Cazul Bodnariu, discutat la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

Iulian Popescu | 28.01.2016

Titus Corlatean, membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE, l-a informat pe secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, despre situatia familiei Bodnariu in Norvegia.

Pe aceeași temă

 

Senatorul Titus Corlatean a adresat o interpelare adresata secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prezent la prima sedinta din acest an al Adunarii Parlamentare.

 

Corlatean l-a informat pe seful Consiliului Europei cu privire la vizita delegatiei parlamentare romanesti in Norvegia, vizita care a avut ca scop intreprinderea de demersuri in vederea reintregirii familiei Bodnariu, si a prezentat pe scurt acest caz, informeaza un comunicat transmis miercuri Agerpres de catre Senat.

 

Corlatean a vorbit despre caracterul profund disproportionat si abuziv al masurilor luate de Serviciul norvegian local de protectie a copilului (Barnevernet).

 

Senatorul roman a aratat ca exista in Norvegia zeci de mii de cazuri similare in ultimii ani care au avut ca rezultat separarea copiilor de parinti. Acest fapt denota o problema de sistem care necesita o examinare imediata din partea Consiliului Europei, a subliniat Corlatean.

 

Secretarul general al Consiliului Europei a declarat ca nu detine elemente privind cazul individual mentionat, dar ca totodata confirma existenta unor probleme semnalate anterior intre Norvegia si alte state membre ale Consiliului, in situatii similare privind relatia dintre parinti si copii.

 

Exista speranta ca familia Bodnariu isi va recapata copiii

 

„Eu cred ca familia Bodnariu isi va recupera copiii si ca dreptatea va fi de partea lor”, a spus sambata Dolha, intr-o conferinta de presa tinuta la Palatul Parlamentului dupa sosirea din Norvegia a delegatiei parlamentare romane.

 

Potrivit acestuia, delegatia romana ar fi primit mai multe semnale clare in acest sens in discutiile purtate cu guvernul si cu ministerul protectiei copilului din Norvegia.

 

Norvegia intentioneaza sa modifice legislatia in domeniu

 

„Situatia este ingrijoratoare nu numai pentru familiile romanesti, ci si pentru alte familii care isi iau copiii si fug din Norvegia”, a mai declarat deputatul, care a adaugat ca parlamentarii romani au primit promisiunea ca se va emite un ordin intern pentru ca autoritatile implicate in astfel de cazuri sa fie mai atente.

 

„Am subliniat faptul ca Barnevernet este doar o institutie administrativa si nu este normal sa fie stat in stat”, a declarat senatorul Marian Vasiliev, care a facut si el parte din delegatia parlamentara deplasata in Norvegia, potrivit Hotnews.

 

Potrivit lui Vasiliev, secretarul de stat din ministerul protectiei copilului cu care s-au intalnit le-a spus ca se lucreaza la o noua lege in domeniu si pentru infiintarea unui tribunal specializat pe cazurile de plasament.

 

Delegatia de parlamentari a cerut "imperios" guvernatorului localitatii de resedinta a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru ca masura adoptata ar fi disporoportionata si este o interpretare abuziva a principiului interesului superior al copilului.

 

În Norvegia au fost identificate 11 familii de români ai căror copii au fost preluați de către Barnevernet pentru că ar fi suferit rele tratamente, declara pentru Agerpres, săptămâna trecută, deputatul Dolha.

 

Va fi dezbatut si în Parlamentul European

 

Cazul familiei Bodnariu, căreia i s-au luat copiii din cauza suspiciunilor că micuții ar fi fost supuși la rele tratamente, dar și sistemul de protecție a copilului din Norvegia vor fi discutate în Parlamentul European peste aproximativ trei săptămâni.

 

Joi au fost finalizate procedurile prin care 42 de europarlamentari, proveniți în principal din România, dar și din țări precum Germania, Cipru, Polonia, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Belgia, Malta și Spania au solicitat dezbaterea acestui caz în Parlamentul European, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda.

 

În baza Art. 128 din Regulamentul de Procedură, urmează să fie dezbătute și, în același timp, să fie identificate mecanisme prin care Comisia Europeană să intervină când se constată că procedurile privind separarea copiilor de familie pot crea traumatisme psiho-emoționale minorilor sau părinților.

 

Cazul Bodnariu

 

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale, Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de la Bucureşti a propus părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui din România.

 

S-a făcut un dosar, a fost înaintat în Norvegia pentru ca eu, ca şi frate, făcând parte din familia extinsă, să-i iau  în custodie pe aceşti copii. (...) Nici până la ora asta nu am primit niciun răspuns, a declarat fratele tatălui copiilor, Daniel Bodnariu. Discutiile dintre autorităţile celor două state continuă săptămâna viitoare. Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.

 

Marius Bodnariu, ramas fara cei cinci copii, a declarat ca el si sotia sa (cetatean norvegian) nu folosesc in mod curent corectiile fizice drept metoda educationala, asa cum ii acuza Barnevernet: "Este ultima instanta. Avem alte metode. Si copiii sunt diferiti intre ei. Unii sunt cu o vointa mai puternica decat ceilalti. Sunt foarte multe elemente in viata unei familii. Odata cu declansarea acestui caz am fost confruntati cu cele mai negre episoade. Ni s-au pus in fata fapte distorsionate si umflate. Cu foarte mare grija, s-a scos tot ce a fost pozitiv: caracterul copiilor, creativitatea lor, marturia noastra ca familie. S-a construit o imagine complet deformata care descrie trauma pe care o au copiii".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22