Liderul Jobbik: În Transilvania, problema principală este lupta dintre SUA și Rusia

Iulian Popescu | 14.02.2016

Vona Gabor, președintel partidului extremist Jobbik, a declarat la Digi24 că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, ci lupta dintre SUA şi Rusia.

Pe aceeași temă

 

Jobbik, partid de extremă dreaptă, a reușit să câștige teren în Ungaria într-un timp foarte scurt, ajungând pe locul doi în sondaje, după partidul de la guvernare, Fidesz.

 

Jobbik mizează pe o rețetă simplă pentru a-și crește numărul de susținători: critică dur elita politică din ţară şi cea europeană, iar organizațiile sale extremiste, cum este Garda Maghiară, i-au adus mulţi simpatizanţi în rândul tinerilor, în ciuda faptului că autorităţile de la Budapesta au scos în afara legii această formaţiune.

 

Vona Gabor, președintele Jobbik, vizitează des România, iar în 2014 a fost aproape să își piardă dreptul de a intra în țara noastră după o serie de declarații pe care le-a făcut. Autoritățile române au renunțat în cele din urmă să îl declare indezirabil.

 

Într-un interviu acordat Digi24, Vona Gabor a vorbit despre relațiile tensionate dintre Ungaria și România și posibilele cauze ale acestora.

 

“Un lider al Mişcării celor 64 de Comitate (HVIM) a fost arestat, ceea ce ridică deasemenea multe semne de întrebare. De aceea am dorit să-l audiem pe ambasadorul României, fie în comisia pentru afaceri externe, din care fac parte şi eu, fie în comisia pentru uniune naţională, care se ocupă de problemele maghiarilor de peste graniţe, ca să clarificăm aceste chestiuni.

Regret că dl ambasador nu a onorat această invitaţie şi nu am putut să avem o discuţie cu el pe acest subiect.

Nu vreau să fac presupuneri, dar mă tem că acest caz este tot un semn al începutului războiului ruso-american.

Mie mi se pare că marile puteri au început lupta de care eu mă tem foarte tare. Mă tem că SUA şi Rusia nu vor fi capabile să îşi ţină sub control conflictul iar acţiunile de care vorbeam îmi întăresc tot mai mult convingerea că avem de ce să ne temem.

Am senzaţia că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA şi Rusia”, a declarat Vona Gabor în interviul pentru Digi24.

 

Întrebat dacă vrea să spună prin aceste afirmații că România execută ordinele SUA, el a răspuns: “Nu îndrăznesc să afirm acest lucru. Aş afirma acest lucru dacă aş avea dovezi. Spun doar că nu putem exclude un asemenea scenariu, sau o astfel de interpretare a evenimentelor. De aceea era bine dacă dl ambasador ar fi acceptat invitaţia comisiilor parlamentare, atunci poate am fi putut clarifica aceste chestiuni, am putea vedea şi noi mai clar ce se întâmplă în România.”

 

"Poate că România ar trebui să-și modifice Constituția" pentru a acorda autonomie maghiarilor din Secuime

 

În opinia lui Vona Gabor, o reconciliere istorică în Transilvania este posibilă dacă se acordă autonomie și autodeterminare maghiarilor din Transilvania şi mai ales maghiarilor din Secuime.

Iar pentru aceasta, a spus el, poate ar trebui modificată Constituția

"Vona Gabor: Jobbik nu ascunde faptul că sprijină autonomia. Noi credem că dreptul autodeterminării ar trebui acordat maghiarilor din Transilvania şi mai ales maghiarilor din Secuime. Și nimeni nu ar trebui să se teamă că acest lucru ar fi împotriva României, este pentru comunitatea maghiară. O reconciliere istorică, a cărei condiţie ar fi autodeterminarea, aşa cum am spus şi la început, ne-ar ajuta să rezolvăm împreună problemele viitorului. Până când nu putem gestiona problemele noastre, nu ne putem apuca nici de problemele comune.

Rămânem blocaţi în acest conflict permanent, suntem în vizorul marilor puteri pentru că profită de acest lucru, şi nu e bine. Eu aş dori ca ambele părţi, noi de partea ungară şi românii de partea română ar înţelege că reconcilierea şi coexistenţa sunt în interesul nostru.

Eu aş vrea ca peste o mie de ani aici să trăiască şi români şi maghiari şi să trăiască în pace, să ajungă la un acord prin care îşi pot exercita în mod egal drepturile culturale, economice sau politice. Dacă ne putem debloca în această direcţie atunci nu vom deveni mai slabi, ci mai puternici.

 

Reporter Digi24: Însă liderii politici români spun că prin Constituţia ei, România este stat unitar, de aceea nu intră în discuţie acordarea autonomiei teritoriale.

 

Vona Gabor: Nu vreau să dau idei, dar poate că în cazul acesta ar trebui modificată Constituţia României. În anii care au trecut noi am văzut în Ungaria că nici Constituţia nu e bătută în cuie, se poate modifica dacă există voinţă politică. Sunt conştient că în acest moment acest lucru nu ar fi simplu de făcut, probabil că nu există nici de partea română deschidere în acest sens, dar aş spune că ori vom concura cu viitorul împreună, ori vom eşua împreună. Acestea sunt alternativele.

De asta spun tot timpul să încercăm să găsim împreună soluţii şi când spun asta - şi e important ca telespectatorii români să ştie acest lucru - deci cînd spun asta, eu sunt atacat în Ungaria.

Deci eu sunt atacat în tabăra mea, de ce vreau eu să ajung la un acord, când drepturile maghiarilor din Secuime sunt încălcate.

Iar eu le răspund de fiecare dată că acestea trebuie soluţionate, aşa cum am spus, Jobbik sprijină autonomia şi autodeterminarea, dar dacă uităm că trăim în această regiune a Europei şi avem probleme comune, atunci vom fi provocaţi unul împotriva altuia iar din această situaţie nu am câştigat niciodată, nici unul, nici altul."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22