Herr Grivco, salt in gol

Sunt gesturi in viata politicienilor care le distrug pe veci cariera si credibilitatea. Cind a lustruit clantele Antenei 3, spunind ca “libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative”, presedintele Iohannis a facut pasul fatal spre prapastie. Putin probabil sa mai iasa vreodata de acolo.

Andreea Pora 19.02.2016

De același autor

 

Motivul e de domeniul evidentei si e un mare semn de intrebare ca nu l-a intuit inainte de a deschide gura. Mare parte din electoratul lui a perceput trustul patronat de turnatorul si penalul Voiculescu drept un rau major in societate, o toxina care a infestat spatiul public producind grave distorsiuni. Votul negativ impotriva lui Ponta, cel care l-a facut presedinte pe Iohannis- daca isi face iluzii ca a stirnit vreun entuziasm prin calitatile si carisma sa, ar face bine sa se uite mai cu atentie la rezultatele din primul tur- a fost implicit si un vot impotriva acestei televiziuni. A fost si un vot contra atacurilor mizerabile la justitie si magistrati ale Antenei 3, un protest surd impotriva subminarii repetate a statului de drept. Sa nu fi inteles Iohannis acest lucru? N-ar fi fost chiar atit de complicat, totusi, scria pina si in MCV-ul din 2012. Cind arunci in derizoriu o hotarire definitiva a unei instante, asimilind-o unui “banal act administrativ”, este semnul unei neintelegeri profunde, de esenta a ceea ce reprezinta justitia. Inseamna ca efectiv esti din categoria celor care mimeaza, cu  mai mult sau mai putin talent, respectul si sustinerea pentru independenta actului de justitie si principiile democratice, dar care in forul lor interior le dispretuiesc si urasc. Sa i se traga asta presedintelui de la casa din Sibiu pierduta in instanta, de la prieteniile cu penali ca Voiculescu si diversi fruntasi liberali? Sau, mai degraba, este vorba de o comoditate intelectuala combinata cu o superficialitate si suficienta care il impiedica sa-si inteleaga rolul si functia, altfel decit din perspectiva fastului, imaginii si a protocolului? Greu de spus, dar ceva e putred in gindirea lui Iohannis.

 

Cit despre confuzia deliberata dintre “libertatea de exprimare” si eliberarea unui spatiu locativ confiscat si apartinind statului, ea nu poate fi decit rezultatul fricii si obedientei fata de Antena 3. A ideii ( complet gresite, dupa opinia mea) ca va reusi sa cistige inca un mandat cu ajutorul acestei televiziuni, dind la schimb electoratul care a stat la cozi sa-l voteze. E un compromis care ii va fi fatal, niciodata A3 si telespectatorii ei nu au pus vreun presedinte, chiar si atunci cind intreaga putere se afla in mainile stapinilor sai politici si financiari.

 

La fel de grava mi s-a parut si afirmatia ca “ am constatat din discutiile pe care le-am avut ca exista deschidere la factorii de decizie” si ca “pina la urma se gasesc solutii convenabile”. Care factori de decizie, in ce calitate a purtat discutiile si cam care ar fi acele “solutii convenabile” ? Sa intelegem ca uzeaza de postura de sef al statului ca sa faca presiuni asupra institutiilor pentru a scapa Antena 3 de evacuare? Teribil!

 

Printr-o singura fraza, si ce fraza! Iohannis si-a taiat de sub picioare cracile pe care se mai sprijinea. Tot mai putine, e drept. A reusit sa-si ostilizeze tot publicul reformator care inca il mai sustinea, multumit ca “nu e Ponta” si ca nu se suie cu bocancii pe justitie, asa tacut si absent cum e. Presedintele a pierdut in doar o zi “partidul facebook”, 30.000 de like-uri pina vineri dimineata, atingind recordul absolut la unlike-uri si la comentarii negative, pe care degeaba se straduiesc consilierii sai sa le stearga. Pur si simplu nu pot tine ritmul cu valul de indignare. Incepind de miercuri, 17 februarie, senzatia ca nu mai e nimic de asteptat de la presedinte se transforma in certitudine.

 

Lucrurile sunt cu atit mai grave cu cit Klaus Iohannis s-a inregimentat intr-o armata, cam aceeasi din 2012, care se razboieste constant si neobosit cu principiile independentei justitiei si ale egalitatii in fata legii. Nu e vorba de nicio exagerare, dar asa o mobilizare de forte ca in cazul Antena 3 nu s-a mai vazut de mult. Senatul l-a chemat pe premierul Ciolos sa dea socoteala pentru cutezanta unei institutii- ANAF- de a aplica o decizie definitiva si a notifica evacuarea unei societati comerciale. Am asistat la o socanta unanimitate in instigarea la incalcarea legii. Nici macar de la fostul PDL, partid tirnosit in continuare de A3, nu  s-a gasit nimeni care sa ridice vocea, dar ce spun, care sa aiba macar curajul unei soapte, impotriva curentului general de pupat in dos trustul lui Voiculescu si sfidat justitia. Pai daca asa arata speranta de schimbare si de reforma, mai bine lipsa, nu e nicio diferenta fata de PSD. Premierul Ciolos- prestatia lui mi s-a parut decenta si clara in apararea legii si in sustinerea faptului ca nu asistam la gituirea libertatii de exprimare- a fost umilit si jignit, parlamentarii incercind de fapt sa-i forteze mina sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa impiedice intr-un fel sau altul evacuarea. Avocatul Poporului, elebrul politruc Victor Ciorbea, s-a autosesizat, murind de grija respectarii drepturilor omului antenist si a liberatii de exprimare care isi face de cap in studiorile lui Voiculescu. Comisia de cultura a parlamentului a sarit si ea in apararea A3, iar Dragnea ameninta cu motiunea de cenzura in caz de evacuare. Liviu Pop, racanul pus mereu sa spele toaletele ( e cel care a taiat curentul si a desfiintat CNATDCU la citeva minute dupa ce il declarase pe Ponta plagiator), a depus un proiect de lege cu dedicatie pentru A3. Proiectul elimina obligatia statului de a vinde bunurile confiscate, acestea urmind a fi trecute in domeniul public al statului si administrate de acesta, situatie in care Antenele pot ramine chiriase. Initiativa lui Pop este de fapt copia fidela a unei Ordonante de urgenta adoptate de guvernul Ponta, tot in incercarea de a salva Antena 3, si respinsa de Curtea Constitutionala. Nu am nicio indoiala ca parlamentul va adopta legea, producind astfel un precedent periculos (puscariasii au de ce sa-si frece mainile). Din armata de protectie a lui Voiculescu nu putea, evident, sa lipseasca CNA care, dupa ce a primit “vedetele” venite cu jalba in protap, a decis sa trimita o scrisoare ANAF in care sa-si exprime “ingrijorarea”. Tabloul este complet. Putinele voci care au exprimat pozitii contrare si au incercat sa restabileasca adevarul- Macovei, Basescu, seful CSM, judecatorul Mircea Aron- au fost inecate in noroiul manipularii generale.

 

Spuneam mai sus ca presedinte si-a pierdut complet credibilitatea, ca a pornit pe un drum fara intoarcere si ca nu mai exista nicio speranta din partea lui, dar e mai mult decit atit. Iohannis a trecut in tabara adversa, a devenit, asa cum ii spun multi pe facebook, comandatul suprem al antireformismului. S-a pus, din prostie, calcul gresit, vreun control sub care se afla, in fruntea celor care sapa constant la temelia statului de drept. “Romania lucrului bine facut” si “altfel de politica” au devenit o gluma proasta, herr Grivco!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22