Fiica si ginerele lui Gabriel Oprea, doctori ai SRI, acuzati de plagiat

Vlad Toma | 15.02.2016

Conform unei noi investigatii publicate de pressone.ro, fiica si ginerele liderului UNPR Gabriel Oprea ar fi plagiat mai multe articole pe baza carora au obtinut, in decembrie 2015, titlul de doctor al Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI.

Pe aceeași temă

 

Cei doi au devenit doctori in Studii de securitate si intelligence la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, unde a fost conducator de doctorat chiar Gabriel Oprea, pana la 1 decembrie 2015, cand a luat amploare scandalul de plagiat care l-a avut ca principal protagonist, scrie pressone.ro.

Conducator de doctorat al celor doi a fost profesorul Gheorghe Toma, se arata intr-un raspuns dat de ANIMV la solicitarea pressone.ro. Amandoi au beneficiat de o bursa doctorala cofinantata din fonduri europene, oferita de Universitatea privata "Titu Maiorescu". In plus, incepand din 2013 cei doi au fost colegi la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).


Conform sursei citate, in timpul studiilor doctorale, cei doi au publicat o serie de articole, cele mai multe tiparite tot de o universitate privata, "Dimitrie Cantemir", iar patru dintre ele, semnate impreuna, au fost plagiate partial sau integral.

 

Pressone.ro publica in paralel textele originale si articolele celor doi, aratand cum acestia copiaza fara a face trimitere la original si fara a folosi ghilimele.

 

Unul dintre articolele semnate doar Ana Maria Tudor, fiica lui Gabriel Oprea, contine portiuni importante traduse din volumul "Drept diplomatic si consular", aparut in 2006 la Editura Fundatiei Romania de Maine, acestea fiind plagiate integral.

 

Cititi intreaga investigatie pe pressone.ro

 

***

 

Gabriel Oprea, fostul vicepremier al Romaniei, a fost acuzat de plagiat in cazul tezei sale de doctorat sustinuta in 2001 la Universitatea Bucuresti, existand de asemenea suspiciuni de plagiat in cazul mai multor lucrari de doctorat coordonate de acesta in cadrul Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22