bashar al-Assad. Britanicii de la The Telegraph scriau la începutul lui Septembrie, citând oficiali americani, despre o bază militară în centrul Siriei. Sursele spuneau încă de atunci că rușii au ridicat un turn de control al spațiului aerian și au transportat unități prefabricate pentru casele a până la 1.000 de oameni ca parte din personalul ce urma să activeze în bază. Trei săptămâni mai târziu, în 30 Septembrie, rușii lansau operațiunea militară în sprijinul lui Assad.

 

La începutul lunii Decembrie, și cei de la The Times scriau despre o zonă din apropierea orașului Homs, acolo unde se află baza pentru elicoptere de atac al-Shayrat și unde ar fi apărut o echipă rusească cu “echipament nou”. Iar cei de la AFP, citând surse militare siriene, spuneau în context că Rusia se pregătește să instaleze o nouă bază militară care ar urma să servească Suhoiurilor care bombardează în Siria. “Lucrările de amenajare la baza siriană al-Chayirat vor fi finalizate în curând. Ea va deveni o bază militară rusă”, spunea atunci o sursă care a cerut anonimat. La 40 de km sud-est de Joms, aeroportul al-Chayirat e situat într-o regiune intens disputată de forțele guvernamentale și teroriștii Daesh (Statul Islamic). Rewcent, militanții SI s-au retras din zonă ca urmare a unei masive ofensive a armatei loiale lui Assad, susținută din aer de aviația rusă. Moscova deja dispune de o bază militară în Siria, la Hmeimim, în Lattakia (vestul țării).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22