Rusofobia provoacă o falie pe continent. Estul cheltuie mai mult decât Vestul pe apărare

Tudor Despina | 28.01.2016

Frica de Federația Rusă provoacă o ruptură pe continentul european. Statele est-europene cheltuie mai mult pentru apărare, în timp ce vesticii continuă să-și reducă bugetul defensiv.

Pe aceeași temă

 

Tăierile în segmentul Apărării au scăzut, în 2015, potrivit unor date prezentate joi de Alianța Nord-Atlantică. Anexarea Peninsulei Crimeea, statele eșuate la granița NATO și extinderea militanților islamiști au reorientat prioritățile guvernelor către nevoia apărării teritoriilor.

 

Cheltuielile pentru apărare în cadrul Alianței au scăzut cu 1,5% anul trecut, pentru al șaselea an consecutiv, arată raportul NATO, citat de Reuters. Italia conduce în top cu o scădere de 12 procente.

 

Criza financiară din 2008-2009 și criza zonei euro au forțat mai multe state membre NATO să ia măsuri severe pentru reducerea deficitului bugetar. Tăierile de la Apărare au fost și ele des aplicate.

 

Totuși, datele care arată cea mai mică scădere în termeni de fonduri la Apărare din ultimii patru ani au fost bine venite de liderii Alianței. “Am început să ne mișcăm în direcția corectă”, a spus secretarul general. Jens Stoltenberg a punctat și că tăierile sunt practic oprite acum în rândul aliaților europeni și Canada”.

 

O finanțare solidă la Apărare este esențială, mai ales în actualul context de securitate. Alianța se confruntă “cu cele mai mari provocări de securitate din ultima generație”, a adăugat Stoltenberg, cu referire la agresivitatea Rusiei în flancul estic, conflictele din Libia, Irak și Siria și criza migrației.

 

România și-a luat angajamentul de a crește bugetul Apărării la 2% din PIB până în 2017.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22