Donald Trump a fost invins de senatorul de Texas, Ted Cruz, in alegerile primare din Iowa

Silvia Simion | 02.02.2016

Donald Trump a pierdut alegerile primare republicane din statul american Iowa in fata senatorului de Texas Ted Cruz. ”The Mirror” apreciaza ca Trump nu mai este favorit sa devina candidatul Partidului Republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii.

Pe aceeași temă

 

La aceste alegeri participa membri ai partidului care isi arata sustinerea pentru candidatul favorit fie prin ridicarea mainii, fie prin gruparea intr-un loc diferit al incaperii. Politicienii din Iowa sunt primii din SUA care au votat pentru candidatul partidului lor, arata ziare.com

 

Sondajele indicau inainte de evenimentul de luni seara ca Trump urma sa castige la o diferenta de 3 procente. In cele din urma, Cruz a castigat cu 28 la suta, fata de 24 la suta, cat a obtinut miliardarul.

 

Ted Cruz si controversa originii sale

 

Este senator de Texas din anul 2013. Inainte ca republicanul de 45 de ani sa lucreze pentru Comisia Federala de Comert, a fost adjunctul procurorului general si consilier al lui George Bush in campania prezidentiala din urma cu 16 ani.

 

A fost de asemenea profesor intre anii 2004 si 2009, la Facultatea de Drept de la Universitatea Texas, din Austin.

 

Este casatorit cu Heidi si are doua fete, Caroline, nascuta in anul 2008, si Catherine, nascuta in anul 2011, iar familia Cruz merge la biserica baptista din Houston.

 

Cea mai mare controversa legata de candidatura lui Ted Cruz la alegerile prezidentiale este faptul ca acesta nu este nascut pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, aceasta fiind una dintre cerintele pentru ca un cetatean american sa poata candida la alegerile prezidentiale din aceasta tara, insa parerile sunt impartite, fiind vorba despre sintagma "natural-born citizen".

 

Astfel, cei care contesta dreptul lui Cruz de a fi presedinte al Statelor Unite interpreteaza "natural-born citizen" drept un cetatean nascut in aceasta tara. In schimb, cei care sustin ca senatorul are dreptul de a fi eligibil pentru a ocupa aceasta functie motiveaza prin faptul ca acesta are deja prin nastere cetatenia americana, datorita faptului ca mama sa este cetatean american, astfel ca se indeplineste conditia de "natural-born citizen".

 

Cruz este nascut in orasul Calgary, provincia canadiana Alberta, iar in luna ianuarie 2016 a fost demarat un proces care urmeaza sa determine daca din punct de vedere juridic lui Ted Cruz ar trebui sa i se interzica sa candideze din cauza faptului ca nu este nascut pe teritoriul Statelor Unite.

 

Senatorul a renuntat oficial la cetatenia canadiana in anul 2014 si este cetatean american de la nastere.

 

La data nasterii sale, parintii Eleanor Elizabeth (Darragh) Wilson, americanca, si cubanezul la acea data Rafael Bienvenido Cruz traiau de trei ani in Calgary, unde aveau o firma de forare dupa petrol. Tatal lui Cruz a renuntat la cetatenia cubaneza in 1973, devenind canadian, dupa care a renuntat si la aceasta cetatenie in anul 2005, devenind american.

 

Daca se va ajunge la o disputa privind dreptul lui Cruz de a putea fi presedinte al Statelor Unite, dat fiind faptul ca nu este nascut in aceasta tara, Curtea Suprema ar urma sa decida. Subiectul a fost discutat intens in prima jumatate a lunii ianuarie, dupa cum relateaza Los Angeles Times, The Guardian, Washington Post si Bloomberg. Unii experti legali sustin ca senatorul nu ar trebui sa isi faca griji din aceasta privinta.

 

Printre cei care au tras un semnal de alarma a fost chiar contracandidatul sau Donald Trump, acelasi care a sustinut teoria conspiratiei cum ca Barack Obama nu ar fi nascut in Hawaii, ci in Kenya, unde isi are originea tatal sau.

 

Cruz este anti-avort, sustine pedeapsa cu moartea si se opune cu fermitate salariului minim. Senatorul planuieste sa impuna noi legi prin care schimbarile climatice sa fie considerate in mod oficial ceva fictiv.

 

De asemenea, este impotriva asistentei medicale gratuite, respectiv reformei Obamacare, care este menita sa le asigure cetatenilor americani tratament medical indiferent de averea si veniturile lor.

 

In plus, Cruz este pentru detinerea de arme si impotriva oricarei forme de control. Senatorul chiar s-a folosit de o pusca semiautomata pentru a "gati" bacon crocant, dupa ce a tras cu arma.

 

Hillary Clinton, la egalitate cu Bernie Sanders in Iowa

 

Bernie Sanders este la egalitate cu Hillary Clinton in alegerile primare democrate din statul american Iowa in vederea investirii la alegerile prezidentiale.

 

Fosta sefa a Departamentului de Stat al SUA avea, la miezul noptii, 49,8% din voturile democratilor, in timp ce Sanders avea 49,6%, conform numararii sufragiilor in 94 % din circumscriptii.

 

"Noi nu aveam organizatie politica, nici bani, nici nume, nu eram cunoscuti. Si in aceasta seara, cand rezultatele definitive nu sunt inca cunoscute s-ar spune ca suntem la cvasiegalitate", cu dna Clinton, a lansat senatorul de Vermont, care se declara socialist si promite o "revolutie politica", conform AFP.

 

Sanders a sustinut in fata partizanilor sai sloganul democratic "o persoana — un vot. Nu miliardari care cumpara alegeri."

In fotografie, de la stanga la dreapta: Donald Trump, Hillary Clinton, Ted Cruz si Bernie Sanders.

Hillary Clinton, considerata favorita pe plan national, a evitat sa-si clameze victoria, declarandu-se doar "entuziasta la ideea dezbaterii cu senatorul Sanders in cea mai buna maniera de a duce lupta pentru America".

 

"Noi trebuie sa fim uniti, viziunea si candidatii republicani ne-ar diviza", a declarat ea in fata sustinatorilor proprii. "Sa castigam acum investitura", a lansat ea.

Pe contul personal de Twitter, Hillary Clinton a postat insa in limba spaniola urmatorul mesaj:

”Va multumesc foarte mult tuturor celor care au lucrat din greu in Iowa . Maine vom continua lupta.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22