Rusia cere convocarea Consiliului de Securitate pentru a discuta planul Turciei în Siria

Iulian Popescu | 19.02.2016

Rusia a cerut vineri convocarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta planul Turciei de a lansa o intervenție militară terestră în Siria, a anunțat Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

Pe aceeași temă

 

Moscova este îngrijorată de amplificarea tensiunilor de la granița siriano-turcă și de intenția anunțată a Turciei de a trimite trupe la sol în nordul Siriei, a declarat vineri Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, adăugând că situația din regiune este îngrijorătoare, din cauza luptărilor ISIS care intră înn Siria creează baze teroriste acolo.

 

"Acest lucru (anunțul Turciei – n. red.) subminează eforturile de a lansa o soluție politică în Siria", a mai spus Zakharova, anunțând că Rusia intenționează să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a discuta situația, scrie Reuters.

 

Un proiect de rezoluție va include cererea de a "pune capăt oricăror acțiuni ce subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei, acțiuni ce sunt în contradicție cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU 2254, precum și cu lansarea procesului de pace sirian."

 

Reuters cita de curând o sursă din armata siriană care spune că forțele guvernamentale vor încercui în curând orașul Aleppo, cu susținerea aviației militare ruse. Între timp, Turcia – stat care a sprijinit rebeliunea siriană, a cerut Statelor Unite să adopte o poziție mai fermă împotriva intervenției Rusiei în Siria. Anakara susține că discuțiile pentru pace purtate zilele acestea la Geneva sunt inutile cât timp Rusia continuă să bombardeze.

 

Suspendarea negocierilor pentru pace de către Națiunile Unite, miercuri, vine pe fondul unei ofensive majore a armatei lui Assad, cu susținerea rușilor, împotriva rebelilor. Forțele guvernamentale au tăiat o rută majoră folosită de rebeli pentru aprovizionare către Aleppo, oraș strategic, cel mai mare înaintea izbucnirii războiului.

 

Turcii susțin că, pe fondul loviturilor aeriene ale rușilor, până la 70.000 de refugiați din Aleppo se îndreaptă către graniță. Situația prezintă îmbunătățiri pentru guvernul lui Assad, după luni de zile în care forțele rebele au amenințat regiuni cruciale aflate sub control guvernamental, în vestul Siriei.

 

Cu ajutorul rușilor, al Hezbollahului și al luptătorilor iranieni, armata lui Assad începe să recâștige teren în puncte importante de pe frontul de vest, acolo unde sunt localizate cele mai importante orașe siriene. Acum, rușii susțin că au remarcat “semnale privind pregătiri ascunse derulate de Forțele Armate Turce în vederea unor acțiuni active pe teritoriul sirian”. Ankara nu a comentat, potrivit sursei citate.

 

O eventuală incursiune militară turcă în Siria ar reprezenta o escaladare majoră a unui conflict care a atras deja multipli combatanți. Situația ar reprezenta un risc sporit, prin prisma unei eventuale confruntări directe ruso-turce, Ankara fiind membru NATO. În continuare, părți din teritoriul sirian sunt controlate de rebeli, de Daesh (Statul Islamic) în est, de milițiile kurde în nord și de un mozaic de grupări în vestul țării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22