Un nou incident între SUA și Iran: O dronă iraniană a survolat un portavion american

Iulian Popescu | 30.01.2016

Forţele Navale ale Statelor Unite au calificat ca "anormală" şi "lipsită de profesionalism" survolarea de către o dronă iraniană a unui portavion american care făcea exerciții în Golful Persic.

Pe aceeași temă

 

Imagini ale unui portavion american care efectua exerciții în apele internaționale din Golful Persic au fost difuzate la televiziunea națională de la Teheran, dar Forțele Navale ale SUA susțin că ele nu sunt concludente pentru faptul că au fost făcute de o dronă iraniană.

 

Americanii confirmă însă că o dronă iranian a zburat deasupra unui portavion al său și a navei franceze Charles de Gaulle, pe 12 ianuarie, dar după ce au trimis un elicopter să o intercepteze și acesta a constatat că aparatul fără pilot nu este înarmat au decis să nu o distrugă, scrie The Guardian.

 

Acesta este ultimul incident între Iran și SUA, după după testarea unei rachete în decembrie și reținerea pe scurtă perioadă a unor marinari americani, în ianuarie, după ce aceștia au intrat din greșeală în apele teritoriale ale țării arabe.

 

Comandorul Kevin Stephens, purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a a SUA, cu baza în Bahrain, a declarat: "Drona nu a reprezentat niciun pericol, nu era dotată cu armament. Însă este un gest anormal şi lipsit de profesionalism". Comandorul William Marks, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale SUA a declarat, însă, la Washington, că americanii vor reacționa adecvat dacă vor considera că este necesar să se apere.

 

***

 

Garzile Revolutionare iraniane au retinut luna aceasta, timp de câteva zile, doua nave de razboi americane, cu zece marinari la bord, după ce au intrat in apele teritoriale iraniene.
 

"Cele doua nave de razboi americane, avand la bord 10 puscasi marini au intrat in apele iraniene, marti, in apropierea insulei si au fost confiscate de catre unitatile navale de razboi din Garzile Revolutionare, puscasii marini au fost dusi pe insula Farsi, iar starea acestora de sanatate este buna", declara postul național iranian de televiziune.
 

Statele Unite pierdusera contactul cu cele doua nave militare intre Kuweit si Bahrain: "In cursul zilei, am pierdut contactul cu doua mici nave militare care navigau intre Kuweit si Bahrain", a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului.
 

"Am intrat in contact cu autoritatile iraniene care ne-au informat ca personalul nostru se afla in siguranta", a adaugat el, precizand ca Washingtonul a primit asigurari din partea Teheranului potrivit carora marinarii "vor putea in scurt timp sa isi continue drumul".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22