Mobilizarea rusinoasa a institutiilor: Statul impotriva statului, pentru propaganda Antenei 3

Vlad Toma | 19.02.2016

Scandalul Antena 3-ANAF a trezit energii nebanuite in reprezentantii clasei politice romanesti, de la presedinte la Avocatul Poporului, pentru a nu mai vorbi de parlamentari. Singura problema a acestora in ultimele zile pare sa fi fost impiedicarea aplicarii legii in cazul A3.

Pe aceeași temă

 

Senatorul Liviu Pop a depus un proiect cu dedicație pentru Antene

 

Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru în Guvernul Ponta, a depus un proiect de lege ce prevede că bunurile confiscate de stat pot fi trecute în domeniul public al statului şi administrate de instituţiile de stat. Dacă se adoptă, legea va permite Antenei să rămână chiriașă în spațiul ocupat acum.

 

Premierul Dacian Cioloş, chemat miercuri în Parlament de către Călin Popescu Tăriceanu să explice situația postului de televiziune al lui Dan Voiculescu, spunea că legislaţia în vigoare permite valorificarea bunurilor confiscate de stat doar prin vânzare, nu prin închiriere.

 

Proiectul de Lege depus de Liviu Pop propune ca aceste imobile să fie administrate de instituțiile statului și este copia unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul Ponta anul trecut, care a fost respinsă la CCR pe motiv că nu se justifică urgenţa, potrivit Realitatea TV.

 

În baza unei astfel de legi, Antenele ar putea rămâne în actualul sediu. În baza Ordonanţei care a fost ulterior invalidată de Curtea Constituţională, fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea a cerut în octombrie 2015 Ministerului de Finanțe să îi dea în administrare sediile Grivco, Intact, dar și sediile televiziunilor Antena 1 și Antena 3. Potrivit unui document obţinut de Profit.ro, Oprea a invocat lipsa de spațiu cu care se confruntă ministerul.

 

Avocatul Poporului se autosesizează în scandalul ANAF-Antena 3

 

Scandalul ANAF-Antena 3 atrage și instituția Avocatului Poporului, care s-a sesizat din oficiu. Ultimul caz de rasunet in care Avocatul Poporului s-a autosesizat a fost cel al primarului suspendat al Bucurestiului Sorin Oprescu, acesta incepand sa aiba mari probleme de sanatate odata ce a ajuns in arest. Intelegem astfel care este "poporul" de care aceasta institutie se ocupa in timpul mandatului lui Victor Ciorbea.

 

Avocatul Poporului sustine acum că are în vedere o posibilă încălcare a articolelor 30 și 31 din Constituția României, privind libertatea de exprimare și dreptul la informație. 

 

“În cadrul demersurilor ce vor fi efectuate de către Avocatul Poporului, se vor avea în vedere, între altele, discuții cu părțile implicate, solicitarea de informații, relații și documente, precum și examinarea aspectelor constituționale, legale și procedurale referitoare la cazul în speță. Aceste demersuri nu pun în discuție respectarea hotărârilor judecătorești”, transmite purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului.

 

CNA, scrisoare catre ANAF

 

Vedetele Antena 3 s-au dus la CNA pentru a denunta "abuzul" comis de ANAF impotriva lor prin notificarea de evacuare, sustinind ca au nevoie de 9 luni pentru mutare. CNA, dominat de o majoritate PSD, a decis sa trimita ANAF o scrisoare in care sa-si exprime "ingrijorarea" fata de situatie.

 

Membrii CNA propun sa transmita o scrisoare catre ANAF in care sa isi exprime ingrijorarea fata de posibile evolutii negative ce ameninta licente, precum si sa solicite o intalnire sa vada ce solutii exista pentru a nu fi afectata emisia.

 

Dragnea e decis sa depuna o motiune de cenzura

 

Liviu Dragnea a declarat miercuri ca, daca Antenele vor fi evacuate, e posibil ca social-democratii sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ciolos. "Am discutat azi in partid. Ieri am fost mai transant. Nu am folosit cuvinte mestesugite. Daca se intampla ca ANAF sa inchida cinci televiziuni, Guvernul Romaniei, care a spus ca protejeaza libertatea presei, cred ca nu mai poate ramane in functie. Daca se intampla, noi analizam foarte serios eventualitatea depunerii unei motiuni de cenzura. Devine extrem de periculos pentru democratie, pentru libertatea noastra", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, conform ziare.com


Dragnea a mai spus ca spera ca "cine trebuia sa inteleaga" va intelege ceva din ceea ce a spus si ca nu se va ajunge la motiunea de cenzura: "Sper sa nu se ajunga la motiune de cenzura. Sper sa fi inteles si ei ceva dintr-o intrebare fundamentala pe care mi-ati pus-o si un raspuns pe masura. Acum treceti printr-o perioada dificila, va sunt prieten printre milioane de prieteni. Dupa ce treceti de acet hop va asteptam sa ne certati. Va ajutam sa existati ca sa ne certati. Orice om politic care nu este certat o ia razna. Daca se suprima una cate una (televiziunile - n.red.), nu ii mai atentioneaza nimeni si atunci cand pica, pica rau si definitiv", a spus Dragnea, intrebat de ce a sustinut Antena 3, chiar daca jurnalistii televiziunii l-au criticat pentru legea defaimarii.
 

Dragnea a criticat din nou atitudinea ANAF:"Practic, le mai trebuiau niste bate ca sa inceapa sa bata pe aici", a spus seful social democratilor.


Liderul social-democratilor a apreciat pozitia presedintelui Iohannis, care a spus ca abordarea ANAF a fost "cel putin nepotrivita, daca nu discutabila". "Marea mea bucurie este ca au fost si altii. De asemenea, am vazut si pozitia presedintelui Klaus Iohannis. Recunosc, m-as fi asteptat sa fie mai ferma si putin mai clara. Eu cred ca exista institutii care ar trebui sa verifice legalitatea actiunii ANAF. Daca lucrurile au fost legale, foarte bine. Dar daca nu au fost legale? Trebuie verificat, ca s-a involburat o tara intreaga", a adaugat Dragnea.

 

Iohannis sare in apararea Antenei 3: Actiunea ANAF a fost heirupista

 

Presedintele Klaus Iohannis considera ca abordarea ANAF in cazul televiziunilor Antena Grup este "heirupista", "nepotrivita" si ca "libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative".

 

Intrebat de reporterul Antena 3 despre actiunea ANAF in cazul Antenelor, Klaus Iohannis a declarat: "Eu cred ca ati ajuns intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista a ANAF mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila", anunta HotNews.

 

El a precizat ca a constatat din discutii pe care le-a avut ca exista deschidere la factorii de decizie in acest caz.

 

"In fine, am constatat din discutiile pe care le-am avut ca exista deschidere la factorii de decizie si, cu siguranta, prin discutii asezate si calme, pana la urma se gasesc solutii convenabile", a conchis seful statului.

 

Senatul il cheama la raport pe premierul Cioloș

 

Singurul care a avut o pozitie rationala in acest intreg scandal si nu a adoptat confuzia voita intre cladirile confiscate si emisia efectiva a posturilor de televiziune aflata la baza intregii inscenari a fost premierul Dacian Cioloș. Acesta a declarat in timpul interventiei pe care a avut-o in Senatul Romaniei, ca in cazul ANAF-Antena 3 "nu este vizata activitatea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie. Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru ca suntem la inceputul procesului. Ar putea dura cateva luni. Incetarea emisiei este apanajul CNA. Guvernul Romaniei respecta legile si hotararile judecatoresti. ANAF a actionat legal."

 

El a revenit cu explicatii pe Facebook, după ce a fost criticat pe rețelele sociale din cauza declarațiilor sale în legătură cu acțiunea legală de notificare a televiziunii lui Dan Voiculescu.

 

1) Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției ‪#‎ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

 

2) Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă și respectată și fără să creeze panică sau teamă, arătând respect și fermitate față de cei pe care îi controlează.

 

3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)”, a scris premierul.

 

***

 

Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare cu executare, pare sa inregistreze o noua victorie, chiar impotriva unei hotarari judecatoresti definitive. Sa nu uitam ca in acest caz vorbim in primul rand de prejudiciul din dosarul ICA - 60 de milioane de euro - care, dupa aproape doi ani de la condamnarea lui Voiculescu, nu a intrat inca in posesia statului roman.

 

La începutul acestei săptămâni, ANAF le-a dat la dispoziție cinci zile celor de la Antena Group pentru a părăsi sediul. Fiscul execută ordinul dat de o sentință judecătorească definitivă pentru recuperarea prejudiciului din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, cauză în care a fost condamnat la închisoare Dan Voiculescu.

 

 Potrivit unui comunicat emis de ANAF: "Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare, împuternicit conform prevederilor O. G. Nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român – proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătorești, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate.

 

Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a penală.

 

Termenul pe care îl au la dispoziție persoanele notificate este de cinci zile lucrătoare de la data notificării, așa cum este reglementat la art. 1039 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare", transmite ANAF.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22