Fermierii protestează în Grecia: Confruntări de stradă din cauza reformei pensiilor

Iulian Popescu | 12.02.2016

Zeci de mii de agricultori din toată Grecia protestează de trei săptămâni faţă de reforma sistemului de pensii, reformă pe care Guvernul Tsipras a fost nevoit să o adopte pentru a primi în continuare tranșele de împrumut convenite anul trecut cu creditorii internaționali.

Pe aceeași temă

 

Până acum, fermierii, unii dintre cei mai afectați de reformă, au blocat în semn de protest frontierele.

 

Agricultorii greci sunt nemulțumiți pentru că li se vor tripla contribuţiile la asigurările sociale şi le va fi majorat impozitul pe venit, acestea fiind câteva din măsuri cuprinse în planul de reformă convenit cu creditorii internaţionali.

 

Premierul Alexis Tsipras s-a declarat dispus să discute cu protestatarii despre posibila modificare a proiectului de reformă, dar ei i-au respins propunerea.

 

Vineri, aproximativ 800 de fermieri din Creta au venit în Capitala Greciei, Atena, și au început protestul în fața Ministerului Agriculturii și au încercat să ia cu asalt clădirea.

 

 

Ei au aruncat împotriva forțelor de ordine cu roșii, tot felul de legume și pietre, au spart ferestrele instituției și au dat foc coșurilor de gunoi, scrie The Guardian. Polițiștii au răspuns cu gaze lacrimogene.

 

Protestele nu vor înceta după această primă zi - spre Atena s-au îndreptat întreaga zi coloane întregi de tractoare şi maşini agricole, iar poliția a ridicat baraje pe traseu, încercând să oprească înaintarea acestora.

 

Ministrul de interne a anunțat vineri că a aprobat trecerea spre Atena a unui număr simbolic de tractoare, explicând că nu putea să le permită tuturor să ajungă la Atena.

 

Fermierii nu sunt singura actegorie profesională nevoită să suporte aceste măsuri, iar presa occidentală observă că reforma a reușit să unească oameni din actegorii sociale diferite – agricultori, avocați, contabili, artiști, ingineri, lucrători în cazinouri etc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22