Atitudinea Coreei de Nord, catalizatorul sistemelor anti-rachetă americane în Asia

Tudor Despina | 08.02.2016

Ultimul test cu rachetă făcut de Coreea de Nord poate determina Statele Unite să accelereze desfășurarea de sisteme anti-rachetă în Asia.

Pe aceeași temă

 

Testul balistic efectuat de Phenian în weekend-ul trecut poate determina o accelerare a desfășurării de tehnică defensivă americană în Asia. Statele Unite au ținut să reasigure principalii aliați din regiune – Coreea de Sud și Japonia – că rămân dedicate apărării lor, în contextul testului nord-coreean.

 

În timp ce Phenianul susține că a lansat un satelit pe orbită, duminică, Statele Unite și aliații spun că acest lucru e doar un pretext pentru un nou test balistic. Acum o lună de zile, regimul comunist nord-coreean a lansat un nou test nuclear, atrăgând până și criticile aliaților ruși și chinezi.

 

Potrivit Reuters, SUA și Coreea de Sud au spus că vor începe discuții formale pentru desfășurarea Terminalului pentru Apărare la Altitudini Înalte, sistemul sofisticat urmând a fi instalat în peninsulă “la cea mai rapidă dată posibilă”. Cum era de așteptat, China a reacționat. Beijingul și-a manifestat “îngrijorările profunde” cu privire la un sistem al cărui radar ar putea penetra teritoriul chinez. Poziția Chinei a fost transmisă atât la Seul, cât și la Washington. “Atunci când urmărește propria securitate, o țară nu trebuie să afecteze interesele de securitate ale altora”, a transmis în context purtătoarea de cuvând a ministerului chinez de Externe.

 

Context

 

Televiziunea de stat nord-coreeană a anunțat duminică că a lansat pe orbită un satelit, dar statele occidentale și ONU acuză că a fost testată o rachetă intercontinentală, în realitate.

 

"Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord”, a transmis televiziunea publică din Coreea de Nord, citată de CNN.

 

Un oficial militar american a declarat că racheta "nu a prezentat un pericol pentru SUA sau aliații lor", iar experți japonezi au anunțat că părți ale rachetei au căzut în Oceanul Pacific, în Marea Galbenă și Marea de Est a Chinei.

 

Guvenele mai multor state au reacționat imediat, criticând lansarea rachetei. Coreea de Sud, Japonia, Rusia, SUA și China consideră că acesta este un act de provocare majoră.

 

"Este a doua oară în doar o lună de zile când Republica Democrată Nord Coreeană alege să provoace și să amenințe nu doar securitatea peninsulei coreene, dar și a regiunii și a SUA", a declarat într-un comunicat secretarul de stat american John Kerry.

 

Autoritatile din Coreea de Nord au anuntat în ianuarie că au testat cu succes o bomba cu hidrogen. Institutul american de Geologie anunţase deja faptul că a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,1 in apropierea unui poligon de teste nucleare din Coreea de Nord.

 

Departamentul Apararii Statelor Unite "examineaza informatiile despre un posibil eveniment seismic langa instalatiile nucleare nord-coreene", declara un oficial american, sub acoperirea anonimatului, citat de Reuters. Casa Alba a anuntat ca nu poate confirma ca Phenianul a efectuat, intr-adevar, un test nuclear, insa ca va continua sa monitorizeze situatia. Specialistii sunt foarte sceptici ca a fost vorba despre un astfel de test, dar actiunea respectiva este ingrijoratoare.

 

Si Alianta Nord-Atlantica a reactionat la testul nuclear din ianuarie: Coreea de Nord submineaza securitatea regionala si internationala si actiunea desfasurata de Phenian reprezinta o violare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a transmis Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Oficialul a condamnat continua desfasurare nucleara a Coreei de Nord si retorica sa inflamatoare si amenintatoare. “Cer Coreei de Nord sa respecte in totalitate obligatiile internationale asumate. Coreea de Nord ar trebui sa abandoneze programele sale nucleare intr-o maniera completa si ireversibila”, spunea Stoltenberg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22